16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRichard Gere, actor de succes, dar si militant activ pentru cauze umanitare

Richard Gere, actor de succes, dar si militant activ pentru cauze umanitare

"Frumusica", "Ofiter si gentleman", "Chicago", de aici il stim toti pe Richard Gere. Celebrul miliardar, prea frumos si prea bogat pentru a nu fi invidiat de barbati si dorit de femei, a reusit sa treaca frumos prin viata, practicand meseria pe care a iubit-o, dar si folosindu-si permanent faima pentru cauzele in care a crezut.

Nascut in Philadelphia, la 31 august 1949, fiu al unui fermier, Richard Gere si-a petrecut copilaria in statul New York si s-a consacrat activ studiului muzicii (pian, trompeta si chitara). Intrat la 17 ani in sectia de filosofie a Universitatii din Massachusetts, a avut in paralel primele sale roluri pe scena, in spectacole carora le-a compus si muzica.

La inceputul anilor ’70 s-a instalat la New York si s-a remarcat in piese de avangarda pe Broadway. si-a confirmat rapid carisma in "Mr. Goodbar" (1977), a avut o prestatie curajoasa in "Zile in Paradis" (1978), si-a aratat imaginea de rebel in "Blood Brothers" si "Yankeii" (1979) si s-a afirmat in "American Gigolo" (1980) ca unul dintre cele mai mari sex-simboluri ale generatiei sale. Dar gloria nu a durat decat un timp: mai multe lungmetraje in care a jucat (printre care "Cotton Club" al lui Francis Ford Coppola) au fost esecuri comerciale si cariera sa a stat mult timp intre paranteze.

Totusi, in 1990 a fost ales pentru a juca intr-una dintre cele mai celebre comedii romantice – "Frumusica", regizata de Garry Marshall. Succesul enorm alaturi de Julia Roberts, cu care a alcatuit unul dintre cuplurile celebre ale marelui ecran din toate timpurile, i-a relansat mult popularitatea si cariera. Doi ani mai tarziu, Phil Joanou i-a oferit un rol intr-un thriller (gen in care se va specializa): "Analiza finala", urmat de "Avocatul diavolului" (1996) de Gregory Hoblit. In 1999 a revenit la comedia romantica, tot cu Julia Roberts, in "De bunavoie si nesilita de nimeni" al aceluiasi Garry Marshall. Iar la nu mai putin de 50 de ani Gere a fost desemnat de revista "People" drept cel mai sexy barbat din lume.

2001 a fost un an bun pentru actor. S-a intors la filmele de groaza in "Infidela" de Adrian Lyne, in care a avut rolul unui sot inselat. S-a lansat apoi intr-un gen nou – thriller-ul supranatural – cu "Profetiile Omului-molie" al lui Mark Pellington. In 2003 a participat in comedia muzicala "Chicago", premiata la Oscar, in care a cantat alaturi de Catherine Zeta-Jones si Renée Zellweger. Pentru scena de dans din film s-a pregatit intens timp de cinci luni.

Mai recent, in 2005, l-am vazut din nou dansand, de data aceasta alaturi de voluptoasa Jennifer Lopez, in "Shall We Dance?". In acelasi an a aparut alaturi de Juliette Binoche in drama psihologica "Cutia cu secrete", unde a lasat deoparte pentru o vreme imaginea de playboy elegant pentru cea a unui tata de familie devotat.

Desi il stim pe Richard Gere actor, interesele sale depasesc cu mult acest domeniu. Este mai inainte de orice un idealist, un militant si un filozof. In 1982 s-a convertit la budism si de atunci si-a folosit notorietatea pentru nenumarate cauze umanitare. "In aceasta cultura a urii, notiunile de dragoste si de iertare sunt in zilele noastre revolutionare", a declarat actorul cu ocazia lansarii la Bruxelles a expozitiei sale de fotografie "Pilgrim", realizata in Tibet si Himalaya si prefatata de Dalai Lama. Apropierea sa de liderul exilat l-a motivat sa lupte impotriva opresiunii tibetanilor de catre guvernul chinez. A fondat la New York "Tibet House", in 1987, destinata pastrarii mostenirii culturale si religioase a acestei tari. A facut parte din consiliul de administratie al "International Campaign for Tibet", din Washington, al carei presedinte a devenit in 1996. A oferit impreuna cu Goldie Hawn un milion de dolari pentru a imbunatati conditiile de viata ale tibetanilor care traiesc in exil in India. A spus ca este gata sa intre si in puscarie daca asta ar ajuta lupta pentru Tibet. A impins oamenii sa boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing.

In timpul crizei din Kosovo din 1999 a vizitat refugiatii aflati in Macedonia. Pentru eforturile sale umanitare a fost onorat cu premiul Marian Anderson. Totodata, este unul dintre cei mai neobositi activisti pentru prevenirea raspandirii SIDA: sustine campanii de informare cu privire la aceasta boala si organizeaza strangeri de fonduri.

In legatura cu viata sa privata, retinem mai ales legatura cu manechinul Cindy Crawford, cu care s-a casatorit in 1991, dar de care a divortat in 1994. A avut numeroase idile cu personalitati, printre care artista Sylvia Martin, designerul Diane de Furstenberg sau actrita Bárbara Carrera. Richard Gere este astazi casatorit cu un alt model, Carey Lowell, din anul 2002, care i-a daruit un fiu in 2000, numit Homer James Jigme (in limba tibetana Jigme inseamna "fara frica").

Richard Gere isi construieste astazi un han si un restaurant de lux la Bedford, intr-un cartier sic al New York-ului.

Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă