13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Ministerul de Finanţe publică statistici false şi ascunde stimulente pentru...

REVISTA PRESEI: Ministerul de Finanţe publică statistici false şi ascunde stimulente pentru bugetari de 785 milioane lei

Radu Mazăre, anchetat de DNA și terenul lui Băsescu de la Nana sunt știrile care ocupă locuri importante în presa de joi. Sunt însă și alte subiecte interesante.

În Adevărul citim despre Preoţii care ne-au trădat şi au făcut pact cu Securitatea. Lista celor mai cunoscuţi duhovnici români care l-au vândut până şi pe Dumnezeu. Arhivele Securităţii au scos la iveală faptul că printre turnătorii regimului comunist s-au numărat şi înalţi prelaţi sau simpli preoţi. O parte dintre ei şi-au păstrat şi astăzi funcţiile în ierarhia Bisericii, alţii s-au răspopit şi au eşuat în politică. Adevarul.ro vă prezintă poveştile turnătorilor cu sutană.

Radu Mazăre, eliberat. DNA: Elan Schwartzenberg le-a virat în cont şpaga de 175.000 de euro fraţilor Mazăre, mai scrie Adevărul. Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Aşa au decis, miercuri seara, magistraţii Curţii Supreme care astfel au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a edilului constănţean care este acuzat de luare de mită. Prin aceeaşi decizie, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului, a scăpat de cătuşe. Elan Schwartzenberg este cel care ar fi intermediat şpaga.

Tot despre Radu Mazăre scrie și Evenimentul ZileiȘPAGĂ PENTRU CARTIERUL SĂRACILOR. Radu Mazăre și mituitorul său sunt liberi. Ei vor fi cercetați sub control judiciar. Ce colegi de celulă a avut edilul-circar şi cine nu l-a lăsat să doarmă. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au judecat, ieri, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului Radu Mazăre (PSD), acuzat că ar fi luat o mită de 175.000 de euro. Anchetatorii susţin că edilull Constanței i-ar fi facilitat unui om de afaceri câştigarea licitaţiei pentru construirea cartierului Henri Coandă, numit şi cartierul săracilor. După 24 de ore de arest și după un proces care a durat mai bine de șase ore, magistrații au decis ca acesta să fie anchetat sub control judiciar. Mituitorul lui, Morgenstern Avraham,va fi cercetat tot sub control judiciar.

Tot EVZ a descoperit că Denunţătorul lui Mitică Dragomir are o pasiune comună cu premierul Victor Ponta: Raliul! Eugen Bădina este un cunoscut pilot de curse care a participat la raliuri alături de primul ministru Victor Ponta. A fost arestat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. El i-a denunțat pe fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) și pe complicii acestuia. Omul care l-a aruncat pe Mitică Dragomir în ghearele anchetatorilor este un cunoscut pilot de curse automobilistice, Eugen Cristian Bădina. El a participat la mai multe concursuri ale Campionatului Național de Raliuri. Aceleași pasiuni le are şi complicele lui Mitică, Alexandru Radu Arhire, arestat, alături de afaceristul Mihai Corbu, în dosarul "Comisionulul de la Ligă".

Tot în EVZ mai putem citi și despre Escrocheria falşilor mecanici de tren care strâng bani pentru orfani. Oaspeții străini care vor să admire frumusețea locurilor din Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov -optând să ajungă acolo cu trenul – riscă să devină victimele unei noi păcăleli autohtone. Locul unde escrocii vor să-i țepuiască pe străini este Gara de Nord, mai exact în vagoanele garniturilor spre Brașov.

Mazăre, după o noapte în arest: Voi propune la partid ca activitatea procurorilor să fie evaluată la final de an, scrie Gândul

Tot în Gândul citim desprea Cea mai tare afacere din România: dai un leu la partid şi iei de 15.000 de ori mai mult din contracte cu statul. Lista oficială a sponsorilor de partid care-şi recuperează „investiţia” din banii noştri. Ultimul caz al unui preşedinte de Consiliu Judeţean cercetat într-un dosar de corupţie, cel al lui Adrian Duicu, de la Mehedinţi, descrie un model prin care liderii locali cu funcţii în teritoriu păstrează încă o puternică influenţă în cabinetele ministeriale de la Palatul Victoria. 

Săracul baron bogat! Averea lui Mazăre a dispărut peste noapte, tot din motive de DNA, scrie Curentul. În urmă cu șase ani, jurnaliștii scriau despre modul misterios în care s-a topit averea primarului Radu Mazăre, peste noapte, după ce au apărut informații legate de un sechestru pe avere solicitat de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale, dosar în care este judecat și în prezent edilul Constanței. Excentricul primar al Constanței a pozat permanent într-un om bogat, care deține case și mașini scumpe, vacanțele sale în locuri exotice fiind de referință la acest capitol. 

Tot Curentul mai scrie și despre Culmea coincidenței! Comisia parlamentară Nana a ajuns exact la concluziile enunțate de Ponta. Comisia parlamentară Călărași susține că, având în vedere că societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacției, contractul de achiziție este lovit de nulitate. Această concluzie a fost prezentată, miercuri, într-o conferință de presă susținută de membrii comisiei. Culmea coincidenței, această concluzie a fost prezentată și de premierul Victor Ponta care cita raportul Corpului de control al guvernului. 

Ministerul de Finanţe publică statistici false şi ascunde stimulente pentru bugetari de 785 milioane lei, scrie Capital. Execuţia bugetului pe 2013 ascunde o surpriză de proporţii. Atât la capitolul de venituri, cât şi la cel de cheltuieli nu sunt incluse sume semnificative care reprezintă fondul de stimulente pentru bugetari. Cu un simplu click pe comentariile angajaţilor din Finanţe la cheltuielile de personal (după cum se poate vedea în captura publicată mai jos) se observă că în execuţia bugetului de anul trecut nu au fost adăugate, implicit au fost neînregistrate, cheltuieli de 785 milioane lei.

Vine scadenţa. Cei din noua generaţie în loc să pornească cu o casă, aşa cum au pornit părinţii lor, pornesc cu o datorie. 100 mld. euro, scrie ZF.ro. În faţa deciziei politice a băncilor străine de a reduce expunerea pe România – ceea ce se vede limpede în stagnarea din decembrie 2008 încoace a soldului creditului neguvernamental la 50 de miliarde de euro – economiştii acestor bănci vin acum cu explicaţii incredibile: creşterea economică ar fi independentă de reluarea creditării.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă