27.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialReportaj Le Figaro despre romi: Ne întoarcem în Franţa pe jos

Reportaj Le Figaro despre romi: Ne întoarcem în Franţa pe jos

Dincolo de aspectul politic, problema romilor devine una umanitară, care depăşeşte Franţa sau România şi trebuie tratată la nivel european. Aceasta este părerea jurnaliştii francezi de la Le Figaro, care au mers în comuna Bărbuleşti, pentru a înţelege mai bine situaţia, chiar de la cei mai în măsură să o descrie – romii repatriaţi, potrivit Realitatea.net.

Deşi abia s-au întors în România, romii din Bărbuleşti abia aşteaptă să plece din nou în Franţa. Şi asta pentru că, spun ei, Franţa este singura lor şansă de supravieţuire. Autorităţile locale îi înţeleg perfect şi ştiu exact cine este vinovatul.

“Nu au ce mânca. trăiesc de pe o zi pe alta. Din cauza asta pleacă. Dar ştiţi că toate astea se întâmplă din cauza guvernului român”, le-a explicat gazetarilor francezi primarul din Bărbuleşti, Ion Cuţitaru.

Mizeria domină în Bărbuleşti, constată jurnaliştii francezi, şocaţi de felul în care trăiesc romi, fără apă curentă şi cu toaletele în curte.

Migraţia romilor către vestul Europei, după aderarea României la UE, a fost o încercare de a ieşi din mizeria în care trăiau, cred jurnaliştii francezi. Aceştia spun că romii, discriminaţi în România, se simt acum părăsiţi de Franţa care i-a acceptat mult timp. Cu toate acestea, romii promit că se vor întoarce.

“Ne întoarcem în Franţa pe jos, dacă e nevoie, chiar dacă o să ne ia un an. Trebuie să supravieţuim. La noi, alocaţia pentru un copil este 4 euro, adică un kilogram de carne. Credeţi că se poate trăi aşa domnule Sarkozy?”, şi-a exprimat nemulţumirea un localnic din Bărbuleşti.

Şi cine i-ar putea împiedica, notează jurnaliştii francezi. România este membră a UE, iar frontierele rămân deschise, în pofida oricăror măsuri, oricât de radicale.

Cele mai citite

Două persoane arestate pentru trafic de minori

Pe data de 16 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani au reținut...

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă