Cele douฤ ลฃฤri au anunลฃat cฤ doresc sฤ pฤrฤseascฤ cea mai înaltฤ instanลฃฤ internaลฃionalฤ permanentฤ, pentru prima oarฤ de la crearea Curลฃii Penale Internaลฃionale, în 2002. Dupฤ anunลฃul fฤcut de Burundi ศi Africa de Sud, numeroลi analiลti estimeazฤ cฤ existฤ riscul unui exod al ลฃฤrilor africane de a pleca din jurisdicลฃia internaลฃionalฤ.
De la crearea sa, CPI a emis 29 de mandate de arestare, dar nu a condamnat decât trei persoane. Un bilanลฃ care nu are nimic spectaculos, dar care se explicฤ parลฃial prin complexitatea anchetelor ลi limitele unei instituลฃii care, neavând o forลฃฤ de poliลฃie, depinde de bunฤvoinลฃa statelor. Întrebarea este de ce aceastฤ neîncredere a celor douฤ ศฤri africane care îลi asumฤ responsabilitatea de a rฤmâne în istorie ca primele care au vrut sฤ limiteze exercitarea unei justiลฃii internaลฃionale? Cert este cฤ numeroลi ลefi de stat africani nu-ลi ascund ostilitatea faลฃฤ de instanลฃa de la Haga.
Adio, ONU
În cazul statului Burundi, strategia are meritul simplitฤลฃii. De un an ลi jumฤtate, regimul preลedintelui Pierre Nkurunziza a înmulลฃit execuลฃiile ลi masacrele. Vocile independente au fugit din ลฃarฤ când nu au fost asasinate. Deriva regimului a fost denunลฃatฤ de mai multe ONG-uri din aprilie 2015, când primele manifestaลฃii anti-Nkurunziza au fost înฤbuลite în sânge.
Presiunea asupra regimului a crescut la 20 septembrie dupฤ publicarea unui raport asupra violฤrii drepturilor omului în aceastฤ ลฃarฤ din Africa Marilor Lacuri ลi anchetatori mandataลฃi de ONU au realizat o listฤ cu circa zece nume ale autorilor acestor crime, toลฃi apropiaลฃi puterii actuale. Ca reacลฃie, regimul a rupt orice relaลฃie cu Biroul Înaltului comisar al ONU însฤrcinat cu drepturile omului, declarând persona non grata cei trei experลฃi care l-au acuzat de execuลฃii extrajudiciare.
În acest climat tensionat de confruntare cu comunitatea internaลฃionalฤ, retragerea din CPI nu este decât un pas suplimentar dezvฤluind atât o „mฤrturisire a vinovฤลฃiei“, cât ลi un „gest disperat pentru a scฤpa de justiลฃie“, potrivit unui intelectual burundez refugiat în Franลฃa. Biroul procurorului CPI deschisese o „anchetฤ preliminarฤ“ asupra situaลฃiei din Burundi, tehnic fiind o etapฤ prealabilฤ deschiderii unei anchete în plinฤ formฤ.
Surpriza Pretoriei
Confruntarea diplomaticฤ între Curtea Penalฤ Internaลฃionalฤ (CPI) ลi Africa de Sud a început în urmฤ cu un an. La acea vreme, preลedintele sudanez, Omar al-Bashir, a venit în Johannesburg pentru a asista la un summit al Uniunii Africane fฤrฤ sฤ fie deranjat de autoritฤลฃile sud-africane. Deลi cฤutat de CPI pentru prezumptive crime de rฤzboi, crime contra umanitฤลฃii ลi genocid în Darfour, al-Bashir a fost autorizat sฤ plece din ลฃarฤ, deลi un tribunal local a ordonat autoritฤลฃilor sฤ fie arestat.
Un document prezentat la ONU la 19 octombrie, aratฤ cฤ „Republica Africa de Sud a constatat cฤ obligaลฃiile sale în ce priveลte rezolvarea paลnicฤ a conflictelor adesea sunt incompatibile cu interpretarea datฤ de CPI“.