11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialReglări de conturi în PSD, PDL Şi UNPR

Reglări de conturi în PSD, PDL Şi UNPR

După alegerile locale, structurile politice suferă unele modificări cauzate fie de excluderile din partide a celor care nu s-au supus ordinelor venite „de la centru”, fie de demiterile liderilor care au obţinut rezultate foarte slabe la recentele alegeri. Cele mai ample reglări de conturi s-au  produs în una din organizaţiile învingătoare, la PSD Galaţi.

Organizaţia al cărui lider este ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară organizată în mare taină la Sala Multimedia de la Grădina Botanică şi departe de ochii presei au fost operate mai multe debarcări din funcţii şi excluderi din partid. Prima victimă a pesediştilor a fost cel care timp de 12 ani le-a asigurat câştigarea alegerilor în municipiul Galaţi, fostul primar Dumitru Nicolae.

Din 2004, Nicolae era preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Galaţi. Din 2008, Nicolae a cedat o mare parte din atribuţiunile sale viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, facilitându-i acestuia formarea ca principal candidat la mandatul de primar al Galaţiului din partea PSD. În vara trecută,, Ciumacenco era prezentat şi de Victor Ponta ca fiind „viitorul primar al Galaţiului”. La negocierile din cadrul USL, PSD a cedat PNL-ului candidatura USL la Primăria Galaţi.

Ciumacenco a demisionat din PSD şi a candidat la primărie ca independent. Pentru că Dumitru Nicolae l-a susţinut în continuare pe Ciumacenco, nu pe candidatul USL Marius Stan (PNL), pesediştii i-au răspuns cu maximul de  ranchiună. L-au debarcat pe Nicolae de la conducerea organizaţiei municipale în stilul anilor 50, fără ca măcar să-l invite pentru a-şi prezenta punctul de vedere în legătură cu acuzaţiile ce i le aduc. În locul lui Nicolae, a devenit preşedinte interimar omul de casă al lui Dan Nica, actualul viceprimar Florin Popa, fost city manager, un personaj extrem de controversat, acuzat de aranjarea licitaţiilor în favoarea clientelei politice. La conferinţa clandestină au fost validate excluderile din PSD a mai multor membri care l-au susţinut în campanie pe Ciumacenco.

La PDL, s-a autodebarcat „iepuraşul”

La democrat-liberali, rezultatele slabe obţinute la alegeri au făcut o victimă în persoana senatorului Marius Necula, care a demisionat de la preşedinţia Organizaţiei Municipale PDL Galaţi înainte ca acest lucru să îi fie cerut de colegi. „Autodebarcarea” sa a fost cauzată de obţinerea unii procent foarte mic, de 6,9%, obţinut în cursa pentru Primăria Galaţi, în reprezentarea alianţei PDL-UNPR. Colegii din PDL îi reproşează că în campania electorală el a fost mai degrabă „iepuraşul” candidatului USL, Marius Stan, decât candidatul care să tragă pentru un procent cât mai bun pentru alianţa PDL-UNPR.

La UNPR, face victime PSD

Ranchiuna liderilor PSD împotriva celor care nu s-au supus „voinţei partidului” a făcut victime şi în UNPR. De această dată este vorba de alt lider al PSD Galaţi, Eugen Chebac, care a fost preşedintele CJ Galaţi în perioada 2008-2012. Şi el era prezentat în vara trecută de Victor Ponta ca fiind „viitorul preşedinte al CJ Galaţi”. Între timp, Chebac a ieşit din graţiile lui Dan Nica, preferatul acestuia devenind Nicolae Bacalbaşa. Chebac a demisionat din funcţiile deţinute în PSD, candidând la preşedinţia CJ din partea alianţei PDL-UNPR. După ce a pierdut alegerile el a devenit victima furiei liderilor PSD, instrumentate prin liderul local al UNPR, Dan Dobrea. Acesta a anunţat zilele trecute că UNPR Galaţi i-a retras sprijinul politic lui Chebac, care nu şi-a pus mandatul de consilier la dispoziţia organizaţiei UNPR. Chebac a contestat decizia la conducerea naţională a UNPR, dar contestaţia sa nu a fost luată în seamă. Potrivit unor surse din PSD, ar exista la nivel naţional o înţelegere PSD-UNPR, în baza căreia UNPR ar urma să primească mai multe colegii din ţară la alegerile din noiembrie. UNPR Galaţi va primi de la PSD un colegiu de senator. Debarcarea lui Chebac a intrat „la pachet” în cadrul acestei înţelegeri.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă