11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Relatare din Ucraina: Artemivsk, cel mai fierbinte avanpost separatist

REVISTA PRESEI. Relatare din Ucraina: Artemivsk, cel mai fierbinte avanpost separatist

În Adevărul citim, vineri,o relatare din Ucraina: ”Din cel mai fierbinte avanpost separatist: „Aşteptăm întăriri din Slaviansk şi vom ataca din nou“.

”O haltă de tren ca oricare alta la prima vedere. De la distanţă, un şir de câteva vagoane, fără locomitivă, stau proptite în mijlocul peisajului rural. Barierele sunt lăsate şi nu vezi ţipenie de om în jur. Însă, fiecare pas pe care îl faci îţi este atent urmărit, de la distanţă, prin luneta puştii. Aceasta este Artemivsk, cel mai fierbinte avanpost separatist. Aici, o mână de oameni se află la doar 3 kilomteri de poziţiile ucrainenilor. În fiecare zi se duc lupte grele pentru acest punct, de o importanţă strategică deosebită. Nu, nu este intrarea în Slaviansk sau un depozit de arme al celor ce doresc dezlipirea estului. Cine controlează acest punct, controlează şi releul teviziunii locale aflate la numai câţiva paşi. Cu un război mediatic mai intens decât cel convenţional, Artemivsk e punctul central al acestui conflict. Lunetiştii sunt situaţia la fiecare câţiva metri, în poziţie de tragere, gata să atace în orice moment”.

În Evenimentul Zilei citim un interviu cu scriitorul Mircea Cărtărescu: ”Dacă nu ești vedetă sau prezentator la TV, sau cine știe ce psihopat, afli repede că n-ai nevoie să-și sucească oamenii gâtul după tine”.

”Perioada de relativă popularitate pe care am traversat-o acum câțiva ani a fost o anomalie în viața mea: nu mi-am dorit-o și m-a stânjenit în drumul meu. N-are nici o legătură cu cărțile mele, nici cu felul meu de a fi. Eu sunt un om retras, așa am fost mereu, e felul meu natural de a trăi. Îmi face tare bine îndepărtarea de lumea exterioară, inclusiv cea literară. Mi-au ajuns treizeci de ani de bătălii fără sens. Am pielea scrijelită de pe urma lor”, spune Mircea Cărtărescu, în interviul acordat EVZ.

Gândul titrează, vineri: Primul judeţ în care USL NU TRĂIEŞTE. Liderii locali refuză să mai joace în piesa absurdă a şefilor de la Bucureşti: „La noi nu prinde aşa ceva”.

”În Brăila, nu există vreun banner sau material de campanie care să folosească mesajul "USL trăieşte". Cei de acolo explică această diferenţiere faţă de campania naţională prin faptul că la ei în judeţ mesajul nu prinde. De la centru, Victor Ponta şi Liviu Dragnea au făcut din "USL trăieşte" o temă importantă din campania pentru europarlamentare, în ciuda contestaţiilor depuse la Birourile Electorale Judeţene de PNL”, notează Gândul.

În Ziarul Financiar citim, vineri, cum este România poziționată față de celelalte state din Uniunea Europeană,cu ocazia zilei de 9 mai: ”România ocupă locul I în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, la viteza de descărcare pe internet şi la rata de creştere a producţiei de maşini – acestea sunt doar trei domenii la care România primeşte punctaje maxime prin comparaţie cu celelalte state ale UE – conform centralizării de către redactorii ZF a 100 de indicatori economici pentru care există date comparative şi pentru celelalte state membre. Pe de altă parte, România ocupă o poziţie fruntaşă şi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le face pentru construcţia de autostrăzi: pentru un kilometru de autostradă statul român a reuşit să cheltuiască 23 de milioane de euro, în timp ce statul bulgar are un cost de 2 mil. euro pentru fiecare kilometru construit de autostradă – acesta fiind cel mai scăzut cost la nivelul ţărilor membre ale UE”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă