11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Datele care pun România pe primul loc al statisticii negre...

REVISTA PRESEI. Datele care pun România pe primul loc al statisticii negre a UE

Ziarele de miercuri scriu despre reîntoarcea în familia Bodnariu a unuia dintre copii, despre locul codaş ocupat de România în Europa la capitolul moarte infantilă, dar şi despre mecanismul Panama Papers. 

“Adevărul” scrie despre „Miracolul georgian“ sau cum să administrezi o ţară ca o afacere, fără politicieni. Se poate şi în România? Răspunsul: “Nu ştiu cât de tare este legată reforma administrativă de ceea ce se întâmplă în economia Georgiei. Guvernul a simplificat foarte tare birocraţia în domeniul economic, prin măsuri precum posibilitatea de a înfiinţa o firmă în câteva zile, şi a promovat aceste măsuri în presa internaţională, la posturi TV precum CNN. Au încercat să facă o reformă administrativă, dar nu a fost ceva spectaculos. Au implementat New Public Mangement, adică un sistem prin care administraţia publică era organizată ca un soi de business, totul era depolitizat, angajările se făceau pe baza unor relaţii contractuale, pe meritocraţie, administraţia a devenit suplă, iar remuneraţia s-a făcut în funcţie de performanţe. Toate aceste principii sună bine în esenţă, dar au fost probleme cu implementarea. Au avut o pauză de circa un an, în 2009, când au vrut să revină la sistemul anterior, un sistem apropaiat de ce s-a întâmplat în ţările din Europa post-comunistă, care pun birocraţia în centrul administraţiei şi nu cetăţeanul. Acum s-a revenit la New Public Mmanagement, dar nu sunt foarte mulţumiţi”, susţine George Jiglău, cadrul didactic şi cercetător la Departamentul de Ştiinţe Politice, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj, România.

 “Gândul” titrează “Datele care pun România pe primul loc al statisticii negre a UE. Motivele pentru care, la fiecare cinci ore, un bebeluş îşi pierde viaţa” şi detaliază: “În România, la fiecare cinci ore un copil mai mic de un an moare. În ţara noastră îşi pierd viaţa anual 1.600 de bebeluşi, un număr enorm care ne situează pe primul loc între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, cu o rată de 8,8 decese la 1000 de nou-născuţi vii, potrivit celor mai recente statistici. Medicii specialişti în obstetrică şi neonatologie au început să devină o raritate, iar acolo unde ei există sunt nevoiţi să lucreze pe bani puţini, cu echipamente insuficiente, vechi de zeci de ani. Numărul de paturi din maternităţile româneşti este la aproximativ jumătate faţă de necesarul real, iar condiţiile pentru tratarea micuţilor la terapie intensivă nici măcar nu se apropie de nevoile minime pe care le are ţara noastră. Toate acestea conturează un tablou tragic în care mulţi dintre bebeluşi sunt condamnaţi la moarte chiar înainte de a se naşte, pentru că sistemul nu le oferă şansa de a lupta pentru viaţa lor”.

“Evenimentul Zilei” scrie despre faptul că “Judecătorii norvegieni au decis cine este primul copil care se va întoarce la familia Bodnariu. Detalii despre cum a fost învinsă Barnervernet”. Ziarul îl citează pe pastorul Cristian Ionescu şi, conform popaspentrusuflet, scrie că “magistraţii norvegieni au decis că micuţul Ezekiel poate reveni acasă. Decizia judecătorului, parțial favorabilă, anulează hotărârea Barnevernet de a-l lua pe Ezekiel în custodie! În mod normal ar trebui să fie acasă cu părinții, lucru pe care îl așteptăm cu nerăbdare! Sperăm ca Barnevernet să respecte această decizie! Pe băieți îi vor putea vedea de două ori săptămânal! Nu s-a pronunțat în privința fetelor! Menționăm că această decizie este doar un pas în procesul de a obține custodia finală a tuturor celor cinci copii! Lupta pentru copii continuă! Ne vedem la proteste pe 16 Aprilie!”

Cotidianul” analizează “Mecanismul Panama Papers: ce este şi la ce foloseşte o firmă offshore” şi concluzionează “Dacă presiunile internaţionale i-au constrâns pe unii dintre ei să-şi modifice practicile, calea spre transparenţă este încă lungă, îndeosebi datorită slabei cooperări dintre autorităţile locale pentru a aplica standardele internaţionale spre a identifica, dincolo de numele de împrumurt, beneficiarii reali ai societăţilor şi originea fondurilor lor”.

HotNews” scrie despre faptul că “Curtea de Apel Oradea a decis suspendarea aplicarii unor masuri prin care Ministerul Fondurilor Europene cerea inapoi, de la doua firme, banii europeni atrasi de acestea, desi, in 2013, autoritatea guvernamentala le daduse societatilor unda verde pentru fondurile respective. Judecatorul a aratat ca au o “indoiala puternica si evidenta asupra prezumtiei de legalitate a proceselor-verbale” emise de autoritatea Ministerului Fondurilor Europene prin care aceasta le cere firmelor banii europeni inapoi”.

“Jurnalul Naţional” anunţă o “Veste buna pentru familia Bodnariu. Mezinul Ezekiel poate reveni acasă!”, dar “Decizia judecătorului, parțial favorabilă, anulează hotărârea Barnevernet de a lua pe Ezekiel în custodie. Decizia nu se referă însă și la fetele familiei”. 

Sub titlul “Dosarul Panama. Băncile, mari şi mici, celebre sau obscure, nu se sfiesc să meargă până la limita legii pentru profit şi pentru clienţii cu bani. „Vă garantez că sunt mai mulţi bani murdari în New York, Londra şi Miami decât în Panama“, “Ziarul Financiar”  scrie că “Firma de avocatură panameză Mossack Fonseca este un simplu executant, ultima verigă din lan­ţul imoral al ascunderii ba­ni­lor şi averilor în paradisuri fis­cale. Banii nu pot circula fără bănci, iar nume mari, precum HSBC din Marea Britanie, Société Générale din Franţa şi Raiffeisen din Austria sunt implicate ală­turi de sute de politicieni, celebrităţi şi oameni de afaceri din întreaga lume în scandalul provocat de scur­gerea masivă de informaţii de la avocaţii panamezi”.

 Wall Street” prezintă topul “Ţărilor din UE in care angajatorii cheltuiesc cel mai mult cu forta de munca din constructii”. Astfel, se constată că “cheltuielile cu forta de munca, respectiv cu salariile si contributiile, sunt in crestere la nivelul Uniunii Europene, in toate domeniile de activitate, ceea ce ridica costurile angajatorilor”. 

“Gazeta Sporturilor” anunţă că “Barcelona câștigă primul duel cu Atletico, Bayern se impune datorită reușitei rapide a lui Vidal”, iar Prosport” publică “reacţia oficială a WTA după scandalul generat de meciul Begu – Garcia. Concluzia forului mondial după investigaţii amănunţite”. 

Cum era de aşteptat în cazul unor acuzaţii de o asemenea gravitate, WTA a demarat o anchetă internă, iar în această seară a publicat pe reţelele de socializare un răspuns oficial, prin vocea CEO-ului Steve Simon. “Ca răspuns la informaţiile din media pentru comportamentul necorespunzător al Carolinei Garcia. Cel mai înalt nivel de comportament profesional pe terenul de tenis e extrem de important pentru WTA şi orice mai prejos e inacceptabil. După investigaţii amănunţite, nu am găsit nicio dovadă în suportul acestor acuze. Cazul este închis”, se arată în scurtul comunicat publicat de WTA în această seară.

“Libertatea” scrie că “un singur om știe 100% cine este tatăl copilului Valentinei Pelinel”, iar “Click” prezintă mărturii în premieră despre culisele căsniciei lui Ion Dichiseanu cu Simona Florescu. 

“Cancan” scrie despre “ce s-a întamplat în casa lui Cornel Patrichi în noaptea dinaintea morţii! Şi-a presimţit sfârşitul!”. Ziarul dă detalii despre ultima noapte din viaţa fostului jurat de la ”Dansez pentru tine”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă