1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialREVOLUȚIE în domeniul științific. Savanții au creat aparatul care extrage dioxidul de...

REVOLUȚIE în domeniul științific. Savanții au creat aparatul care extrage dioxidul de carbon din aer

Dioxidul de carbon din aer va putea fi extras și transformat în nanofibre de carbon cu ajutorul unui aparat creat de savanții americani, informează Mediafax.

Aparatul creat de savanţii americani funcţionează cu baterii solare şi are nevoie de un curent electric de doar câţiva volţi, care este trecut printr-o cuvă plină cu sare fierbinte şi topită. CO2-ul este absorbit de aparat, iar nanofibrele se acumulează gradual pe electrozi.

Citește și: Descoperire REMARCABILĂ: Cum arată cea mai veche floare din lume, de pe vremea dinozaurilor

Noul dispozitiv produce 10 grame de nanofibre de carbon într-o oră.

Autorii invenţiei spun că dispozitivul lor ar putea avea un impac benefic pentru a limita emisiile de CO2, însă alţi oameni de ştiinţă şi-au exprimat scepticismul în această privinţă.

Cu toate acestea, noul procedeu oferă o metodă mai ieftină de a produce nanofibre de carbon în comparaţie cu metodele actuale.

“Până acum, nanofibrele de carbon erau prea scumpe pentru multe aplicaţii”, a spus Stuart Licht, profesor la Universitatea George Washington din capitala americană, coordonatorul studiului. Profesorul american şi-a prezentat invenţia la conferinţa anuală de toamnă organizată de American Chemical Society în oraşul Boston.

Nanofibrele de carbon sunt deja utilizate în câteva domenii sofisticate, precum producţia de componente electronice şi baterii, iar dacă savanţii vor reuşi să scadă costurile de producţie, aceste nanofibre vor putea fi utilizate pe scară mai largă – ameliorând compuşii uşori, dar rezistenţi utilizaţi în producţuia de aeronave şi a componentelor auto, de exemplu.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă