21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialRomânia, ultimul loc la investiţii americane

România, ultimul loc la investiţii americane

Investiţiile americane în România au totalizat în ultimii 20 de ani doar un milard de dolari, cel mai mic nivel din regiune şi doar 2,5% din volumul total al investiţiilor. Totuşi, cifra este puternic subevaluată, ca urmare a faptului că o mare parte din companiile americane fac investiţiile prin intermediul subsidiarelor din Europa.

De exemplu, cele 350 de milioane de euro investite de Ford în fabrica de la Craiova, sumă care se va dubla în următorii ani, figurează ca investiţie olandeză. Olanda figurează pe primul loc în topul investitorilor din România, cu 7,7 miliarde de dolari, în timp ce SUA sunt abia pe locul 13.

În Slovacia, un sondaj realizat de ambasada americană în 2008 a relevat că nivelul real al investiţiilor de provenienţă americană este de 6 miliarde de dolari, deşi oficial cifra nu atingea un miliard de dolari. Pentru România nu există însă astfel de estimări.

Însă cifra de un miliard de euro este mică în orice scenariu. Cifra este puţin mai mare chiar şi în Bulgaria, ţară cu o economie de patru ori mai mică decât a României.

Topul ţărilor central şi est-europene este dominat de Polonia, care a atras investiţii americane oficiale cifrate la 20 miliarde dolari. 6 miliarde provin doar din contractele de investiţii în contrapartidă la cumpărarea de avioane F-16.

Pentru contractul din 2004, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, Polonia a obţinut o valoare offset fără precedent: 180% – bani reinvestiţi de companiile americane în economia poloneză. Însă cea mai bună performanţă raportat la mărimea economiei şi a populaţiei a obţinut-o Ungaria, care raportează investiţii americane de 9 miliarde de dolari. Printre investitori – Ford, General Motors, General Electric sau IBM.

Ungaria a reuşit să fie o ţară foarte atractivă pentru investiţii încă din anii ’90, iar nivelul total al investiţiilor a ajuns la 60 miliarde dolari, deşi ritmul a încetinit puternic în ultimii ani.
În comparaţie, România a ajuns la investiţii totale de doar 42 miliarde dolari, din cauza unui start târziu.

CLASAMENT

INVESTIŢIILE AMERICANE ÎN ULTIMII 20 DE ANI (MLD. $)

ŢARA/VALOARE

POLONIA/20
UNGARIA/9
CEHIA/6,6
SLOVACIA/6*
BULGARIA/1,1
ROMÂNIA/1

* Incluzând investiţiile subsidiarelor europene

Surse: Departamentul de Stat, Departamentul pentru Comerţ, ONRC

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă