11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: De ce au ajuns românii „ţintele“ discursului xenofob

REVISTA PRESEI: De ce au ajuns românii „ţintele“ discursului xenofob

Evenimentul Zilei deschide ediția electronică de joi cu noi dezvăluiri din scandalul Bercea Mondial. Christian Sabbagh, jurnalist de investigații și vedetă de televiziune, a fost contactat de Florin Anghel, înainte de Antena 3. Kanal D a refuzat, în 2013, să facă un reportaj despre problemele cu Justiția avute de un clan interlop.
Evenimentul zilei a publicat, în ediția de miercuri, un articol despre declarația susținută de inculpatul Marian Căpățână în fața instanței Curții de Apel București, în data de 27 iunie. El a explicat judecătorilor că, de fapt, a fost atras într-un complot împotriva șefului statului, fratele partenerului lui de afaceri, Mircea Băsescu, și că pentru înfăptuirea acestui lucru Dan Voiculescu oferise un milion de euro. Am reprodus un pasaj din această declarație pentru că implică și alte persoane în anchetă, dar și pentru că sensul lui este de a contracara acuzațiile aduse de procurorii DNA, cei care au solicitat arestarea lui Căpățână.

Jurnalul revine la o ideea mai veche și numește procesul lui Dan Voiculescu ”dosarul Telepatia”. Dosarul “Telepatia” s-a reluat marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, după mai multe amânări, cauzate fie de arestarea judecătorului Stan Mustaţă, fie de pensionarea judecătorului Florica Duţă, magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea fiind desemnaţi să judece cauza în care Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi au atacat cu apel sentinţa de condamnare a Tribunalului Bucureşti.
Conform Lumea Justiţiei, procesul era programat să înceapă dimineaţa, la ora 9, dar şedinţa de judecată a început mult mai târziu, în jurul orei 15:00, după terminarea judecării dosarelor aflate în stadiul procesual fond şi numai după ce, în prealabil, sala a fost evacuată şi încuiată cu cheia timp de aproximativ 15 minute. Ceea ce s-a petrecut ulterior a semănat cu un meci de box între avocaţii inculpaţilor şi judecătoarea Camelia Bogdan.

Adevărul explică de ce au ajuns românii „ţintele“ discursului xenofob şi cum arată de fapt „imigrantul“ român din UK şi Franţa. În ultimul an, românii şi bulgarii au fost ţintele unor campanii de descurajare a migraţiei forţei de muncă în spaţiul european, caracterizată de promovarea unor stereotipuri şi manipularea opiniei publice. În Marea Britanie şi Franţa, presa a contribuit în mod activ la realizarea unor materiale scrise şi video care anunţau o adevărată invazie a românilor şi bulgarilor, portretizaţi drept muncitori necalificaţi sau infractori.
Centrul Român de Politici Europene a lansat miercuri un studiu care analizează modul în care unii politicieni francezi şi britanici au folosit discursul naţionalist, îndreptat împotriva cetăţenilor români şi bulgari după 1 ianuarie, când românii şi bulgarii au obţinut dreptul la muncă în toate statele Uniunii Europene.

Capital scrie despre cum merg vânzările celor mai mari ansambluri de locuinţe din Bucureşti. Proprietarii celor mai mari zece ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi împrejurimi se aşteaptă ca anul acesta să vândă circa 950 de locuinţe, cu 215 unităţi peste rezultatul din 2013, în principal pe baza îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi a ajustărilor de preţ aplicate în ultimii ani de criză.
În august 2013, când s-a lansat varianta în lei a programului de creditare Prima Casă, o familie de bucureşteni cu venituri medii interesată de achiziţia unui apartament cu două camere, în suprafaţă de 50 mp, la un preţ de circa 47.000 de euro, trebuia să accepte un grad de îndatorare de 30%. La începutul acestui an, achiziţia aceluiaşi tip de apartament era posibilă cu un grad de îndatorare de 27,2%, situaţie care denotă o uşoară îmbunătăţire a accesului la locuinţe, potrivit unei analize realizate de Capital. La această ameliorare a contribuit diminuarea ratelor interbancare la 3 luni (Robor 3 luni), în funcţie de care se calculează dobâzile la creditele în lei. Indicatorul Robor la 3 luni a scăzut de la 4,49% pe an, în 1 august 2013, la 2,43% pe an, în prezent, potrivit statisticilor BNR.

Hotnews vorbește despre prima luare de pozitie fata de lovitura data Educatiei de Guvern. Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Ponta modifica Legea Educatiei "este un pact national anti-educatie". O spune Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, primul care ia pozitie fata de lovitura data Educatiei de Guvern, in cele doua zile care s-au scurs de la publicarea actului in Monitorul Oficial. Mircea Miclea a explicat pentru HotNews.ro care sunt cele mai nocive prevederi ale ordonantei.
De la crearea unui sistem paralel pentru universitatile private – care nu mai trebuie sa respecte legea in atributii, mandate si structura -, crearea modalitatii ca rectorii de la stat sa fie in functie pe viata, posibilitatea ca o persoana fizica sa fondeze o universitate in mainile careia sa se intoarca apoi patrimoniul acesteia, reintroducerea doctoratului la frecventa redusa si pana la politizarea sistemului preuniversitar si intarirea sindicatelor – totul "este o grozavie", spune Miclea.

Gândul continuă demersul pentru publicarea online a tezelor de doctorat. Cea mai importantă asociaţie a cercetătorilor români, "Ad Astra", se alătură demersului gândul care cere publicarea online a tezelor de doctorat de către universităţile din România. Asociaţia îndeamnă toate universităţile din România să facă acest lucru, în contextul lipsei de reacţie a Ministerului Educaţiei, pentru a îndepărta astfel suspiciunile de plagiat şi lipsa de transparenţă. Cercetătorul doctor Mihai Miclăuş, membru al Consiliului director al Ad Astra, spune că "plagiatul este răspândit la scară mare şi dacă ridicăm un pic preşul, cred că vom fi speriaţi", iar lumea academică din România a trăit până acum într-o cvasiinconştienţă în ce priveşte normele academice de citare şi de realizare a unei lucrări de nivel doctoral.
Pentru o mai mare transparenţă şi grad mai ridicat de detectare a fraudei academice, Gândul a solicitat publicarea online, pe site-urile universităţilor, a tuturor lucrărilor de doctorat şi verificarea lor cu softul anti-copy/paste. Demersul Gândul nu are în vedere o generalizare, ci o curăţare a mediului academic din România, astfel încât asupra celor care au muncit cinstit să nu planeze nicio urmă de îndoială. Alăturaţi-vă solicitării Gândul pentru a le da înapoi românilor care au muncit cu mintea lor pentru titlurile universitare prezumţia de cinste.

Iar Puterea tratează scandalul din CNA. Președinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, este implicată într-un scandal cu multe „bip”-uri, dar nu are nici cea mai mică intenţie să își dea demisia. Audiată de Comisia de cultură de la Camera Deputaţilor, Georgescu nu a negat, dar a spus că fragmentele audio sunt scoase din „context”, deși a fost înregistrată ameninţând cu șantaje, afirmând că i s-a cerut să protejeze România TV, televiziunea lui Sebastian Ghiţă, apropiatul lui Victor Ponta, sau pur și simplu înjurând în stânga și în dreapta. Totodată, președinta CNA a fost audiată și pentru limbajul pe care l-a folosit în faţa unor elevi cu care s-a întâlnit cu ocazia proiectului „Școala Altfel”, în urma unei sesizări venite din partea unor membri ai Consiliului.
În urma apariţiei în presă a mai multor înregistrări audio, în care face afirmaţii de o mare gravitate, Laura Georgescu a fost chemată la audieri în faţa Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, reunită de urgenţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă