33.2 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialReţetă tradiţională din Muntenia: Vinete umplute

Reţetă tradiţională din Muntenia: Vinete umplute

Reţetă de vinete umplute este tradiţională din Muntenia şi este foarte uşor de gătit.

Ingrediente:

· 3 vinete medii

· 500 g carne tocată

· 2 cepe mari

· 1 cutie mica roşii în bulion

· 1 ardei gras roşu

Citeşte şi: Reţetă maramureşeană de post: Mămăligă cu ceapă roşie

· 2 linguri ulei

· 100 g caşcaval

· sare

· piper

Pentru sosul alb

· 50 g unt

· 2 linguri făină albă

· 300 ml lapte

· 1 praf de sare

Mod de preparare:

Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.

Se taie vinetele în două pe lungime şi se pun în apă cu sare pentru 30 de minute. Se scot din apă, se şterg cu prosoape de hârtie, se crestează mijlocul şi se scoate miezul, lăsând o margine puţin mai groasă.

Se aşează jumătăţile de vinete pe o tavă termorezistentă şi se introduc în cuptorul preîncalzit pentru 15 minute.

Se toacă ceapa şi se căleşte în uleiul încins cu puţină apă timp de 2 minute. Se adaugă carnea şi ardeiul tăiat cubuleţe, circa 100 ml de apă şi se lasă pana scade zeama.

Se pun roşiile cubuleţe cu tot cu sos, miezul de la vinete tocat şi se lasă până a scăzut zeama, amestecand din când în când. Se condimentează cu sare şi piper.

Citeşte şi: Reţetă tradiţională maramureşeană: Plăcintă cu verdeţuri

Prepararea sosului

Se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă făina, amestecând continuu cu un tel mic, dupa care se toarnă treptat câte puţin lapte rece si se amestecă permanent.

Se pune puţină sare şi se lasă să fiarbă, la foc foarte mic, până s-a îngroşat, amestecând permanent. La final trebuie să fie un sos fin şi mai gros. Daca sosul este prea gros, se mai adaugă lapte. Se lasă să se racorească puţin.

Se umplu jumătăţile de vinete cu amestecul de carne, se întind deasupra câte 2-3 linguri cu sos alb şi se presară caşcaval ras. Se introduce tava în cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu.

Citeşte şi: Reţetă tradiţională: Balmoş ca în Maramureş

Tradiţii culinare:

Reţeta tradiţională de vinete umplute a fost oferită de Mariana Robescu, autor al blogului culinar Reţetele Marianei şi preparată de restaurantul Casa Oprescu în cadrul proiectului ”Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”. Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.

Cele mai citite

Au fost stabilite meciurile care vor decide ultima echipă promovată în sezonul viitor al Ligii a 2-a

Vineri, 7 iunie, la Casa Fotbalului a avut loc tragerea la sorți a barajului în urma căruia va fi decisă ultima echipă promovată în...

3 motive să alegi parfumurile arăbești ale colecției Lattafa

În esență, parfumurile sunt o extensie a identității noastre, un mod subtil și elegant de a comunica celor din jur cine suntem și care...

Un low cost moldovenesc a operat primul zbor direct Otopeni – New York, după 20 de ani. TAROM nu poate să viseze la așa...

Astăzi a decolat, după 20 de ani, prima cursă directă Otopeni New York, dar nu cu TAROM, ci cu o companie low cost din...
Ultima oră
Pe aceeași temă