29.2 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialRemedierea funcţionalităţii în locuinţă

Remedierea funcţionalităţii în locuinţă

În acest material ne-am propus să analizăm rezolvarea uneia dintre cele mai problematice zone din punct de vedere funcţional, şi anume zona de acces în apartament.

Exemplul nostru concret va fi reprezentat de vestibulul unui apar­tament cu trei camere decomandat. Holul respectiv are o suprafaţă de 9,25 mp şi din el se face accesul în toate încăperile locuinţei, cu excepţia cămării. De aceea, el reprezintă cheia funcţionalităţii din locuinţă. Este adevărat că dimensiunile iniţiale îl încadrează în clasa cea mai înaltă de confort, ceea ce a eliminat încă de la început anumite probleme.

Principalele operaţii care au avut drept scop sporirea funcţionalităţii au constat în eliminarea peretelui comun cu bucătăria şi în lărgirea golului de uşă care asigură trecerea spre sasul care continuă în plan longitudinal vestibulul. Zona deschisă care a rezultat a compensat spaţiul ocupat de dulapul de mari dimensiuni care a fost amplasat aici la final. Pentru ca acesta să fie îcadrat pe cinci dintre laturile sale, a fost construit un perete fals, din gips-carton, cu lungimea de 60 cm. Între acesta şi peretele care a servit drept suport s-au construit trei poliţe din acelaşi material.

Concret, reamenajarea vestibulului a presupus următoarele lucrări:

1. Odată cu eliminarea debaralei, a fost demolat şi peretele frontal al bucătăriei. Aceste două măsuri au condus la deschiderea spaţială dintre vestibul şi bucătărie. În golul rezultat a fost construită o semiarcadă (foto 1).

2. Golul de uşă care se găseşte între vestibul şi sas a fost lărgit cu 30 cm. Operaţia a fost facilitată de demolarea debaralei din zonă. Şi acesta a beneficiat de construirea unei semiarcade în partea lui superioară.

3. În imediata apropiere a uşii de acces în living, a fost construit un perete fals cu lungimea de 60 cm şi cu înălţimea camerei. El izolează zona în care urmează să fie amplasat un dulap de mari dimensiuni.

4. Deoarece în zona vestibulului se găseşte panoul de siguranţe electrice, înainte de continuarea lucrărilor, a trebuit ca instalaţia elec­trică să fie definitivată (foto 2).

Parte din cablurile ei au fost direcţionate prin pardoseală (după ce s-au săpat şanţurile necesare), parte, prin plafoanele false. În ambele cazuri, cablurile au fost introduse în tuburi flexibile din plastic, pentru protecţie.

După montajul acestora, s-a trecut la astuparea şanţurilor cu şapă din ciment şi nisip. După întărirea ei, s-a turnat şapă autonivelantă.

5. Uşa de acces în apartament a fost înlocuită cu una metalică. Gafurile, atât cele interioare, cât şi cele exterioare, au fost refinisate după ce muchiile lor au fost armate cu profile de colţ din aluminiu. 

Cele mai citite

Anthony Fauci dă explicații Congresului SUA pentru rolul său în gestionarea pandemiei de Covid-19

Fostul consilier al guvernului american pentru COVID-19, Anthony Fauci, a negat cu înverşunare luni că a încercat să ascundă originile pandemiei în cursul primei...

Sirianul care a atacat Ambasada Israelului este audiat de procurori

Cetățeanul sirian care a atacat Ambasada Israelului din București este audiat de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Atacul a avut...

Ministrul de Finanțe și șeful Vămilor inaugurează scanerele de la vama Albița

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și președintele Autoritãții Vamale Române, Marcel Mutescu, merg în ziua de 4 iunie 2024 la vama Albița (județul Iași), unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă