19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialRomânia va plăti 850 de euro unui condamnat pe care nu-l găseşte...

România va plăti 850 de euro unui condamnat pe care nu-l găseşte de trei ani

CEDO a decis că Bogdan Bulea, fugit din ţară pentru a nu executa zece ani de închisoare, va fi despăgubit pentru că a reclamat condiţiile grele din penitenciare.

Omul de afaceri băcăuan Bogdan Bulea a fost arestat preventiv în 2003, într-un dosar cunoscut la nivel local ca “Mafia TVA”. Acesta a fost acuzat de înşelăciune, fals în înscrisuri, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, deoarece el şi alţi afacerişti au solicitat, pe baza unor facturi fictive, rambursarea TVA în valoare de un milion de lei.

Bogdan Bulea a fost eliberat ulterior, dar anchetarea şi judecarea dosarului său a durat 7 ani. Băcăuanul a fost condamnat definitiv abia în 2010, iar pe lângă sentinţa de zece ani de închisoare, judecătorii i-au impus să plătească statului român o despăgubire de 380.000 de lei în contul fraudei comise.

Infracţiuni grave, dosar complex

Din momentul eliberării din arestul preventiv până la cel al condamnării, omul de afaceri a avut interdicţie de a părăsi ţara. Bogdan Bulea a încercat de mai multe ori să scape de această piedică, potrivit datelor oferite de CEDO. “El a depus numeroase solicitări pentru a i se ridica interdicţia, pe motiv că este menţinută pe o durată excesivă de timp. Cererile i-au fost respinse pe considerentul că infracţiunile de care este acuzat sunt grave, iar dosarul este complex”, se arată într-un comunicat al Curţii.

Surprinzător însă, la doar câteva luni după ce, în sfârşit, a fost condamnat definitiv şi încarcerat, lui Bogdan Bulea i s-a aprobat o cerere de ieşire temporară din penitenciar. Numai că, la finalul perioadei, băcăuanul nu a mai revenit la închisoare şi, prin urmare, a fost dat în urmărire internaţională. Deşi este căutat in 2010, nu a fost găsit nici până acum, potrivit aceluiaşi document.

Supraaglomeraţie, fără ventilaţie

Anterior fugii sale, bărbatul a depus o plâmgere la CEDO în care reclama statul român pentru condiţiile grele din penitenciare, “inclusiv despre faptul că acestea sunt supraaglomerate, le lipseşte ventilaţia şi lumina naturală”. După ce a analizat probele lui Bogdan Bulea, judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au decis că acesta are dreptate şi au considerat că acest fapt „constituie o satisfacţie echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamant”.

Prin urmare, potrivit CEDO, statul român trebuie să-l despăgubească pe cel pe care-l caută de trei ani cu 850 de euro pentru cheltuielile efectuate de acesta pentru semnalarea problemelor din penitenciarele româneşti.

Cele mai citite

STB, despre un accident produs astăzi, în care a fost implicat un tramvai

Un autoturism a virat, fără să se asigure, pe Șoseaua Ștefan cel Mare/Calea Floreasca din Capitală, sens Banu Manta, în fața unui tramvai din...

Top stațiuni de la malul mării, preferate de români. Burcea (ANAT): Avem multe de rezolvat

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu patronatele din industrie, reunite sub umbrela Organizației de Management al Destinației - (OMD) Județul...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...
Ultima oră
Pe aceeași temă