15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialRomânia, în topul ţărilor UE cu cele mai mari creşteri în industrie

România, în topul ţărilor UE cu cele mai mari creşteri în industrie

România se află printre statele cu creşterile anuale cele mai mari în ceea ce priveşte comenzile noi în industrie, având o apreciere de 34,6 la sută, precum şi o creştere de 5,5 la sută în iunie 2010, arată datele Eurostat, citate într-un comunicat al Andreei Paul Vass, consilierului personal al primului ministru Emil Boc.

După cum transmite Agerpres, în sectorul comenzilor noi în industrie, cele mai mari creşteri lunare s-au înregistrat în Danemarca – 23 la sută, Olanda – 8,9 la sută şi România – 5,5 la sută. Statele în care s-au înregistrat cele mai mari creşteri anuale au fost Danemarca – 64,8 la sută, Letonia – 61,2 la sută, Estonia – 49,2 la sută, România – 34,6 la sută, Germania şi Finlanda, ambele având creşteri de 32,8 la sută. În sectorul construcţiilor, cele mai mari creşteri lunare s-au înregistrat în România – 16,5 la sută, Spania – 7,2 la sută, Polonia – 4,5 la sută. În trimestrul al doilea din anul 2010, faţă de primul trimestru, România a înregistrat o scădere cu 0,7 la sută, situându-se mai bine decât Slovenia, care a avut o scădere cu 5,4 la sută, Portugalia – minus 2,3 la sută, Ungaria – minus 3,7 la sută.

În Romania, scăderea anuală din sectorul construcţii a fost de 5,3 la sută, poziţionându-se în faţa unor ţări ca Ungaria, unde scăderea anuală a fost cu 19,6 la sută, Bulgaria – minus 17,5 la sută, Slovenia – minus 16,9 la sută. Potrivit sursei citate, comenzile industriale noi au cunoscut creşteri atât lunare, cât şi anuale atât în Uniunea Europeană cât şi în zona Euro, marcând o revenire economică mai accentuată în cazul bunurilor de capital. România se situează pe primele locuri în UE-27 la evoluţiile lunare şi anuale ale noilor comenzi industriale.

În luna iunie 2010 faţă de mai 2010, comenzile industriale au înregistrat creşteri cu 2,5 la sută în zona euro şi de 2,4 la sută în UE-27. Excluzând echipamentele aerospaţiale, feroviare şi navale, care au evoluţii marcate de volatilitate, comenzile industriale au crescut cu 1,6 la sută în zona euro şi cu 1,8 la sută în UE-27. Cele mai mari creşteri au fost cu 5,3 la sută în zona euro şi cu 5,1 la sută în UE-27 şi s-au înregistrat la bunurile de capital.

Bunurile de consum nedurabil au avut cele mai mari scăderi, de 1,8 la sută în zona euro şi 0,9 la sută în UE-27. Cele mai mari creşteri lunare s-au înregistrat în Danemarca, cu 23 la sută, Olanda – 8,9 la sută şi România – 5,5 la sută. Scăderile cele mai semnificative au fost în Irlanda, care a înregistrat o scădere cu 4,7 la sută şi Cehia, cu 2,7 la sută. În ceea ce priveşte evoluţiile anuale (iunie 2010-iunie 2009), creşterea a fost de peste 20 la sută atât în UE-27, cât şi în zona euro. Bunurile intermediare au cumulat cele mai mari creşteri: aproape 30 la sută în zona euro şi 28,7 la sută în UE-27. Bunurile de capital s-au poziţionat şi ele destul de bine, înregistrând creşteri de peste 20 la sută atât în zona euro cât şi în UE.

Producţia în sectorul construcţiilor a înregistrat creşteri lunare şi anuale în ambele zone. Evoluţiile lunare plasează România în topul ţărilor europene cu cele mai mari creşteri, însă evoluţiile trimestriale şi cele anuale arată scăderi ale producţiei din acest sector. Faţă de luna mai, in iunie 2010, producţia ajustată sezonier în sectorul construcţiilor a crescut cu 2,7 la sută în zona euro şi cu 3,5 la sută în UE-27. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în România, cu 16,5 la sută, Spania – 7,2 la sută, Polonia – 4,5 la sută. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Ungaria, cu 2,3 la sută, Olanda – minus 1,8 la sută şi Slovenia – minus 1,6 la sută.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă