15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialREVOLUȚIE în domeniul științific. Savanții au creat aparatul care extrage dioxidul de...

REVOLUȚIE în domeniul științific. Savanții au creat aparatul care extrage dioxidul de carbon din aer

Dioxidul de carbon din aer va putea fi extras și transformat în nanofibre de carbon cu ajutorul unui aparat creat de savanții americani, informează Mediafax.

Aparatul creat de savanţii americani funcţionează cu baterii solare şi are nevoie de un curent electric de doar câţiva volţi, care este trecut printr-o cuvă plină cu sare fierbinte şi topită. CO2-ul este absorbit de aparat, iar nanofibrele se acumulează gradual pe electrozi.

Citește și: Descoperire REMARCABILĂ: Cum arată cea mai veche floare din lume, de pe vremea dinozaurilor

Noul dispozitiv produce 10 grame de nanofibre de carbon într-o oră.

Autorii invenţiei spun că dispozitivul lor ar putea avea un impac benefic pentru a limita emisiile de CO2, însă alţi oameni de ştiinţă şi-au exprimat scepticismul în această privinţă.

Cu toate acestea, noul procedeu oferă o metodă mai ieftină de a produce nanofibre de carbon în comparaţie cu metodele actuale.

“Până acum, nanofibrele de carbon erau prea scumpe pentru multe aplicaţii”, a spus Stuart Licht, profesor la Universitatea George Washington din capitala americană, coordonatorul studiului. Profesorul american şi-a prezentat invenţia la conferinţa anuală de toamnă organizată de American Chemical Society în oraşul Boston.

Nanofibrele de carbon sunt deja utilizate în câteva domenii sofisticate, precum producţia de componente electronice şi baterii, iar dacă savanţii vor reuşi să scadă costurile de producţie, aceste nanofibre vor putea fi utilizate pe scară mai largă – ameliorând compuşii uşori, dar rezistenţi utilizaţi în producţuia de aeronave şi a componentelor auto, de exemplu.

Cele mai citite

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de...

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...
Ultima oră
Pe aceeași temă