13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRomânia sub nămeţi. Cele mai grele ierni din istoria ţării noastre

România sub nămeţi. Cele mai grele ierni din istoria ţării noastre

Prima zapadă din acest an dă bătăi de cap şoferilor din Bucureşti.Codul Portocaliu de viscol din aceste zile este ceva neobişnut pentru vremea din această perioadă?

Iarna 1953-1954 a fost una dintre cele mai grele ierni ale secolului XX. În februarie 1954 s-au înregistrat cele mai coborâte temperaturi minime din tot anul cuprinse între -23°C si -30°C. Viscolul a fost violent, ninsorile abundente au format un strat de zapadă gros si de durată,

CUM SE CIRCULA ÎN BUCUREŞTI ÎN CUMPLITA IARNĂ 1953-1954

http://vassyle.blogspot.com/2010/09/bucurestiul-anilor-60.html
iarna 1953-1954 find trecută şi in analele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) ca fiind cea mai grea din istoria măsurătorilor meteorologice. „Locuiam refugiaţi in apartamentul bunicii de pe Calea Călăraşi, în apropiere de Piaţa Muncii. Într-o singură noapte, stratul de zapadă a ajuns aproape la trei metri. Nu am iesit din casă pentru că nu aveam bocanci”, isi aminteşte bucureşteanca Stefana Bianu.
Fotograful Andrei Pandele vorbeşte pe blogul său despre experienţa acelei ierni„în februarie 1954 a fost o ninsoare exceptionala, cea mai grea iarnă de care-mi amintesc. Aveam 8 ani. Şcolile s-au închis, zăpada troienită depăşea 2,5 metri. Se circula prin tuneluri săpate în zăpadă.. “

O altă iarnă grea a fost cea din ’85.” Atunci a fost prima oară când am văzut ciori care cad îngheţate din pom…Cădeau ca un bolovan. Ne speriau îngrozitor.”spune Dan Selaru.
George Hari Popescu povesteşte pe blogul personal amintirile din acea iarnă:” În fiecare dimineaţă, bunicul împingea cu greu uşa, pentru a degaja puţin zăpada, şi începea să dea la lopată pentru a crea un tunel. Era chiar un tunel, zăpada ajungea până la acoperiş. Atunci cînd ieşeam prin curte, urcam uneori pe acoperiş fără mare efort, folosind peretele de zăpadă întărită.
“În Adevărul de Alba-Iulia iarna din acel an este menţionată ca” o iarna grea, cu suspendări de trenuri, intârzieri de zeci de ore. In judeţul Iaşi la Podu Iloaie s-a înregistrat o temperatură minimă de sub -32 grade. Am parcurs distanţa Călimăneşti -Iaşi-Paşcani în vreo 2 zile”
Mirela îşi aminteşte de iernile copilăriei:”viscolul care venea în fiecare iarnă(vorba lui Topârceanu”la noi dă în fiecare an un viscol cum nu a fost de 100 de ani”)cum mergeam la şcoală prin nămeţi înalţi cât mine şi ce derdeluş nemaipomenit era şoseaua.Stăteam la sanie pâna îngheţam bocnă,iar -10 grade era temperatura normală de iarnă.”
În concluzie, Codul Portocaliu pentru viscol din aceste zile nu este un fenomen neobişnuit pentru această perioadă a anului.Ţara noastră este pe departe una dintre ţările cu cele mai aspre ierni.De exemplu,în Antarctica,temperatura poate să scadă până la -89,2 grade.În SUA, statul Alaska, poate fi extrem de friguros, temperatura putând ajunge la un minim de – 62,2 grade. În plus, asupra Washington-ului se abate o cantitate uriaşă de zapadă în fiecare an, în unele locuri putând ajunge la 28 de metri. Groenlanda este acoperită de o pătură de gheaţă, în unele zone ajungând chiar la 3 km grosime.În acest ţinut temperaturile oscilează între -9 şi 7 grade. Finlanda este acoperită cu zăpadă timp de 4 luni, în timpul sezonului de iarnă. Temperaturile pot scădea sub – 20 de grade Celsius. Provincia Prairie, este una din cele mai friguroase zone din Canada, aici temperatura in timpul zilei putând ajunge la – 15 grade, iar în timpul nopţii la – 39 de grade Celsius. În Rusia sunt vânturi mai tot anul şi tocmai de aceea temperatura medie anuală este foarte scazută. În ianuarie temperatura are unu minim de – 27 de grade Celsius si un maxim de – 8 grade Celsius. Temperatura medie in timpul iernii în Mongolia este sub 0 grade Celsius si cu puţin peste punctul de îngheţ din aprilie până în octombrie. Primele două luni ale anului sunt cele mai reci, când temperatura poate ajunge până la – 20 de grade.

 

 

Cele mai citite

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă