21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRegele Mihai a sosit la Parlament, fiind întâmpinat de Mircea Geoană

Regele Mihai a sosit la Parlament, fiind întâmpinat de Mircea Geoană

Regele Mihai a sosit, marţi dimineaţă, la Parlament, însoţit de membri ai familiei regale, fiind întâmpinat de preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi de Garda de Onoare, relatează Mediafax.

Regele Mihai şi familia regală au plecat de la Palatul Elisabeta în jurul orei 09.00. Coloana oficială a trecut pe Calea Victoriei, prin faţa Palatului Regal.

Regele a fost primit la intrarea de la Senat cu Garda de onoare.

Mircea Geoană l-a întâmpinat pe Regele Mihai la sosire, a dat mâna cu acesta, cei doi purtând un scurt dialog.

La Parlament au sosit, de asemenea, reprezentanţi corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, printre care ambasadorul SUA. Liderii PNL şi PSD Crin Antonescu şi Victor Ponta au sosit, de asemenea, la eveniment. Printre politicienii care au mai sosit la eveniment se numără Petre Roman, Sorin Oprescu, Adrian Năstase.

Pe holul principal al Parlamentului a fost amplasat bustul Regelui Carol I, alături de o masă pe care este amplasată Cartea de Onoare a instituţiei, în care Regele va semna.

În sala de plen, în dreapta tribunei, a fost amplasat un jilţ, unde va sta Regele.

La ora transmiterii acestei ştiri, în sala de plen sunt prezenţi câteva zeci de parlamentari, în special din partea opoziţiei.

Regina Ana nu participă la eveniment.

Regele Mihai va rosti un discurs, primul în faţa forului legislativ după mai bine de 60 de ani, eveniment de la care însă vor absenta, deşi au fost invitaţi, preşedintele, premierul, patriarhul BOR, prezenţa multor parlamentari ai puterii fiind şi ea incertă.

Discursul are loc cu ocazia celei de a 90-a aniversări a fostului suveran.

Şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată aniversării Regelui Mihai urmează să înceapă la ora 10.00.

Principesa Margareta a declarat recent că fostul suveran este foarte emoţionat înaintea discursului pe care urmează să îl rostească în faţa deputaţilor şi senatorilor, precizând că Regele Mihai a aşteptat mult timp acest moment.

La şedinţa solemnă a Parlamentului au fost invitaţi să participe preşedintele României, foşti şefi de stat, consilieri prezidenţiali, Guvernul, guvernatorul Băncii Naţionale a României, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Consiliului Legislativ, Curţii de Conturi, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Române, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Cavalerilor Ordinului “Mihai Viteazul”, membri ai corpului diplomatic.

Regele Mihai a mers, luni seară, la Parlament, pentru a vedea sala de plen în care îşi va rosti discursul marţi dimineaţă, în cadrul şedinţei solemne, zi în care va împlini 90 de ani.

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă