16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSpitalul Marie Curie: Pericolul asupra copiilor din Argeș a trecut. MS: Ancheta...

Spitalul Marie Curie: Pericolul asupra copiilor din Argeș a trecut. MS: Ancheta este în desfășurare. Cioloș: Spitalul din Pitești NU are epidemiolog

UPDATE 16.25: “Am înțeles că problemele mari au trecut. Trebuie să identificăm sursa infecției. Al doilea lucru care trebuie clarificat este circulația informației între diferitele spitale. M-a surprins faptul că Direcția Sanitară județeană (Argeș – n.n.) a aflat din presă despre această situație și nu de la spital”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, premierul a semnalat faptul că Spitalul de copii din Pitești, deși are profil de pediatrie, nu are epidemiolog. Dacian Cioloș a spus că ar trebui găsit un sistem de motivare a medicilor specialiști, astfel încât posturile vacante din schemă să fie ocupate de medici.

UPDATE 14.25: Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a transmis, vineri, specialiștilor care se ocupă de cazurile de îmbolnăvire ale bebelușilor din Argeş să îşi facă datoria şi să rămână echilibraţi. Totodată,  un director în Ministerul Sănătăţiia, Amalia Şerban, a transmis că ancheta se desfăşoară în continuare, atât în București, cât și în Argeș, informează Agerpres.

“Vreau să le mulţumesc tuturor medicilor, dar în acelaşi timp să fac un apel la concentrare şi, deşi e mult de lucru şi pe bună dreptate părinţii sunt în alertă, fac un apel să îşi facă datoria şi în acelaşi timp să rămână echilibraţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă susţinută la Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

El a adăugat că veştile sunt bune: “Ceea ce e bine, că nu au mai apărut cazuri în ultimele opt zile. Procesul este autolimitat”. 

Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii, a precizat că ancheta epidemiologică în cazul îmbolnăvirilor din Argeş se desfăşoară în continuare atât cu specialiştii din ţară de la nivelul judeţului Argeş, cât şi cu sprijinul echipei de specialişti străini veniţi de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor. 

“Ancheta se desfăşoară în continuare, se urmăresc toate pistele, inclusiv cele care poate au mai scăpat. Acum se analizează din nou toate datele, să vedem exact unde ar mai putea fi alte piste noi. De exemplu, condiţiile de viaţă din domiciliile părinţilor, condiţii posibile de acumulare a acestor germeni în anumite locaţii sau pe anumite suprafeţe din gospodării. Posibil la carnea de vită să identificăm exact de unde şi-au procurat familiile carnea de vită cu care au alimentat copiii”, a punctat Şerban. 

Ea a explicat că specialişti de la ECDC au venit în România pentru a ajuta la investigaţie. 

“Centrul de Control al Bolilor are nişte reguli foarte stricte legate de misiunea specialiştilor într-un anumit stat membru, atunci când sunt trimişi, şi mai ales au reguli stricte legate de partea de comunicare. Astfel încât avem rugămintea de a nu face presiuni privind modul în care dânşii îşi desfăşoară activitatea sau de a solicita locul unde se duc sau astfel de informaţii pe care nu le putem face publice până la terminarea misiunii lor. Toate informaţiile pe care doriţi să le solicitaţi despre misiunea lor le puteţi solicita la Biroul de presă al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi dânşii vă răspund asupra a ceea ce se întâmplă”, a spus directorul din Ministerul Sănătăţii, adăugând că aceştia sunt în contact cu specialiştii care analizează aceste cazuri. 

Ea a punctat că ancheta poate dura “câteva zile, două săptămâni sau luni”. “Nu putem să spunem în acest moment că într-o anumită perioadă de timp vom avea un rezultat clar şi concret”, a spus Şerban. 

 

—————

Șapte copii mai sunt internați, vineri, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, a transmis medicul Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie.

Astfel, patru bebeluși sunt internați la secția de Nefrologie, dintre care doi fac cu dializă peritoneală, care este un tratament mai lung, ce va fi întrerupt în momentul în care se descoperă că „nu mai există pericole acute imediate”, a spus medicul.

„Nu s-a înregistrat nicio serie de evenimente negative în evoluția lor”, a mai mai adăugat reprezentatul de la Spitalul „Marie Curie”.

Totodată, medicul Mihaela Bălgrădean a precizat că bebelușii nu pot fi externați, pentru moment. Astfel, fiecare copil „are o altă formă de boală”, iar tratamentul și procedurile pentru fiecare copil diferă.

„Putem spune că pericolul vital imediat a trecut”, a mai spus medicul.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, joi seară, la Digi 24, că vineri se va deplasa împreună cu premierul Dacian Cioloş la Spitalul de Pediatrie din Piteşti pentru a observa situaţia de ansamblu, anunţă Agerpres. 

În spitalele din Argeș erau internați, miercuri, 42 de copii. Patru copii au fost internați de urgență la spiale din Argeș, iar alți doi la unități medicale din Capitală.

Citește și: După trei săptămâni de la criza îmbolnăvirii bebeluşilor, ministrul Sănătăţii merge cu premierul Cioloş la Spitalul de Pediatrie din Piteşti

“(…) Mâine voi merge cu premierul, este direct interesat de acest lucru şi vom face o vizită la Spitalul de Copii din Piteşti pentru a vedea în totalitate situaţia de acolo şi de a vedea în ansamblu situaţia. (…) Trebuie să vezi situaţia în teren dincolo de situaţia anchetei epidemiologice care se desfăşoară fără doar şi poate, dincolo de aceasta probabil că o anchetă socială nu strică niciodată. Pur şi simplu, a vedea nevoile acelor oameni pentru că până la urmă pentru oameni facem aceste lucruri, nu pentru a găsi bacteria respectivă. Poate că în alergătura ultimilor ani s-au pierdut multe măsuri normale igienice. Probabil că şcoala nu ne învaţă suficient. (…) Este întotdeauna şi componentă de igienă atunci când apar lucrurile acestea, dar nu neapărat din vina părinţilor. Lucrurile acestea pot să apară chiar şi în situaţia unei igiene corecte. Trebuie să facem profilaxia”, a afirmat ministrul. 

El a susţinut că nu corespunde realităţii ideea emiterii unei alerte de călătorie pentru judeţul Argeş întrucât nu au apărut cazuri noi. “Nu corespunde realităţii din ziua de astăzi. După cum vedeţi, nu au mai apărut cazuri noi şi nu a fost pus în evidenţă respectivul germen pe care îl căutam. Nu se impune în niciun fel o astfel de măsură”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu. 

Întrebat care ar fi cauzele îmbolnăvirii copiilor, el a spus că a aflat de la oamenii din judeţul Argeş că acolo este folosit foarte mult îngrăşământ natural, existând astfel posibilitatea dezvoltării unor germeni. “Nu aş vrea să speculez, dar din ce am înţeles de la oameni care provin din zonă, este un pământ mănos, se utilizează extrem de mult îngrăşământul natural. Nu sunt un specialist în acest domeniu. Probabil o posibilitate mai mare a unor germeni de a se dezvolta în pământ sau pe pământ şi ulterior să vină în contact cu diverse obiecte sau fructe, legume. Este o speculaţie, mă feresc de speculaţii. Este singurul element pe care îl am de la oameni din zonă”, a răspuns reprezentantul MS. 

Citește și: Familiile bebelușilor din Argeș vor să dea în judecată statul român

MS a transmis că nu există o sursă unică de îmbolnăvire a bebelușilor. Mai mult, din datele de menționate în foile de observație, nu s-a indentificat nicio legatură între cazuri. MS transmite că debutul bolii a avut loc într-o perioadă de două săptămâni. Mai mult, raportul arată că nu toți copiii au prezentat anemie hemolitică. În urma probelor de apă plată, apă de rețea și lapte praf, s-a constatat că probele recoltate sunt în conformitate cu normele, cu excepția a două probe, recoltate de la domiciliul unor copii. 

În ceea ce privește deshidratarea, MS a precizat că a reprezentat un factor important în evoluția ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la medic. Din acest motiv, luni a fost instituit un sistem de declarare zilnică a tuturor cazurilor de boală diareică severă, din toate unitățile sanitare, la copiii sub cinci ani.

Citește și: MS: Noi precizări privind cazul îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș

Potrivit raportului, probele efectate în saloane, în Spitalul de Pediatrie din Piteși nu există un focar de infecție. Mai mult de atât, în ultimele cinci zile, niciun copil din judetul Argeș  sau din alte zone ale țării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.

Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş va investiga modalitatea în care sunt trataţi bebeluţii care s-au îmbolnăvit săptămâna trecută, potrivit unui comunicat al Executivului, remis redacţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă