15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialRomanii vaneaza aurul olimpic pe terenul asiaticilor

Romanii vaneaza aurul olimpic pe terenul asiaticilor

» Judoul romanesc a strans pana acum trei medalii de bronz la Jocurile Olimpice. Ultima dintre ele a fost obtinuta in 2000 la Sydney, in competitia feminina, de Simona Richter, la categoria 78 kg.

» Cele mai mari sperante la o clasare pe podiumul Olimpiadei de anul viitor de la Beijing se leaga tot de o sportiva, Alina Dumitru, campioana europeana de patru ori consecutiv si castigatoare a medaliei de bronz la Mondialele de la Cairo din 2005, la categoria 48 kg.

Alina Dumitru, legitimata la Steaua – Petrom, este foarte aproape de calificarea la Jocurile Olimpice, iar prim-vicepresedintele Federatiei Romane de Judo, Bogdan Negrutzi, asteapta de la ea sa sparga gheata si sa aduca Romaniei primul aur olimpic la aceasta disciplina sportiva.  

» Cati judoka romani au sanse de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing?
— Deocamdata, cel mai aproape de calificarea la Olimpiada este Alina Dumitru, la categoria 48 kg. Alina conduce in clasamentul european si este bine plasata in cursa pentru un loc la Beijing, in conditiile in care primele cinci sportive clasate in aceasta ierarhie merg la competitia olimpica. Clasamentul este alcatuit pe baza punctelor acumulate la turneele de Supercupa si Cupa Mondiala, precum si la Campionatele Europene de anul acesta si de anul viitor. Or, Alina Dumitru a primit 100 de puncte numai pentru titlul european castigat la intrecerea continentala desfasurata la Belgrad acum doua luni. Sportiva noastra are insa sansa de a obtine mai repede biletele pentru Olimpiada daca se claseaza pe unul din primele cinci locuri la Campionatele Mondiale ce vor avea loc in Brazilia, la Rio de Janeiro, intre 9 si 16 septembrie. De altfel, avem sperante ca la Mondiale si Ioana Aluas, la categoria 52 kg, sa forteze intrarea in primele cinci, ceea ce ar echivala cu calificarea la Jocurile Olimpice. La baieti, lucrurile sunt ceva mai complicate, ei nu prea au reusit sa puncteze pana acum, astfel ca pornesc aproape de la zero. Totusi, noi credem ca sportivi precum Costel Danculea la 66 kg, Claudiu Bastea la 73 kg si Daniel Brata la 100 kg ar putea obtine rezultatele care sa le aduca punctele necesare calificarii. Desi va fi dificil, asteptam surprize placute si de la alti sportivi. Pentru a se califica la Beijing, baietii trebuie fie sa ocupe un loc intre primii cinci la amintitele Campionate Mondiale, fie sa termine pe una din primele noua pozitii ale clasamentului european. Visul nostru este de a duce la Beijing patru-cinci judoka, desi sunt convins ca va fi greu de indeplinit un astfel de obiectiv.

» Care este situatia lui Dan Fasie, considerat una dintre marile sperante ale judoului romanesc?
— Din pacate, deocamdata nu putem conta pe campionul european de juniori si tineret la categoria 66 kg. Dan Fasie este suspendat pentru doi ani la cererea clubului sau, Liberty Oradea. stim ca sportivul isi doreste sa evolueze pentru Dinamo, dar noi, ca federatie, nu putem interveni pana cand cluburile nu se inteleg. Este o pierdere pentru judoul romanesc, mai ales in conditiile unei baze de selectie destul de reduse.

» V-ati fixat deja un obiectiv pentru Jocurile Olimpice?
— Daca lucrurile decurg normal, cred ca Alina Dumitru este o candidata serioasa la medalia de aur la categoria 48 kg, iar Ioana Aluas ar putea incerca obtinerea unui bronz la 52 kg. Alina a ocupat locul 5 la ultima editie a Jocurilor Olimpice, cea de la Atena, cand s-a aflat la 15 secunde de o medalie. Cele mai importante adversare ale sportivelor noastre se anunta tot asiaticele, cu japonezele si chinezoaicele in prim-plan. Ganditi-va ca in Japonia sunt peste un milion de judoka, dintre care 100.000 sunt licentiati, adica participa la concursuri internationale. La noi numarul sportivilor continua sa scada, acum avem in jur de 3000–3200 de judoka, de patru ori mai putin decat numarul arbitrilor japonezi. si chinezii vin tare din urma. Sunt gazdele competitiei si vor sa domine intrecerile, tocmai pentru ca nu vor mai avea prea curand sansa de a avea avantajul de a concura acasa. In ceea ce ne priveste, cred ca am asigurat sportivilor nostri toate conditiile pentru a se putea bate de la egal la egal cu adversarii lor.

» Credeti ca va fi mai greu ca la Atena?
— Va fi foarte greu, in conditiile in care la fiecare categorie vor fi 30-35 de sportivi de mare valoare. In plus, totul depinde de forma de moment. La ora concursului, sportivii trebuie sa atinga cea mai buna forma fizica, psihica si tehnica. Judo-ul este un sport in care o secunda de neatentie poate sa anuleze toata munca de patru ani. z

Un Mercedes pentru aur la Beijing
Pentru a stimula nu doar calificarea la Jocurile Olimpice, ci si realizarea unor performante, presedintele FR Judo, Liviu Luca, a anuntat ca obtinerea medaliei de aur la Olimpiada va fi premiata suplimentar, pe langa banii de la Agentia Nationala de Sport, cu un autoturism marca Mercedes. "Atunci cand ti se canta imnul la o competitie de anvergura Jocurilor Olimpice, este cea mai mare mandrie. Un astfel de succes merita recompensat pe masura", spune Liviu Luca. "Desi nu avem potentialul unor tari precum Japonia, Spania sau Franta, care investesc masiv in acest sport, incercam sa le asiguram sportivilor conditii decente de pregatire. Le asiguram stagii de pregatire, cure speciale de hrana si de refacere, precum si prezenta la turneele de calificare. De asemenea, ne-am gandit si la bonusuri si la alte premieri speciale in cazul obtinerii unor rezultate deosebite. Oricum, raportul dintre sumele investite si performantele obtinute este unul corect", explica prim-vicepresedintele FR Judo, Bogdan Negrutzi.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă