14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRomânia, pe locul 2 în UE la creşteri salariale în 2010!

România, pe locul 2 în UE la creşteri salariale în 2010!

România a avut un comportament paradoxal în primul trimestru din 2010: s-a situat pe podiumul UE nu doar la scădere economică, ci şi la creşterea costurilor salariale. Astfel, ţara noastră a ocupat locul 2 în UE la creşterea costurilor cu forţa de muncă în primul trimestru din 2010, cu un avans de 7,4% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Eurostat citat de Realitatea.net.

Totodată, în primul trimestru din acest an, România a înregistrat una dintre cele mai severe contracţii economice din spaţiul UE, de 3,2%, fiind devansată doar de Letonia şi Bulgaria.

Înainte de a strânge cureaua, prin anunţatele măsuri de austeritate ale Guvernului, salariile din România au crescut cu 7,3% în 2010, în timp ce alte costuri relaţionate la forţa de muncă (inclusiv taxele) s-au majorat cu 7,7%. România se situează de mai mulţi ani în topul UE al scumpirilor trimestriale cu salariaţii.

Doar Bulgaria a înregistrat o creştere mai mare a costurilor cu forţa de muncă în T1 2010, de 10,5%. După Bulgaria şi România urmează, în topul celor mai mari creşteri salariale orare din UE, Finlanda (5%), Slovenia (4,5%) şi Marea Britanie (4,4%).

Celelalte ţări din regiunea Europei de Est şi-au ajustat costurile salariale înaintea României – Cehia a înregistrat o scădere a costurilor cu forţa de muncă de 3,1% în primul trimestru, Ungaria de 0,7%, iar Slovacia de 0,5%. Polonia şi-a permis doar o creştere moderată a costurilor salariale, de 0,9%, deşi nu a intrat deloc în recesiune.

În România, creşterea costurilor cu forţa de muncă în primul trimestru este cu atât mai surprinzătoare cu cât vine după o ajustare de 5,2% în ultimul trimestru din 2009. În schimb, restul anului 2009 a dovedit o exuberanţă inconştientă a creşterilor salariale în plină criză: 9,6% în T3 2009, 11,7% în T2 2009 şi 18,1% în T1 2009!

Chiar şi în aprilie 2010, salariul mediu net din România a înregistrat o uşoară creştere, de 2%, faţă de luna similară din 2009, chiar dacă a fost o scădere faţă de luna anterioară, de 4,8%.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă