18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRoman arestat pentru spionaj

Roman arestat pentru spionaj

Cetateanul roman Bogdan Dumitrescu, in varsta de 50 de ani, a fost retinut in data de 9 octombrie de autoritatile din Nigeria, sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul roman al Afacerilor Externe.

MAE precizeaza ca Bogdan Dumitrescu se afla in Nigeria in calitate particulara, in baza unui contract individual cu o firma nigeriana, cu sediul in Lagos. Ambasadorul roman in Nigeria, Emil Rapcea, a declarat pentru un post roman de televiziune ca Dumitrescu este director regional la o firma locala de anvergura internationala.
Impreuna cu cetateanul roman, au mai fost retinuti sub acuzatia de spionaj un israelian, Eliav Homossany (46 de ani), doi irlandezi, James Nolan (40 de ani) si Michael Quinn (65 de ani), si un cetatean rus, Nikolai Salnikov (51 de ani). Trei functionari nigerieni de la Ministerul Apararii din Abuja au fost, de asemenea, acuzati ca au obtinut pe cai ilicite informatii secrete, pe care le-au reprodus si transmis strainilor.
In data de 10 octombrie, Bogdan Dumitrescu, israelianul Eliav Homossany, irlandezul James Nolan si cei trei inculpati nigerieni au comparut in fata Tribunalului Federal din Abuja, unde au pledat “nevinovat” in cele 12 capete de acuzare retinute impotriva lor. Ceilalti doi straini, irlandezul Michael Quinn si rusul Nikolai Salnikov, sunt dati disparuti. In urma acestei prime audieri, inculpatii au fost retrimisi in detentie. Urmatorul termen de judecata a fost fixat pentru 21 noiembrie. Cei cinci straini risca 14 ani de inchisoare.
Presa israeliana a relatat despre incident, citand un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Ierusalim, care a declarat ca infractiunea comisa de cei cinci a avut un caracter “pur comercial”, nefiind “politica sau legata de spionaj”. Un site israelian a scris ca informatiile secrete “sunt legate de un loc protejat” si urmau sa fie transmise atasatului militar al Ambasadei Rusiei la Abuja. Unele agentii de presa au transmis insa ca strainii sunt acuzati de spionaj, in special in beneficiul tarilor lor.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă