20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRegata Mării Negre se încheie la Constanța. Cele mai mari veliere din...

Regata Mării Negre se încheie la Constanța. Cele mai mari veliere din lume, așteptate la linia de sosire

"Regata Mării Negre" se va încheia, în acest week-end, în portul Constanța, 13 dintre cele mai mari nave cu vele din lume urmând să treacă linia de sosire a competiției.

Printre veliere se află şi nava școală "Mircea", decorată sâmbătă de preşedintele Traian Băsescu.

Regata Marilor Veliere din Marea Neagră, eveniment important în calendarul competiţional de profil, a început în 30 aprilie, din portul bulgăresc Varna, prima cursă defășurându-se între Varna și Novorossiysk (Rusia). După repoziționarea flotei în portul rusesc Soci, cea de-a doua cursă a regatei s-a desfășurat între 18 și 24 mai pe traseul Soci – Constanța, urmând să se încheie cu patru zile de evenimente nautice şi culturale.

La întrecere au luat startul veliere din Bulgaria, Malta, Marea Britanie, Pakistan, România, Rusia, Spania, Turcia și Ucraina, din partea țării noastre participând nava școală "Mircea", care în 17 mai a împlinit, la Soci, 75 de ani de când se află în serviciul Marinei Române, și velierul "Adornate”.

Pentru această călătorie, nava şcoală "Mircea" a avut la bord un echipaj format din 134 de ofiţeri, maiştri militari şi cadeţi români, alături de opt cadeţi străini, în timp ce "Adornate" a pleacat la "SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014" cu un echipaj de 12 persoane.

Ambracațiunile au început să sosească în Portul Constanța încă de vineri și, după ce vor fi toate în siguranță la cheu, vor putea fi vizitate de public până luni. Organizatorii se așteaptă ca peste 300.000 de vizitatori să urce la bordul celor 13 nave pe parcursul celor trei zile. Turiștii care vor să viziteze ambarcaţiunile vor beneficia de transport gratuit de la Poarta 2 a portului până la Terminalul de Pasageri şi retur, cu două autobuze etajate care vor circula la intervale de 15 minute, sâmbătă, duminică şi luni, între orele 08.00 – 22.00.

De asemenea, în toată această perioadă vor avea loc concerte, o paradă a celor peste 1.200 de membri ai echipajelor și una a navelor pe mare, organizată la plecare, ceremonii și decernări de premii, focuri de artificii. Pe scena amenajată în Terminalul de Pasageri al Portului Constanța vor urca, în cele trei zile de festivități, Moonlight Breakfast, Antonia, Holograf, Vega Band, Direcţia 5 şi Alexandra Ungureanu.

Nava şcoală "Mircea" a ancorat în Portul Constanța sâmbătă dimineață, urmând ca în cursul acestei zile să îl primească la bord pe președintele Traian Băsescu, care va decora pavilionul vasului cu Ordinul "Virtutea Maritimă" – în grad de Ofiţer, cu însemn de pace.

Decretul de decorare a fost semnat de Traian Băsescu încă din luna martie a acestui an, "în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute de-a lungul timpului de echipajul vasului".

Şi în august 2009, preşedintele Traian Băsescu a decorat pavilionul navei şcoală "Mircea" cu ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler cu însemn pe timp de pace, remarcând că, în cei 70 de ani de existenţă a navei, nu a mai fost decorată de nimeni. Băsescu a participat şi atunci la ceremoniile prilejuite de reîntoarecerea navei din marşul anual de instrucţie.

Nava şcoală Mircea este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind Bricul "Mircea", construită în 1882 în şantierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944.

Nava şcoală "Mircea" a înscris în jurnalul său 11 marşuri în Marea Neagră, cu vizitarea principalelor porturi ale statelor riverane, 16 voiaje în Marea Mediterană şi opt în Oceanul Atlantic.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă