0.8 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSpecialRepublica Moldova, în pragul dispariției sale ca stat (ministrul apărării în exercițiu)

Republica Moldova, în pragul dispariției sale ca stat (ministrul apărării în exercițiu)

Ministrul Apărării în exercițiu de la Chișinău, Anatol Șalaru, a declarat că Republica Moldova se află în pragul dispariției sale ca stat. Astfel, demnitarul a explicat că Republica Moldova este amenințată de două mari pericole, unul care vine din exterior și altul din interior, conform Agerpres. 

”Pe plan extern, este vorba de dorința Rusiei de a-și restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupție. Statul se află în pericol de dispariție. Nu avem guvern, a fost suspendată finanțarea externă, a fost destabilizată clasa politică”, a semnalat miercuri seară ministrul apărării. 

Citește și: Iohannis blochează banii promiși de Ponta oligarhilor de la Chișinău

Anatol Șalaru, care este și vicepreședinte al Partidului Liberal, a făcut în continuare referire la situația din Transnistria și la numărul militarilor ruși din regiune. Ministru a subliniat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova împiedică acest stat să fie protejat de o ”umbrelă” în cazul unei agresiuni din exterior.

”Moldova are o armată de ocupație pe teritoriul său care numără 2.200 de militari ruși în Transnistria, precum și o armată ilegală a regimului separatist transnistrean, iar ministerul lor de interne mai are un batalion cu destinație specială de 800 de militari. De asemenea, avem un depozit enorm cu armament rusesc în Transnistria, iar noi suntem legați de mâini și de picioare din cauza statutului de neutralitate, care este ca o piatră de moară legată de picioarele unuia care este aruncat în apă. Nu avem acea umbrelă care să ne apere de o agresiune din exterior”, a atras atenția Anatol Șalaru.

Oficialul de la Chișinău susține că Rusia vrea să ocupe și cealaltă parte din teritoriul Republicii Moldova, lucru care, în opinia sa, ar putea să-i reușească în contextul corupției care macină clasa politică moldovenească.

”Rusia profită de criza din Republica Moldova pentru a destabiliza și mai mult situația. Totodată, corupe politicienii pentru a-și promova interesele aici”, a mai semnalat ministrul apărării în exercițiu, subliniind că o soluție de salvare ar fi reformarea clasei politice și eradicarea corupției.

Citește și: Președintele R. Moldova dă startul consultărilor pentru desemnarea unui nou premier

Avertismentul ministrului Anatol Șalaru intervine pe fondul crizei politice de la Chișinău create după demiterea guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de democrați, ceea ce a dus la destrămarea alianței de guvernare proeuropene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliții proeuropene nu au adus nicio înțelegere concretă între formațiunile participante la discuții.

Cele mai citite

Franța trimite în România militari din Forța de Reacție Rapidă

Franța trimite în România militari din Forța de Reacție Rapidă a NATO. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a venit la București, pentru a...

Ești nou în antrenamentul de forță? Care sunt cele mai populare echipamente sportive de care ai nevoie

Dacă vrei să începi un antrenament de forță, discută cu un consilier de vânzări de la un magazin cu echipamente sportive profesionale, pentru a...

Avem bani europeni, planuri scrise și afaceri care mor

Ce ne lipsește ca să fim și noi în rând cu lumea bună, mai ales că urmează să cheltuim bani europeni prin PNRR? Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă