15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialReţeaua europeană a lui Simi şi Romică

Reţeaua europeană a lui Simi şi Romică

Primarul oraşului Oţelul Roşu şi directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Caraş-Severin sunt anchetaţi pentru că ar fi constituit o reţea, bazată pe corupţie, care câştiga bani de pe urma primarilor ce vroiau fonduri europene.

 

Joi dimineaţă, în judeţul Caraş-Severin au sosit procurorii DNA, însoţiţi de poliţişti. Ei au percheziţionat casa din Glimboca, apartamentul din oraş şi biroul primarului din Oţelul Roşu, care este şi liderul PDL Caraş-Severin, casa din Teregova şi apartamentul din Reşiţa al directorului executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Caraş-Severin. Cei doi, alături de alţi 11 primari din Caraş-Severin, sunt cercetaţi, la sediul DNA Timişoara, într-un dosar în care sunt acuzaţi de fraudarea fondurilor europene, dar şi luare de mită.

„S-a făcut o percheziţie atât la domiciliul din Glimboca, cât şi la un domiciliu pe care l-a avut lângă Glimboca şi la Primăria din Oţelul Roşu. Este clar că are calitatea de invinuit şi este începută urmărirea penală, pentru că altfel nu se putea dispune efectuarea unei expertize domiciliare. Este vorba despre un dosar cu nişte fonduri europene, din câte am înţeles”, a declarat Cosmin Bolosin, avocatul primarului. Primarul Iancu Simion, zis „Simi”, a fost singurul primar de oraş din Caraş-Severin care nu a plecat din PDL o dată cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde. Surse din PDL Caraş-Severin spun că directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Romică Anculia, este un apropiat al lui Traian Băsescu. Acesta a fost decorat în urmă cu cinci ani de către preşedintele României. Percheziţiile au avut loc chiar în timp ce fostul preşedinte al PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, îşi serba ziua de naştere la Reşiţa.

Simi din Glimboca, sub asediul DNA

În paralel cu ancheta din Glimboca, au avut loc percheziţii în apartamentul lui Simion Iancu din Oţelul Roşu şi în biroul său, de la Primărie. Ancheta a fost începută în toamnă, însă, se pare că doar acum procurorii au avut suficiente dovezi pentru efectuarea mai multor percheziţii. Alături de Simion Iancu, în acelaşi dosar este cercetat Romică Anculia, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Caraş-Severin. Anchetatorii anticorupţie au descins la locuinţa acestuia din Reşiţa, la casa din comuna Teregova şi la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Caraş-Severin. Anculia a fost încătuşat de „mascaţi” şi reţinut. Percheziţii au avut loc în mai multe locuri din Lugoj, la sediul unei firme de consultanţă care a avut mai multe contracte pe bani publici. În dosar sunt cercetaţi în total 11 primari din Caraş-Severin, care au fost aduşi la Timişoara pentru continuarea anchetei.

Surse judiciare spun că Romică Anculia, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Caraş-Severin, împreună cu patronul unei firme de consultanţă din Lugoj, au pus pe roate o afacere care le-a adus bani serioşi: îi convingeau pe primari să întocmească dosare pentru obţinerea de fonduri europene. Schema afacerii era simplă, spun surse judiciare. Firma de consultanţă din Lugoj întocmea proiecte, finanţate de Uniunea Europeană. „Simi” şi „Romică”, prin relaţiile pe care le aveau în Guvern, obţineau aprobarea pentru aceste proiecte. Comunităţile conduse de primarii anchetaţi de DNA erau beneficiarele pro­iectelor „de succes”. Însă, pentru a primi bani europeni, primarii le dădeau şpagă lui Simi şi Romică, spun surse din rândul procurorilor. Banii plătiţi de primari erau recuperaţi apoi de la firmele care câştigau licitaţiile pentru execuţia lucrărilor finanţate prin aceste proiecte. Bugetele proiectelor sprijinite de Simi şi Romică, spun surse judiciare, erau „umflate” cu bună-ştiinţă, pentru a putea finanţa atât lucrările, cât şi şpaga celor doi, precum şi „comisioanele” primarilor.

Afacerea s-a derulat timp de mai multe luni, iar cei ce au iniţiat-o nu ştiau că sunt urmăriţi de către DNA. Procurorii deţin suficiente probe, printre care convorbiri telefonice, înregistrări audio şi video cu negocierile celor implicaţi, spun surse din rândul anchetatorilor.

Pedelişti de „frunce”

Simion Iancu a fost însărcinat de fostul premier Emil Boc cu reorganizarea PDL Caraş-Severin. Acesta este membru PD din 1993 şi fost secretar ge­neral al organizaţiei PDL Caraş-Severin. După plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL, Iancu a preluat interimar conducerea filialei judeţene a partidului. El a fost primar al comunei Glimboca în perioada 1990-2003, iar din 2004 este primarul oraşului Oţelul Roşu. Romică Anculia a fost în perioada 2000-2004 primar al comunei Teregova, iar în 2005 şef al Direcţiei Agricole din Caraş-Severin.

În 2007 a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Agricol în grad de cavaler. Din 2009 a fost numit director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Caraş-Severin pe care a condu­s-o până în prezent.

Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă