14.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialRomanii cu ARO si americanii cu Hummer

Romanii cu ARO si americanii cu Hummer

Atacurile si atentatele impotriva trupelor romanesti se intetesc. Numai in Afganistan, patru militari au cazut la datorie. Tehnica de lupta desfasurata in teatrele de operatiuni, de productie romaneasca, este veche. Militarii spun ca TAB-urile noastre au blindaje bune, dar ca viteza lor lasa de dorit. In rest, jale. Noi avem TAB-uri si ARO-uri proiectate in anii '70-'80, iar americanii – Jeep-uri si Hummer-uri noi. La bilantul MApN, presedintele Basescu a fost transant: “Nu se mai poate asa”. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ca parcul auto al Armatei se va innoi pe parcursul catorva ani. Bugetul e sarac. Cumparam insa cu o caruta de bani fregate second hand de la englezi si rachete invechite de la olandezi. Mergem inainte cu ce avem. Italienii se retrag din Irak pana la sfarsitul lui iulie. Mortii nostri cresc la numar.

Armata Romana foloseste in tearele de operatiuni din Irak si Afganistan blindate de infanterie de urmatoarele tipuri: Transportorul Amfibiu Blindat de Lupta, model '77, cunoscut sub numele generic de TAB (n.r. – Afganistan), un alt prototip de TAB mai modern, denumit pompos “mijlocul de lupta al grupei de infanterie – “Zimbru”” (n.r. – Irak), ambele modele cu opt roti, si Transportorul Amfibiu Blindat de Cercetare, numit si TAB-C (n.r. – Irak si Afganistan), model cu patru roti. Toate TAB-urile sunt facute la Moreni si au blindaje care rezista la proiectile cu calibru de pana la 14,5 mm. Pe post de Jeep-uri folosim ARO 243 sau ARO 244, construite la Campulung Muscel, autoturisme fara blindaj, iar pentru asigurarea transporturilor necesare aprovizionarii trupele dislocate in zonele de conflict au in dotare autocamioane DAC 665-T si DAC 16215-T si R, de asemenea fara blindaj, facute la Roman. In plus, militarii nostri mai folosesc si cateva masini utilitare cum ar fi macarale, excavatoare s.a.m.d. Absolut toate aceste autovehicule sunt de productie romaneasca. In tara se folosesc si modele de generatie mai veche, TAB-71 si TAB-71M (n.r. – adica modernizat).
Americanii n-au in dotare ARO-uri. Ei folosesc Jeep-uri – fara blindaj – si, pe post de TAB-uri, Hummer-uri blindate, care rezista la atacuri cu arme automate de calibru pana la 14,5 mm. Adica, la fel ca TAB-urile noastre. In plus, cabinele camioanelor lor sunt blindate la fel ca Hummer-urile. Italienii, care urmeaza sa paraseasca Irakul pana la sfarsitul lunii iulie, folosesc mijloace de lupta mai putin protejate ca ale noastre sau ale americanilor. Daca protectia oferita de blindajul TAB-urilor e destul de buna, nu acelasi lucru se poate spune despre interiorul lor. Spatiul este, insa, ingrat de stramt. In cazul unei explozii, cum a fost, spre exemplu, cea din Afganistan, cand un om a murit si patru au fost raniti, evacuarea este foarte dificila. Mai ales cand ai si raniti la bord. Punctele vulnerabile, ca la mai toate mijloacele de lupta de acest gen, fie ele romanesti, americane sau rusesti, este podeaua, in special zona de imbinare cu rotile si zonele in care sunt situate rezervoarele de combustibil.
Alta tara a tehnicii noastre de lupta aflata in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan este viteza de deplasare. Greutatea exagerata a vehiculelor impiedica executarea misiunilor cu viteza mare. In plan drept, pe sosea, TAB-urile dezvolta o viteza de 70-80 kilometri pe ora. Hummer-urile “fug” cu 150 la ora. Bineinteles, vehiculul mai lent e cel mai vulnerabil.

Perceptia populatiei asupra trupelor romanesti se schimba

Trupele romanesti devin, pe masura ce trece timpul, din ce in ce mai expuse la atacurile talibanilor afgani sau ale insurgentilor irakieni. Odata cu aderarea Romaniei la NATO, perceptia populatiei din zonele de conflict se schimba.
Daca pana acum trupele romanesti erau percepute ca trupe de mentinere a pacii (n.r. – prietene), militarii romani sunt asociati tot mai mult cu cei din Alianta Nord-Atlantica.
Una dintre regulile de angajare din zonele de conflict, folosita de militarii nostri, spune: “Foloseste minimum de forta necesara pentru rezolvarea incidentului”.
Adica daca, sa spunem, un taliban deschide focul cu o arma automata asupra unei patrule, aceasta nu trebuie sa raspunda, la randul ei, cu mai mult de cateva focuri. Cu alte cuvinte, scopul principal este protectia propriilor trupe, si nu neaparat uciderea agresorului. Americanii au, uneori, altfel de “angajamente”.

Cele mai citite

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...

SUA consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne “limitată”

Statele Unite(SUA) consideră în continuare că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne "limitată", la două zile după un bombardament mortal asupra acestui oraş din...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă