15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialReprezentarea inversă

Reprezentarea inversă

Acum că orientarea antioccidentală a USL a devenit politica oficială de stat a României, o întrebare devine legitimă: cât de reprezentativă e această orientare pentru populaţia României?

De la bun început, integrarea europeană a Ro­mâniei a fost o ecuaţie simplistă pentru foar­te mulţi votaţi şi votanţi. A primat ideea că ac­cesul în UE va însemna preponderent li­bertatea de a călători şi de a cheltui multe miliarde de eu­ro din bugetul comunitar. Faptul că europenii ne cer din ce în ce mai insistent să călătorim respectând cu­tu­mele şi legile ţărilor de des­tinaţie sau să cheltuim fon­durile europene pentru inte­rese publice, nu private, pare a veni ca o surpriză extrem de neplăcută.

Sub conducerea PDL, ambele subiecte au avut parte de un răspuns anemic la nivel oficial şi clientelar la nivel practic. Pentru oligarhia de sorginte nomenclaturistă care conduce azi atât PSD, cât şi PNL, aceste pretenţii occi­dentale sunt de-a dreptul inacceptabile. Ele re­prezintă un veritabil „amestec în treburili interne“. Iar acest lucru nu pare să deranjeze majoritatea populaţiei României.

Motivul rezidă într-o schimbare semnificativă de paradigmă a reprezentării. În societăţile oc­cidentale, în care sistemul de checks and ba­lances funcţionează de multe generaţii, si­tuaţia obişnuită este aceea în care elitele politice sunt re­zultatul alcătuirii diferitelor stra­turi ale populaţiei. Altfel spus, aleşii reprezintă ale­gă­torii.

La noi, în ultimii câţiva ani, am asistat la un proces in­vers. S-au scos din pălărie câţiva lideri imaturi, de­pen­denţi şi manevrabili (modelul Ceauşescu 1965), s-au unit câteva partide cu doctrine economice con­trare, iar apoi, cu un uriaş aparat mediatic de propagandă zilnică, s-a modelat mental un segment de populaţie suficient de mare care să le asigure susţinerea. În cazul nostru, ale­gătorii reprezintă aleşii.

Incompatibilitatea celor două modele e evi­dentă. Ea nu-şi poate găsi locul nu doar în Schengen, ci în niciun fel de uniune care se bazează pe împărtăşirea unui sistem comun de valori.

Continuarea în Revista 22

Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă