15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialRegia-fantomă din Galaţi

Regia-fantomă din Galaţi

O sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti a întors la 180 de grade reorganizarea sistemului de furnizare a căldurii şi apei calde menajere în sistem centralizat la Galaţi.

După ce fosta regie, Apaterm SA, era ca şi falimentată şi municipalitatea a înfiinţat o nouă regie, Calorgal SA, instanţa a hotărât ca Apaterm să-şi continue activitatea, iar în aceste condiţii Calorgal, care tocmai încheia primele contracte cu asociaţiile de proprietari, devine o regie inutilă. 

Apaterm SA a intrat în reorganizare judiciară în vara lui 2011, după ce din cauza facturilor neachitate de consumatori a ajuns într-o situaţie dezastruoasă. Societatea avea datorii în valoare de 373.105.211 lei către producătorul de agent termic primar, Electrocentrale SA şi avea de încasat de la consumatori 166.308.393 lei, din care 78.031.487 lei este debitul, iar 88.276.906 lei penalităţile. 

În aceste condiţii, municipalitatea a abandonat ideea resuscitării Apaterm SA, de care se ocupa administratorul judiciar CC Insol SPRL, ce încerca să recupereze creanţele acţionând în instanţă asociaţiile datornice. Prin hotărârea Consiliului Municipal (CLM) Galaţi nr. 79/27.09.2012, a fost înfiinţată o nouă regie, Calorgal SA, în care acţionarii sunt consiliile locale din municipiile Galaţi şi Tecuci şi din comuna Şendreni. 

CLM Galaţi deţine 360.000 de acţiuni, în valoare de 900.000 de lei, municipalitatea din Tecuci deţine 11.370 acţiuni, iar comuna Şendreni 1.000 de acţiuni. Prin hotărârea nr.169/22.11.2012, CLM Galaţi a decis rezilierea concesionării către Apaterm SA a reţelelor, punctelor termice şi a bunurilor aparţinând domeniului public, acestea fiind concesionate prin contractul de delegare a gestiunii către Calorgal SA. Noua regie a obţinut şi licenţa de la ANRSC şi de astăzi, 1 februarie, ar fi trebuit să fie oficial noul distribuitor de apă caldă menajeră şi căldură în cele 82.000 de apartamente din Galaţi, racordate la sistemul centralizat. 

Lovitura de teatru s-a produs pe 30 ianuarie, cu mai puţin de 48 de ore înaintea demarării activităţii Calorgal. În dosarul nr 5.232/2/2012 (1474/2012), instanţa de la Curtea de Apel Bucureşti a respins declararea falimentului Apaterm SA şi a confirmat planul de reorganizare propus în vara lui 2011 de Rominsolv. În aceste condiţii, încetează şi activitatea  CC Insol SPRL. În baza sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, Apaterm SA redevine distribuitorul de căldură şi apă caldă menajeră, iar nou înfiinţata Calorgal SA nu mai are nici o utilitate. Acum va trebui efectuat transferul invers, al reţelelor şi punctelor termice, de la Calorgal la Apaterm.

Vechea regie merge mai departe

„În condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a decis reorganizarea judiciară a Apaterm SA Galaţi, societatea va continua să furnizeze agent termic consumatorilor branşaţi la sistemul public de distribuţie al municipalităţii, respectând prevederile cuprinse în contractele de distribuire dintre Apaterm şi asociaţiile de proprietari şi în planul de reorganizare judiciară acceptat în instanţă”, se spune într-un comunicat al Primăriei Galaţi. De această sentinţă se bucură pentru moment şi salariaţii Apaterm, pentru că municipalitatea nu hotărâse câţi dintre aceştia ar fi urmat să fie transferaţi la Calorgal şi în condiţiile acestor incertitudini în privinţa păstrării locurilor de muncă salariaţii demaraseră un program de proteste. Şi în noile condiţii vor fi operate reduceri de personal, dar avantajul este că acestea au fost convenite cu sindicatul.

Facturarea individuală se amână

O dată cu renunţarea la serviciile Apaterm SA şi înfiinţarea Calorgal SA şi semnarea contractelor dintre noua regie şi asociaţiile de proprietari, municipalitatea pregătise şi un mecanism de eliminare a acumulării datoriilor consumatorilor către furnizori. 

O dată cu noile contracte, urmau să fie încheiate şi convenţii individuale de plată cu fiecare proprietar branşat la sistem, urmând să fie eliberate facturi individuale. Prin convenţia semnată cu Calorgal, beneficiarul serviciilor de termoficare îşi dădea acordul ca, în caz de neplată a facturilor, angajaţii Calorgal SA să poată intra în apartament pentru a debranşa instalaţia interioară de la sistemul centralizat. 

În graba reorganizării şi de dragul măsurilor radicale, în contracte au fost introduse şi prevederi abuzive, cum ar fi aceea că apa caldă menajeră şi energia termică sunt furnizate „la pachet”, consumatorii neavând posibilitatea de a renunţa, fie la căldură, fie la apa caldă. Noile contracte erau părtinitoare, favorizând furnizorul în dauna consumatorilor. 

Potrivit filialei Galaţi a Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, aproape jumătate din clauzele contractuale încălcau Ordinul 483 al ANRSC, referitor la contractul-cadru de furnizare a energiei termice. Cum nu fusese organizată o dezbatere publică sau măcar o discuţie cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari, noul contract tip, nenegociabil, a fost primit cu reacţii vehemente.   

Nu se renunţă la ideea convenţiilor individuale

Primăria Galaţi a anunţat printr‑un comunicat că şi în condiţiile resuscitării Apaterm, va fi reluată ideea convenţiilor de plată individuale „aşa cum au fost prevăzute pentru relaţiile contractuale între asociaţii, cetăţeni şi Calorgal”. Dacă nu se va face o dezbatere publică cu privire la clauze, este foarte probabil să se producă noi tensiuni şi controverse şi astfel obiectivul generos al facturării individuale şi debranşării rău-platnicilor să fie ratat.

 

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...
Ultima oră
Pe aceeași temă