11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialReguli pentru alegerea covorului

Reguli pentru alegerea covorului

Producătorii şi designerii inovează mereu în domeniul casei şi, implicit, în sectorul „acoperirilor”. De aceea, achiziţionarea unui covor potrivit (funcţional şi estetic) se poate dovedi o operaţiune dificilă.

O plimbare prin magazine nu este suficientă pentru a garanta o alegere optimă. Vizionarea trebuie suplimentată cu date „tehnice” şi „stilistice” avizate, pe care încercăm să ni le furnizăm cu ajutorul unor specialişti.

Ce trebuie să aveţi în vedere

În primul rând „datele” încăperii în care va fi amplasat, culoarea vopsitoriei şi a mobilei, stilul interiorului, pe de o parte, şi, pe de altă parte, culoarea, textura covorului ca atare şi nu în ultimul rând, cum se întreţine. Foarte importantă este ambianţa pe care doriţi să o creaţi sau atmosfera care deja există: intimă sau elegantă, stimulantă sau liniştitoare şi confortabilă.

Fibra din care este realizat covorul reprezintă un element important, dat fiind că tipul acesteia va determina look-ul, performanţa şi preţul achiziţiei.

Două sunt variantele de fibre: naturale (dintre care lâna reprezintă exemplul cel mai clasic) şi artificiale (nailon, poliester, polipropilenă).

Un alt important aspect de luat în considerare este reprezentat de locul unde va fi amplasat covorul şi de activitatea care se desfăşoară în acea încăpere.

Covorul potrivit

Pentru camerele mici se recomandă covoare mari, în culori pale şi cu un aspect uniform al texturii. O astfel de alegere va produce un efect de mărire a spaţiului existent.

Tonurile pastel şi cele neutre reflectă lumina şi dau, prin urmare, senzaţia unei încăperi mai mari.

Pentru a da o tuşă intimă camerelor mari, optaţi pentru tonuri de culoare din registrul mai întunecat şi pentru o textură „sculptată”.

Ţesătura pe mai multe niveluri cu motive florale sau geometrii stilizate conferă încăperilor un look elevat şi realizează un contrast interesant cu suprafaţa netedă a pereţilor şi a mobilierului.

Dacă încăperea prezintă în decorul ei mai multe tipuri de motive decorative (perdele, mobilier, pereţi, cuverturi), alegeţi un covor cu textură „reliefată”, pentru a păstra echilibrul amenajării.

Motivele mici la nivelul imprimeurilor covorului fac camera să pară mai mică, iar cele de mari dimensiuni, dimpotrivă.

Dacă mobilierul este unul „viu”, modern, în culori vesele, puteţi alege un covor în nuanţe tari, pentru a conferi cadrului o notă de tinereţe, sau puteţi opta pentru o cromatică sobră, ce dă senzaţia de eleganţă.

Dacă aveţi încălzire prin pardoseală, optaţi pentru un covor care să permită aerului cald să pătrundă, din ţesături naturale sau artificiale, în nici un caz cauciucat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă