12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRegimul de la Phenian sfidează Occidentul, lansând o nouă rachetă balistică. Reacția...

Regimul de la Phenian sfidează Occidentul, lansând o nouă rachetă balistică. Reacția statelor vecine şi a Pentagonului

UPDATE 22.00: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Jeff Davis a declarat că această lansare era așteptată și a avut loc la Mupyong-ni, unde se află o uzină de arme, în nordul Coreii de Nord. Racheta a căzut la 167 kilometri de insula niponă Hokkaido. Davis a menționat că lansarea nu reprezintă o amenințare pentru America de Nord, potrivit Agerpres.

'Angajamentul nostru pentru apărarea aliaților noștri, între care Republica Coreea și Japonia, în fața acestor amenințări, rămâne de neclintit. Rămânem pregătiți să ne apărăm pe noi și aliații noștri de orice atac sau provocare', a afirmat Davis.

Regimul de la Phenian a lansat, vineri, o nouă rachetă balistică, care a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, iar autorităţile din Japonia şi Coreea de Sud au convocat întruniri de urgenţă, relatează site-urile agenţiilor Reuters şi Yonhap, potrivit Mediafax.

Racheta ar fi zburat aproximativ 45 de minute şi nu au fost raportate incidente sau pagube materiale. Premierul japonez Shinzo Abe a convocat o întrunire de urgenţă cu oficiali de rang înalt din domeniile apărării şi securităţii.

Informaţia a fost confirmată şi de armata sud-coreeană, care susţine că racheta balistică a fost lansată din provincia Jagang, din nordul Coreei de Nord. Lansarea a fost raportată preşedintelui Moon Jae-In, care a stabilit o întâlnire de urgenţă cu echipa de securitate naţională.

Ulterior, Pentagonul a precizat că a detectat o lansare de rachetă balistică din Coreea de Nord şi că a demarat procedurile pentru obţinerea mai multor informaţii.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

După Milano, Manele pe tot Mapamondul. Acum, pe prima scenă în Insulele Solomon

Ilustrație: Marian Avramescu După mulți ani în care momentul era anticipat, dar tot nu se fructificau previziunile, manelele românești chiar au reușit să cucerească...
Ultima oră
Pe aceeași temă