15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialReguli mai stricte la Bruxelles

Reguli mai stricte la Bruxelles

De la 1 ianuarie 2012, eurodeputaţii găsiţi a fi în conflict de interese vor putea fi sancţionaţi inclusiv cu retragerea mandatului. Totodată, se înăspresc restricţiile referitoare la activităţile pe care le pot desfăşura membrii Parlamentului European. Totul „graţie” scandalului în care a fost implicat şi eurodeputatul român.

Noile reguli pentru eurodeputaţi se aplică de la 1 ianuarie 2012, în condiţiile în care Parlamentul European a adoptat ieri un Cod de conduită care defineşte conflictul de interese şi interzice primirea de bani sau avantaje în schimbul votului sau a prestării unei anumite activităţi politice sau legislative în PE. Codul prevede şi sancţiuni în cazul în care sunt încălcate regulile, mergându-se până la suspendarea sau chiar retragerea mandatului. El a fost aprobat cu 619 voturi „pentru” şi doar două voturi „împotrivă”.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a salutat rezultatul votului:

„Este un rezultat excelent şi arată că majoritatea covârşitoare a membrilor doresc mai multă transparenţă”. „Parlamentul are acum puteri lărgite şi trebuie să facem tot ce putem pentru ca cetăţenii Europei să aibă încredere în noi”, a declarat şi eurodeputatul socialist David Martin (Marea Britanie), subliniind dorinţa Bruxelles-ului de a înlătura orice suspiciune că legislaţia adoptată de PE ar putea fi influenţată de situaţia financiară a vreunui eurodeputat.

Adoptarea Codului de conduită a fost salutată şi de europarlamentarul Monica Macovei: „Este primul şi avem nevoie de el. Din păcate însă, acest Cod va rămâne asociat cu scandalul care a afectat imaginea Parlamentului European şi cu felul în care Adrian Severin a făcut România de ruşine şi continuă să o facă refuzând să îşi dea demisia”.

Fără cadouri mai scumpe de 150 de euro

Până la sfârşitul lunii martie 2012, eurodeputaţii vor trebui să-şi actualizeze declaraţiile de interese financiare, pentru a spune ce activităţi profesionale au desfăşurat în ultimii trei ani dinaintea intrării în PE, dar şi comitetele sau consiliile de administraţie din care fac parte. Vor trebui declarate nu doar activităţile periodice, remunerate, pe care le desfăşoară în paralel cu mandatul de eurodeputat, ci şi activităţile ocazionale (inclusiv scrieri de autor, conferinţe sau expertize), în cazul în care primesc remuneraţii totale de peste 5.000 de euro anual. Totodată, potrivit Codului, membrii PE vor trebui să se „abţină” de la a primi cadouri cu o valoare mai mare de 150 de euro. În cazul în care îl primeşte ca reprezentant oficial al Parlamentului European, cadoul va trebui înmânat preşedintelui PE.

În viziunea eurodeputatului Monica Macovei, ar trebui mers însă şi mai departe în ceea ce priveşte restricţiile pentru membrii PE: ar trebui interzise „participarea platită în consilii de administraţie şi a doua slujbă platită”, cu excepţia activităţii didactice şi „a altora similare definite clar”.

Severin, în continuare investigat

Procurorii DNA investighează în continuare cazul europarlamentarului Adrian Severin, după ce a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă. Scandalul a izbucnit în primăvară, când reporterii de la „Sunday Times” au prezentat o discuţie înregistrată cu Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. Prezentându-se drept lobbyişti, reporterii au propus mai multor deputaţi să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente. Ex-vicepremierul Adrian Severin le-a transmis, prin e-mail, că amendamentul a fost „depus la timp”, iar la scurt timp a emis şi o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”. Ceilalţi doi euro­de­putaţi implicaţi în scandal, con­servatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler, au demisionat. Doar Adrian Severin a refuzat să-şi prezinte demisia, chiar şi după ce PE a decis să-i ridice imunitatea, la sfârşitul lunii iunie.  Text Box:  

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă