11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: USL sacrifică Schengen pentru a avea controlul Justiţiei

REVISTA PRESEI: USL sacrifică Schengen pentru a avea controlul Justiţiei

“De ce nu ne vrea Germania în Schengen”, titrează Adevărul în ediţia de luni: “Germania se opune aderării României la spaţiul Schengen, a anunţat ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich. El a invocat drept motive corupţia şi nefuncţionarea statutului de drept.

Germania nu este de accord cu aderarea rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţatministrul de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, informează Der Spiegel. Germania îşi va exercita dreptul de veto în cazul în care ţările menţionate vor solicita o decizie la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care va avea loc la Bruxelles, în 7 şi 8 martie”.

Falimentul Uniunii Scriitorilor din România. Nicolae Manolescu trebuie să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte”, potrivit Cotidianul: “Uniunea Scriitorilor, împreună cu toate revistele literare din subordine, se află în stare de faliment, cu toate că pe lîngă vistieria sa au trecut în aceşti ani mulţi saci cu bani! Scriitorii mîrîie pe la colţuri, dar, de frică, tac. Pentru ca lucrurile să mai poată fi îndreptate, gaşca din jurul preşedintelui Nicolae Manolescu trebuie să plece şi să dea socoteală”.

Din Curentul aflăm că “România decontează cu intrarea în Schengen agresiunile USL asupra justiţiei”: “Cel mai ambiţios obiectiv naţional de după intrarea României în NATO şi UE este pe cale să devină din nou doar un vis frumos. România este tratată din nou ca o ţară de mâna a două din cauza ambiţiilor politicianiste ale USL ai cărei lideri nu s-au sfiit să agreseze puterea judecătorească, atât în vara trecută, cât şi la formarea cabinetului Ponta II.

Atunci miniştri penali au fost cocoţaţi pe cele mai înalte culmi ale puterii iar incompatibilii din Parlament sunt pe cale de a deveni un fel de specii protejate de lege cu super-imunităţi. Toate acestea nu trec neobservate în Europa, cu toate că liderii USL încearcă să împacheteze senzaţia de stat de drept din România într-o poleială strălucitoare care să ia ochii Comisiei Europene în raportul privind MCV”.

Citeşte şi Ponta: Vrem să intrăm în Schengen. Ştiam poziţia Germaniei, dar eu, diplomatic, nu am vrut să anunţ că ardea ţara

Şi Evenimentul zilei scrie că “USL sacrifică Schengen pentru a avea controlul Justiţiei”: “Admiterea în spaţiul Schengen riscă să nu mai fie tratată ca o prioritate dacă va fi condiţionată de reforma Justiţiei, a avertizat puterea de la Bucureşti.

Guvernul USL le transmite partenerilor din UE că, dacă România primeşte săptămâna aceasta o nouă decizie de amânare în problema Schengen, s-ar putea să nu mai fie interesată să facă eforturi în această direcţie. Ceea ce, în aparenţă, este o nouă gafă diplomatică din seria celor comise de USL în politica externă ascunde, de fapt, implicaţii mult mai serioase. Guvernul poate, pe viitor, să ignore cerinţele UE privind reforma în Justiţie – motivul care ţine România în afara Spaţiului Schengen – sub pretextul unei subit regăsite demnităţi naţionale”.

Citeşte şi Corlăţean: Decizia pe Schengen nu e a Germaniei, ci unei părţi a guvernului creştin-democrat

“DOSARUL SCHENGEN. Cum a ajuns România să fie prinsă între LUPTELE POLITICE de la Bucureşti şi Bruxelles. PLUS: Cu ce mandat merg negociatorii României la Bruxelles”, aflăm din Gândul: “După ce Germania şi-a anunţat oficial intenţia de a bloca prin veto aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dacă cele două state vor cere un vot în acest sens la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care va avea loc între 7 şi 8 martie, la Bruxelles, oficialii români anunţă o schimbare de strategie în negocierile cu statele europene care se opun aderării – Germania şi Olanda. România va cere celor două ţări să îşi motiveze oficial refuzul, cu argumente care ţin de legile şi normele europene, lucru care le va pune în dificultate, pentru că România a îndeplinit toate criteriile oficiale de aderare la Schengen”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă