29.2 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecial"Refacerea caselor distruse si a infrastructurii reprezinta o prioritate pentru Guvernul Tariceanu"

“Refacerea caselor distruse si a infrastructurii reprezinta o prioritate pentru Guvernul Tariceanu”

– Romania a traversat cel mai negru an din istoria sa recenta in ceea ce priveste inundatiile. Domnule secretar de stat Victor Paul Dobre, ati coordonat o mare parte din actiunile de ajutorare a populatiei afectate de aceste calamitati naturale si de aceea va rog sa ne prezentati masurile luate de Guvernul Tariceanu pentru sprijinirea miilor de sinistrati.
– Revenirea la normalitate, refacerea caselor distruse si a infrastructurii reprezinta o prioritate atat pentru Guvernul Tariceanu, cat si pentru autoritatile administratiei publice locale. Sprijinul acordat populatiei a constat in furnizarea de alimente de prima necesitate, dar si a materialelor de constructii necesare pentru refacerea locuintelor afectate de inundatii. De asemenea, au fost alocate fonduri importante de la bugetul de stat pentru reconstructia infrastructurii localitatilor.
– Care a fost, mai exact, cuantumul ajutoarelor acordate de Guvernul Tariceanu zonelor cel mai greu afectate si locuitorilor din aceste regiuni?
– Din fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului au fost puse la dispozitia autoritatilor locale 5.000 de miliarde ROL pentru lucrari de refacere a capacitatii functionale a infrastructurii afectate de inundatii. Aceasta suma vine in completarea fondurilor din bugetele proprii administratiilor publice locale. Au mai existat ajutoare in motorina – 31 miliarde ROL si produse alimentare, bunuri de stricta necesitate – 138 miliarde ROL. Pentru reabilitarea sau repararea scolilor si gradinitelor, Executivul a alocat suma de 102 miliarde ROL, iar pentru refacerea digurilor si regularizarea cursurilor unor rauri alte 124 miliarde ROL. In baza unei hotarari de Guvern s-au alocat 785 miliarde ROL cu care ANL a achizitionat materiale de constructii, care au fost acordate ca ajutoare locuitorilor afectati de inundatii. Lucrarile de refacere si consolidare a drumurilor, aflate in atentia autoritatilor locale, sunt monitorizate atent de catre prefecti in vederea cheltuirii eficiente a fondurilor si pentru finalizarea lucrarilor la termenele programate.
Guvernul va aloca in continuare sume importante pentru refacerea infrastructurii distruse de inundatii, precum si pentru ca toti cei ramasi fara case sa-si poata reface locuintele cat mai rapid. Autoritatile vor lua masuri ca aceia care nu se pot intoarce la casele lor sa poata trece in siguranta peste iarna care vine, ei fiind cazati temporar in spitale, scoli sau tabere.
De altfel, cel mai important pod luat de ape, cel de la Maracineni, care leaga Moldova de Muntenia, va fi gata in zilele urmatoare.
– Ne-ati putea da cateva date despre pagubele provocate de inundatii pentru a avea o imagine reala a Romaniei in urma acestor dezastre naturale?
– Potrivit estimarilor realizate de Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, valoarea totala a pagubelor inregistrate in perioada aprilie-august 2005 este de 54.447 miliarde ROL. Inundatiile au afectat peste 1.600 de localitati din aproape toate judetele tarii si au determinat avarierea a aproape 40.300 de locuinte si a 44.560 de anexe gospodaresti. 791 de obiective social-economice au fost afectate grav de inundatii – 221 de scoli, 77 de gradinite si camine, 34 de spitale, 29 de dispensare medicale si 39 de biserici.
In ceea ce priveste infrastructura rutiera, au fost distruse total sau partial, pe distante ce totalizeaza aproximativ 547 km de drumuri nationale, 3.130 km de drumuri judetene, 5.134 km de drumuri comunale si 2.214 km de strazi. Totodata, au fost avariate 1.888 de poduri, 5.620 de podete si 743 de traversari pietonale. Alunecarile de teren si viiturile au scos din functiune peste 22 km de cale ferata.
