20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova: Proteste la Chișinău și în diasporă pentru repetarea celui de-al...

Republica Moldova: Proteste la Chișinău și în diasporă pentru repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Mai multe sute de persoane s-au adunat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a protesta față de modul în care a fost organizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în data de 13 noiembrie, cerând repetarea acestuia, relatează publicația Timpul.

Proteste asemănătoare au loc duminică și în diaspora. La Roma, la Cluj, la Barcelona și în alte localități. 

La Chișinău, protestarii au cerut, printre alte revendicări, demisia președintei CEC, Alina Russu și a ministrului de externe, Andrei Galbur, majorarea numărului de secții de vot de peste hotare pentru turul repetat, inițierea unui dosar penal care ar examina fraudele comise la alegerile din 13 noiembrie, semnalate de societatea civilă și pedepsirea celor vinovați.

Potrivit unui comunicat al mișcării civice „Tinerii Moldovei”, care sunt și organizatorii acțiunii, scopul protestului este invalidarea rezultatelor alegerilor și organizarea repetată a turului II de scrutin.
Amintim că acțiuni de protest au fost organizate și pe 14, și 15 noiembrie, când mii de persoane au ieșit în centrul Chișinăului pentru a-și manifesta nemulțumirea față de rezultatele alegerilor și activitatea instituțiilor statului. 

Diaspora moldovenească anunță proteste în mai multe țări ale lumii, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de alegerile din 13 noiebrrie. Aceasta afir­mă că ale­ge­ri­le au fost fra­u­da­te, iar sta­tul, în par­ti­cu­lar Comi­sia Elec­to­ra­lă Cen­tra­lă (CEC) și Minis­te­rul Afa­ce­ri­lor Exter­ne și Inte­gră­rii Euro­pe­ne (MAEIE) nu au asi­gu­rat drep­tul la vot a cetă­țe­ni­lor afla­ți în stră­i­nă­ta­te. Aceștia cer demi­sia con­du­că­to­ri­lor aces­tor insti­tu­ții și orga­ni­za­rea repe­ta­tă a celui de-al doi­lea tur. 
Astfel, moldovenii din Italia, Franța, Spania, Marea Britanie au anunțat în grupul „Adoptă un vot” despre inițiativa de a protesta, susțin jurnaliștii de la Timpul.

Cele mai citite

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...
Ultima oră
Pe aceeași temă