10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialSCANDALOS. Un vot din diaspora e de 10 ori mai puţin important...

SCANDALOS. Un vot din diaspora e de 10 ori mai puţin important decât un vot din Teleorman. Un român din străinătate atrage atenția că patru milioane de oameni aleg doar doi senatori şi patru deputaţi

Toţi românii din Diaspora îşi exprimă opţiunea de vot într-o singură circumscripţie electorală – cea specială pentru românii plecaţi în străinătate (43). Unul dintre cetăţenii români care nu locuiesc în ţară, Andrei Andreescu, a făcut un calcul simplu şi a postat pe pagina sa de Facebook rezultatul: un vot din diaspora e de 10 ori mai puţin important.

“Pentru toţi care (temporar) nu mai au reşedinţa în România, alegerile astea parlamentare sunt cea mai mare glumă: vreo 4 milioane de oameni (estimat) aleg toţi la Circumscripţia nr 43 Diaspora doar 2 senatori şi 4 deputaţi. Prin comparaţie, de 10 ori mai puţini oameni aleg la Circumscripţia nr 36 Teleorman 2 senatori şi 5 deputaţi. Deci votul meu e de 10 ori mai puţin important… Că aşa e în kleptocraţia lor. Dar las că scăpăm încet de ea. Votaţi voi şi pentru mine! Eu mă duc oricum şi pentru zecimea aia.”, scrie Andrei Andreescu.


Aproximativ 4.500 de români din diaspora au votat, până joi la ora 22.00, prin corespondență, a declarat locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral pentru Votul prin Corespondenţă, Ildiko Dosa. Detalii aici.


Potrivit legii, doar plicurile cu buletinele de vot care au ajuns la biroul electoral de circumscripţie până joi, la ora 24, vor fi luate în considerare, şi vor fi desigilate duminică, după deschiderea urnelor. 

Pentru alegerile din 11 decembrie s-au organizat 417 secții de votare în străinătate – cel mai mare număr până acum.

“Spre deosebire de secțiile de votare din România care sunt organizate pentru cel mult 2.000 de cetățeni, în străinătate marea majoritate a cetățenilor români votează pe liste suplimentare. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a luat măsurile necesare pentru a asigura condiții optime de vot pentru cetățenii români din străinătate, înființând mai multe secții de votare decât la scrutinele anterioare. La alegerile din 11 decembrie, vor fi înființate în străinătate 417 secții de votare. Este cel mai mare număr de secții înființate până acum la un scrutin în străinătate”, a afirmat Vâlcu, pentru AGERPRES.

El a menționat că sunt cu 111 secții mai mult decât la alegerile parlamentare din 2012 și cu 123 față de prezidențialele din 2014.

“În localitățile în care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanți, vor fi înființate mai multe secții. De exemplu, la Chișinău vor fi 12, la Londra — opt, la Bruxelles — șapte, la Paris — șase, la Roma — cinci, la Madrid — cinci și exemplele pot continua”, a adăugat diplomatul.

Purtătorul de cuvânt al MAE a amintit, de asemenea, că cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia — 73, Spania — 53, Republica Moldova — 35, Germania — 15. De altfel, a arătat Vâlcu, ministerul a pus la dispoziția celor interesați o hartă interactivă a locurilor în care se află aceste secții, disponibilă pe site-ul MAE.

La scrutinul din 11 decembrie pot vota peste hotare doar cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate. Cei care locuiesc în România și care în ziua alegerilor se află în străinătate ca turiști sau în călătorii de afaceri nu pot vota în străinătate, ci, conform legii, doar la secția de votare din țară la care sunt arondați, a explicat reprezentantul MAE.

Potrivit lui Vâlcu, în aceeași situație se află și românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care au confirmat primirea documentelor necesare pentru votul prin corespondență, nici ei neavând dreptul de a vota la secțiile de peste hotare.

“Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota doar în baza pașaportului care menționează țara de domiciliu, numit mai simplu pașaport CRDS. Pe de altă parte, cetățenii români cu reședința în străinătate pot vota fie în baza cărții de identitate, a buletinului de identitate sau a pașaportului românesc care trebuie musai însoțite de un document care dovedește reședința în străinătate. Lista acestor documente, pentru fiecare stat în parte, se regăsește pe site-ul MAE”, a explicat Ionuț Vâlcu.

El a vorbit și despre cetățenii români aflați ca turiști în străinătate, arătând că aceia care au domiciliul sau reședința în afara granițelor își pot exercita dreptul de vot la oricare dintre secțiile din străinătate, nu doar la cele organizate în țara de domiciliu sau de reședință.

“De exemplu, dacă cineva are domiciliul sau reședința în Spania și în ziua votului se află în alt stat decât statul de reședință, de exemplu în Italia, poate vota la una din secțiile organizate pe teritoriul Italiei, făcând dovada reședinței în Spania. Excepție fac alegătorii care s-au înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență și au confirmat primirea documentelor necesare exercitării dreptului de vot în acest mod”, a declarat Vâlcu.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...
Ultima oră
Pe aceeași temă