In sectorul agricol, inundatiile au afectat peste o jumatate de milion de ha, din care aproape jumatate cultivate cu grau, circa 100.000 de ha cu porumb, iar restul cu orz, orzoaica, floarea-soarelui, dar si cu vita-de-vie, pomi fructiferi si legume. Tot din aceasta categorie fac parte si suprafete mari de pasuni si fanete. Aceasta este situatia reala a Romaniei dupa inundatiile din acest an. Este o realitate dura si care ne face sa fim mai raspunzatori fata de problemele oamenilor.
– Foarte multi oameni au ramas cu impresia ca autoritatile au avut o reactie intarziata. Dumneavoastra, care ati fost in mijlocul campaniei de refacere a zonelor calamitate, cum apreciati asemenea comentarii?
– Comandamentul central, format din specialisti ai Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Sanatatii, a coordonat actiunile de colectare si distribuire a ajutoarelor umanitare, in zonele afectate puternic de calamitati. Institutiile administratiei centrale, din cadrul Sistemului National pentru Situatii de Urgenta, au actionat cu responsabilitate inca din primele momente. Un element important l-a constituit conlucrarea cu comitetele locale pentru situatii de urgenta, prin intermediul carora s-au initiat masuri de avertizare si acordare de sprijin populatiei din zonele afectate, pentru protejarea vietii acestora, a bunurilor si a gospodariilor lor. De asemenea, s-au asigurat masuri de prevenire a infractiunilor, de insotire a convoaielor cu ajutoare umanitare, dirijare a circulatiei, evidenta populatiei evacuate si mentinerea ordinii publice in locurile de cantonare a sinistratilor. De aceea pot sa spun ca s-a actionat cu promptitudine pentru reducerea la minimum posibil a pierderilor de vieti omenesti, precum si a pierderilor si distrugerilor materiale. S-a actionat si se actioneaza ferm pentru revenirea la normalitate intr-un timp cat mai scurt.
– Trebuie sa remarcam si eficienta echipelor de interventie, care au facut tot ce era posibil pentru salvarea vietilor oamenilor si chiar a animalelor din curtile acestora. Sunteti multumit de cum au actionat?
– Bineinteles, pentru ca echipele speciale din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale au salvat peste 6.400 persoane si au evacuat mai mult de 12.100 de sinistrati. Ei au actionat si pentru evacuarea apei din peste 5.000 gospodarii. Totodata, specialistii din aceste structuri au executat peste 160 misiuni de transport de urgenta al unor persoane accidentate sau grav bolnave, precum si al femeilor gravide. In foarte multe cazuri s-a intervenit in regim de urgenta la consolidarea lucrarilor de aparare, suprainaltarea cu saci de pamant sau pentru executarea unor evacuari de apa controlate. Cele mai grave inundatii din ultimii 50 de ani au provocat pagube imense Romaniei, iar Guvernul Tariceanu a actionat si va actiona in continuare pentru inlaturarea efectelor acestor calamitati naturale.

Cele mai citite

Fosta judecătoare din dosarul lui Vlad Pascu va fi cercetată disciplinar de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o va cerceta pe judecătoarea care a condus primele ședințe de judecată în dosarul accidentului rutier din localitatea 2...

Clotilde Armand anunță că ofițerii anticorupție fac percheziții la Poliția Locală

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, anunță că "ofițeri anticorupție" fac percheziții, în ziua de 4 iunie 2024, la Poliția Locală din subordinea Primăriei Sectorului...

Ministrul de Finanțe și șeful Vămilor inaugurează scanerele de la vama Albița

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și președintele Autoritãții Vamale Române, Marcel Mutescu, merg în ziua de 4 iunie 2024 la vama Albița (județul Iași), unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă