20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR. De ce extremismul e seducător

REVISTA BLOGURILOR. De ce extremismul e seducător

Bloggerii scriu, marți, despre controversele legate de anunţul lui Piedone de a candida pentru un nou mandat, dar şi despre seducţia extremismului. 

Sub titlul “Bătălia subterană pentru potolirea DNA… fără abuzuri, puterea n-are niciun haz!”, Moise Guran constată că iedone este doar un colţ de oglindă dintr-o bătălie mai mare, purtată pe toate liniile, dar purtată în subteranele politicii. Pentru că mulţi vor să scape o dată cu Piedone, vă propun să aducem bătălia la suprafaţă şi să o transformăm democratic în dezbatere publică. Nimic nu ne oferă o ocazie mai bună pentru asta decât o campanie electorală”. Şi asta în contextul în care “E atât de simplu să goleşti de conţinut o lege penală printr-o modificare a unei legi organice care reglementează administraţia… trebuie doar ca aceasta să fie suficient de permisivă şi… gata! Fapta nu mai există, legea administrativă prevede doar pentru viitor, dar cea penală mai favorabilă e retroactivă. Scapă şi Udrea, şi Bunea Stancu, Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Gabriel Oprea, Onţanu, Alina Bica şi toţi şmecherii care au tras sforile în marile retrocedări”…

Concluzia jurnalistului: “Dacă dezincriminăm abuzul, atunci unui Piedone nu-i mai rămâne decât sancţiunea politică, a electoratului. La vot. Vrem să-i judecăm noi pe politicieni sub sancţiunea pierderii alegerilor şi atât, sau dorim să îi judece şi Justiţia sub sancţiunea unor ani de puşcărie? Cred că trebuie şi noi să ne pronunţăm, dar şi partidele politice ar face bine ca, în locul unor declaraţii populiste de luptă împotriva corupţiei, să scrie negru pe alb în platformele electorale – vor dezincrimina sau nu abuzul în serviciu?”. 

Cătălin Tolontan titrează “Dintre cei care au făcut posibilă catastrofa din 30 octombrie 2015, Cristian Popescu Piedone este doar primul care se întoarce” şi scrie că anunțul lui Cristian Popescu Piedone, ”mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4”, redeschide discuția felului în care autoritățile au ascuns adevărul despre contribuția lor la moartea celor 64 de oameni. ”Dincolo de chestiunile care țin de aprobările de funcționare acordate clubului, Piedone are și altă legătură cu ”Colectiv”, despre care puțini știu. E o pistă pe care nici procurorii nu au mers încă”, susține o sursă din ISU, care mai spune că “Așa era moda înainte de Colectiv. Se crea intenționat confuzie. Pompierii de la prevenire și control umblau în oraș în civil. La unele sectoare aveau și hîrtii cu ștampila Primăriei.  Așa încît, cei de unde descălecau inspectorii nici nu știau prea bine cu cine au de-a face: primărie sau pompieri”.

Zoso se întreabă “De ce extremismul e seducător” şi face un exerciţiu de logică: “În tinerețe, când citeam, am fost fascinat de ideea Mișcării Legionare. Mi-am revenit repede după ce am trecut de literatura frumoasă și am avansat cu cititul la explorări mai reale pe tema dată. Uitându-mă în urmă, mai ales că zilele astea e la modă subiectul, cred că pot oferi o explicație pentru care tinerii (și oamenii mai puțin mintoși) au rătăciri de tipul simpatiilor pentru mișcările extremiste. Ca idee, dacă mâine un erou din ăsta îl împușcă pe Patapievici, câți credeți că vor fi de acord că Patapievici e un trădător de țară, care a patronat nu doar Poneiul Roz, dar și o învârteală cu terenuri, și deci merita să moară? Credeți că oamenii care vor aplauda frenetic această trecere la acțiune vor ține cont de adevăr? Și aici zace problema, și motivul pentru care mișcările astea extremiste mor: oamenii ăștia sunt la fel de găunoși și faliți moral precum cei pe care îi execută, așa că soluțiile lor sunt, de obicei, eronate. Vadim e un exemplu bun de falit moral cu idei înălțătoare”.

Cristian China Birta scrie despre “Valea Verde Retreat – locul unde merită să ajungi măcar o dată”. Este vorba de “satul Cund, care se află la vreo 30 de km de Sighișoara. Doar că vreo 7, 8 kilometri îi faci pe un drum prost, dar care te duce printr-o zonă foarte frumoasă. Când intri în sat, nimic nu pare a-ți sugera că aici o să găsești unul din cele mai frumoase resorturi din România”. 

Adelin Petrişor face un popas la Everglades, “o mlaștină situată în sudul peninsulei Florida, nu foarte departe de Miami. Autoritățile federale au declarat zona Parc Național pentru a proteja 36 de specii pe cale de dispariție. În Everglades găsești peste 350 de specii de păsări, 300 de specii de pești de apă dulce și sărată, 40 de specii de mamifere și 50 de specii de reptile. Rezervația este vizitată de peste 1 milion de turiști în fiecare an. Am explorat timp de 3 ore Everglades și nu m-am plictisit. Am văzut chiar și câțiva aligatori”. 

Adrian Georgescu vorbește despre 12 lucruri neștiute din spatele marelui ecran.

„Filmele favorite ale lui Hitler erau”King Kong” (1933), desenele animate cu Mickey Mouse și „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” (1937).  Pentru interpretarea rolului său din “American Psycho” (2000), Christian Bale a studiat comportamentul și expresiile lui Tom Cruise dintr-un interviu TV. “Am văzut o prietenie intensă și nimic în spatele ochilor”, a spus Bale”.

 

Cele mai citite

Pariază pe șansele României în EURO 24. Va trece de faza grupelor?

EURO 24 se apropie rapid, aducând cu sine nu doar spectacolul fotbalistic european, dar și o mare de oportunități pentru pasionații de pariuri sportive....

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat Gala Micilor Olimpici - cel mai mare eveniment din țară, dedicat preșcolarilor talentați, participanți și finaliști...
Ultima oră
Pe aceeași temă