11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRomâncele atacă primele medalii

Româncele atacă primele medalii

Gimnastele noastre evoluează astăzi după-amiază, de la 18.00 (ora României), în finala pe echipe din cadrul celei de a 42-a ediţii a Campionatelor Mondiale găzduite de „Ahoy Arena”, din Rotterdam. Confruntarea va putea fi urmărită în direct pe postul de televiziune Digi Sport.

Reprezentantele Ro­mâniei vor da as­tăzi primul exa­men în cadrul în­tre­cerilor pe echipe ale Mondialelor de la Rotterdam. Chiar dacă în calificări au obţinut al patrulea punctaj după sportivele din  Rusia, campioana europeană, China – vicecam­pi­oana mondială, şi Statele Unite ale Americii, campioana mon­dială en-titre, elevele lui Octa­vian Bellu şi ale Marianei Bitang îşi păstrează intacte şansele la podium, întrucât concursul se va relua de la zero.  Asta nu înseam­nă însă că va fi mai uşor, ori că Ro­mânia se va bate doar cu ocupan­tele primelor trei poziţii din pri­ma rundă care au obţinut punc­taje extrem de strânse,  Rusia – 234,521 p, China – 233,778 p şi SUA – 233,643 p. La fel de periculoase pentru românce, care au strâns 228,495 puncte, sunt şi bri­tanicele (224,921 p) sau austra­liencele (224,785 p). Singurele care pot fi numite out-sidere sunt italiencele (219,179 p) şi japo­nezele ( 218,895 p), dar nu este exclus ca vreuna dintre acestea din urmă să producă surprize.

În lupta din finală, gimnastele nu-şi vor putea permite însă nici o greşeală. Dacă în calificări, unde au evoluat cinci sportive, au fost luate în calcul doar cele mai bune patru punctaje, în finală vor conta punctele dobândite de fiecare dintre cele trei concurente. Revenind la şansele fetelor noastre la podium, trebuie să  spunem că, cel puţin în calificări, aparatul forte a fost solul, Sandra Izbaşa, Ana Porgras, Diana Chelaru şi Raluca Haidu ob­ţi­nând cel mai bun punctaj. Cul­mea este că, dacă de obicei bârna era unul dintre aparatele „de re­zistenţă” ale gimnastelor noas­tre, în prima rundă Porgras, Iz­başa, Drăgoi şi Haidu au obţinut doar al cincilea punctaj. Aceasta însă în absenţa Ameliei Racea, campioana europeană la acest aparat, care s-a accidentat uşor  la antrenamente. Racea este însă aproape refăcută după contuzia suferită la spate şi este foarte posibil să evolueze în finala pe echipe de astăzi. De asemenea, Sandra Izbaşa, campioană olimpică la Beijing la sol şi medaliată cu argint la bârnă la CM din 2006, a declarat după calificări că s-a simţit foarte bine în competiţie şi că este convinsă că în finala pe echipe de astăzi va putea avea o evoluţie şi mai bună.

„A fost un concurs frumos, cu un public cald. Nu mă aş­tep­tam să fie atât de mulţi români. Asta m-a ajutat mult şi ne-am descurcat destul de bine în cali­ficări.  Am atâta experienţă, că nu a contat faptul că am lipsit aşa de mult (n.r. – a revenit abia în urmă cu câteva luni, după o absenţă de aproape un an din cauza unei operaţii suferite la tendonul lui Ahile). Este loc şi de mai bine, dar m-am descurcat şi mi-am făcut evoluţia pe care mi-o doream”, a spus Izbaşa. Mai mult, în finala de astăzi Ana Porgras va  intra cu cea mai bună notă din calificări. Extrem de periculoase se anunţă echipa Statelor Unite, care are în com­ponenţă două gimnaste extrem de valoroase, pe Rebecca Bross şi Alexandra Raisman, ambele intrate în lupta pentru titlul absolut cu al doilea, respectiv al treilea punctaj, şi reprezentativa Chinei, care, de asemenea are două sportive excelente la toate cele patru aparate, pe Yuyan Jiang şi Qiushuang Huang, a patra, respectiv a cincea clasată în calificările de la individual compus.

Echipa masculină a României a spus adio medaliilor

Din păcate, la masculin România a ratat calificarea în lupta pentru podium, unde au obţinut accesul doar primele opt clasate. Gimnaştii noştri se pot consola însă cu faptul că echipa noastră se numără printre primele 24 care au obţinut calificarea directă la CM de anul viitor, de la Tokyo, de unde primele opt clasate se vor califica direct la JO din 2012, iar cele de pe locurile 9-16 vor concura în ianuarie 2012, pentru ultimele patru locuri calificante la Londra.  

Marian Dră­gulescu, cel mai titrat component al lotului României prezent la Mondiale, a dezamăgit şi nu s-a calificat în finală la nici unul dintre aparatele la care a concurat, sol, sărituri şi bară fixă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă