11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cum a ajuns violul în grup ”o greșeală a tinereții”

REVISTA PRESEI: Cum a ajuns violul în grup ”o greșeală a tinereții”

În ziarele de joi, citim despre un caz de viol care a șocat România și cum comunitatea în care a avut loc fapta a făcut front comun pentru a apăra agresorii, dar și despre cum poate educația să contribuie la creșterea economică a țării. De asemenea, aflăm cum ascundea o judecătoare banii din mită ai soțului și faptul că șomajul în rândul tinerilor români este mai mare decât media Uniunii Europene. 

Adevărul scrie despre o tânără de 18 ani din Vaslui care a fost violată ore în șir de șapte băieți. Tribunalul a decis să îi judece în stare de libertate, în timp ce oamenii de localitatea în care a avut loc fapta o consideră ”o greșeală a tinereții” și învinovățesc victima. Cei şapte tineri sunt priviţi aproape ca nişte eroi de cei mai mulţi din localitate, fiind consideraţi, în mod inexplicabil şi tulburător, victime. Şi asta în ciuda faptului că trei dintre ei şi-au recunoscut faptele în faţa magistraţilor, cerând să fie judecaţi prin procedura simplificată, pentru a scăpa cu pedepse mai blânde. Cei mai mulţi dintre localnici, dar în mod special tinerii, le iau apărarea violatorilor, spunând că au căzut în plasa unei fete cu o moralitatea îndoielnică. Majoritatea nu cunosc victima, dar ştiu ei că „nu e poamă bună”. Tinerii din Văleni s-au lansat într-o campanie de susţinere pe Facebook, cerând public să nu fie pedepsiţi cei şapte „pentru câteva minute de plăcere”, iar eleva de 18 ani nu ar fi fost nicidecum violată, ci a avut parte de „sex-surpriză”.

Gândul a stat de vorbă cu coordonatorii lotului olimpic de fizică al României, Delia Davidescu şi Adrian Dafinei, pentru a afla  cum poate educaţia să contribuie la creşterea economică a României. Vorbind despre performanţele elevilor pe care îi pregăteşte, Adrian Dafinei, unul dintre cei doi coordonatori ai lotului, a explicat: “Dacă noi ne-am ţine de programă, copiii ăştia nici nu ar da bună dimineaţa la olimpiadă”. Potrivit acestuia, “copiii buni” nu pleacă din ţară din cauza sistemului, ci a oamenilor. “Fiecare nouă persoană intrată în sistemul ăsta al educaţiei doreşte să lase ceva în urma lui şi îţi trebuie nervi tari să laşi şi ce a fost înainte… Avem politicienii pe care noi îi merităm… Atâta timp cât părinţii nu vor conştientiza că nu este bine să ai un băiat fotbalist şi o fată dansatoare, politicienii nu au ce să facă”, afirmă el.

Evenimentul Zilei arată cum și-a ascuns un magistrat apartamentele din declarația de avere. Cea mai simplă metodă aleasă de o judecătoare, pentru a nu declara banii strânși din mită de soțul ei, a fost să cumpere apartamente pe numele fiicei studente.Medicul Sebastian Telbis (63 de ani), fost şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, a fost trimis ieri în judecată de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, fiind acuzat de spălare de bani. Medicul este celebru după ce a fost arestat, în martie 2014, pentru 291 de infracțiuni de luare de mită. Acum, procurorii îl acuză că ar fi spălat banii din șpagă, cumpărând imobile și mașini. Soția acestuia este Luminița Telbis, fost judecător la Tribunalul Caraș-Severin, pensionată în iunie 2014. Femeia a „uitat” să noteze în declarația de avere mai multe bunuri.

Ziarul Financiar scrie că șomajul în rândul tinerilor din România este mai mare decât media statelor din Uniunea Europeană. Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste de sub 25 de ani este de 24% în România, peste media europeană de 22,2%. Totuşi, situaţia din România este mai bună decât cea din state precum Spania (cu un şomaj record în rândul tinerilor, de 53%), Grecia (52%) şi Croaţia (17%). Rata şomajului furnizată de INS este calculată conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) şi include persoanele care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au loc de muncă, pot să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi şi-au căutat activ un loc de muncă în ultima lună.

Capital arată că industria jocurilor de noroc online a fost reglementată. Autorităţile au adoptat anul acesta o lege de reglementare a practicilor din domeniu, prin care speră să atragă bani pentru stat. Operatorii de jocuri de noroc online, care au desfășurat activități pe teritoriul României, beneficiază de o perioadă de 90 de zile (perioadă care expiră la 9 septembrie 2015), în care statul a introdus o amnistie fiscală și penală pentru cei care intenționează să obțină licență și autorizație și care achită o penalitate în cuantum de 20% din Gross Gambling Revenue (GGR) pentru veniturile obținute de la jucătorii români, ne-a informat Marius Pantea, directorul general al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Wall Street prezintă cele cinci abilități care sunt mai importante în găsirea și păstrarea unui job decât un master. Vânzarea este sufletul capitalismului. Este foarte important ca fie persoană să știe să își vândă calitățile în fața șefului său. Un alt lucru important este cunoașterea unei limbi străine. De asemenea, scrisul codificat presupune gândire logică și organizată. Te forțează să transformi ceva complex în ceva simplu, discret, ceea ce ajută să economisești timp.

În Pro Sport citim un interviu cu Monica Niculescu. Monica Niculescu este un adevărat caracter pe terenul de tenis, uşor de recunoscut cu stilul său, descris unanim, pe orice meridian al lumii drept “unic”notează Pro Sport. ”După acel tur patru la US Open, mi-am spus neîncetat că vreau să repet performanţa. Asta mi-am dorit mereu, să evoluez bine la turneele acestea mari. Am fost puţin surprinsă că mi-a ieşit la Wimbledon, sunt foarte bucuroasă şi sper să fac, la cât mai multe Grand Slam-uri, cât mai multe performanţe. Eu sunt obişnuită pe iarbă, fără raliuri şi ieri, cu Ana, abia prin setul trei am înţeles că trebuie să îmi construiesc puţin punctul şi să am răbdare. Îmi va fi foarte dificil, pentru că am avut o lună prea plină. Oboseala se simte. E complicat. Mi-aş dori tare mult să am un titlu aici la Bucureşti, să fac ceea ce a reuşit Simona. Dar abia sunt în turul doi şi mai am foarte mult”, a povestit Niculescu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă