20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialRomânia susţine ridicarea vizelor pentru Rusia

România susţine ridicarea vizelor pentru Rusia

Ministrul de externe Teodor Baconschi a subliniat luni, la Bruxelles, că România susţine ridicarea vizelor pentru Rusia, dar într-o abordare regională, care să asigure nu doar progrese în relaţia cu Moscova, ci şi faţă de statele vizate de Parteneriatul Estic, între care se află şi Republica Moldova, potrivit NewsIn.

În acelaşi timp, Baconschi a arătat că “Rusia este un partener strategic al UE şi trebuie să lucrăm împreună nu numai în chestiuni legate de vecinătate, ci şi pentru a identifica soluţii comune la provocările globale actuale”. De asemenea, ministrul român de externe a subliniat necesitatea unui nou cadru juridic, cuprinzător şi echilibrat, care să reflecte evoluţia şi stadiul actual al relaţiilor Uniunii Europene cu Rusia. Ministrul a spus, de asemenea, că o aderare a Rusiei la OMC răspunde intereselor comune de promovare a comerţului şi investiţiilor.

Miniştrii europeni de externe au avut luni la Bruxelles un schimb de opinii cu privire la summitul UE -Rusia, care va avea loc la Rostov-pe-Don, în perioada 31 mai -1 iunie. Parteneriatul pentru Modernizare, regimul de vize, securitatea energetică şi vecinătatea estică se află printre subiectele de pe agenda summitului.

Şefii diplomaţiilor din UE au avut discuţii cu privire la neproliferarea nucleară, evoluţiile recente din Iran, relaţiile Uniunii Europene cu China şi Japonia şi problematica pirateriei din zona Golfului Aden şi din largul coastelor somaleze.

Discuţiile privind neproliferarea s-au axat, în principal, pe evaluarea Conferinţei de examinare a Tratatului de Neproliferare Nucleară, care se desfăşoară la New York până la 28 mai. Miniştrii europeni de externe şi-au exprimat speranţa că rezultatele Conferinţei vor fi pozitive, subliniind că UE trebuie să se implice activ în atingerea unui acord.

În ceea ce priveşte dosarul nuclear iranian, a fost subliniată lipsa de progres în contextul evoluţiilor recente, iar miniştrii de externe au discutat atât perspectiva adoptării unor noi sancţiuni la nivelul ONU, cât şi situaţia politică internă.

Şefii diplomaţiilor europene au abordat şi relaţiile UE cu partenerii săi strategici China şi Japonia. Ministrul Teodor Baconschi a subliniat importanţa unei abordări unitare în consolidarea cooperării UE- China pe dosare de interes comun, arată MAE. Şeful diplomaţiei române a menţionat, totodată, că parteneriatul strategic al UE cu China trebuie să conţină obiective comune bine definite, iar UE trebuie să se afirme ca un actor coerent şi unitar în relaţia cu această ţară. Ministrul Baconschi a mai spus că este necesar ca UE să abordeze într-o singură voce dialogul cu China pe dosare precum cel nuclear, schimbările climatice, securitate energetică.

În ceea ce priveşte relaţia UE-Japonia, ministrul Baconschi a spus că cel mai recent summit, desfăşurat la Tokyo la 28 aprilie, a evidenţiat că “există un potenţial imens de cooperare încă nevalorificat, iar încheierea unui acord de liber schimb este un element esenţial al cooperării UE-Japonia”, arată comunicatul Ministerului de Externe.

Potrivit MAE, în marja reuniunii de la Bruxelles, ministrul român de externe a participat la o reuniune informală a “Grupului de prieteni ai Ucrainei”, la care a fost invitat ministrul de externe ucrainean, Konstantin Grişcenko. Subiectele discutate au vizat situaţia curentă din Ucraina, incluzând aspecte economice şi energetice, cooperarea UE – Ucraina, cu accent pe încheierea unui acord de asociere şi a unui acord de liber schimb cuprinzător şi liberalizarea regimului de vize. De asemenea, a fost salutat interesul Ucrainei pentru participarea în formatele de cooperare regională, inclusiv cele de la Marea Neagră.

Baconschi a participat la ceremonia de semnare a Acordului-cadru dintre UE şi Republica Coreea. Acesta înlocuieşte vechiul acord de cooperare, creând un cadru pentru dezvoltarea unui parteneriat consolidat în domeniul economic, politic, social, cultural, al justiţiei şi securităţii. Pentru România, acordul va sprijini punerea în aplicare a proiectelor economice şi de investiţii demarate în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral cu Republica Coreea, semnat în septembrie 2008.

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă