14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRecomandări de weekend. Expo „Planeta Petrila“, Întâlnire Taize, la Bucureşti

Recomandări de weekend. Expo „Planeta Petrila“, Întâlnire Taize, la Bucureşti

 

După 1990, mii de tineri români au vizitat Mânăstirea Ecumenică de la Taize, din Franţa. Pentru aproape toţi dintre ei acela era nu numai primul contact cu ecumenismul, ci chiar primul contact cu Occidentul şi cu valorile lui.

Întemeiată de fratele Roger, unul dintre sfinţii martiri ai secolului XX (el a fost ucis în timpul oficierii unei slujbe, din păcate, chiar de o româncă), în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea de călugări de la Taize a militat pentru dialogul interconfesional şi pentru unirea creştinilor. Cu timpul, a devenit un loc de pelerinaj preferat de tineri din întreaga lume. Generaţii întregi şi-au petrecut vacanţele pe colina de la Taize.

Anul acesta un grup de călugări din Taize, în frunte cu Fratele Alois, stareţul mânăstirii, se află la Bucureşti împreună cu 100 de tineri din Occident care vor să afle cum este sărbătorit Paştele ortodox. Ei sunt primiţi în familii din 10 parohii bucureştene şi vor participa la slujbele din bisericile ortodoxe.

Duminică seară, va avea loc la catedrala Sfântul Iosif o slujbă specială cu binecunoscutele cântece din Taize pe care din 1990 încoace mii de tineri români le-au cântat.  

Expo: „Planeta Petrila“

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, în Casa Poporului, a avut loc vernisajul expoziţiei Shrinking Cities in Romania, cu o secţiune dedicată „Planetei Petrila“.

Ion Barbu, omul din Petrila, este grafician și creatorul Cercului Artiștilor Dispăruți. În 1987 organizează un cerc de pictură cu copiii unei școli generale din Petrila. Ion Barbu scoate recent un volum la Editura Humanitas Educațional care conține reproduceri după picturile copiilor, ecouri ale expoziției acestora în presa vremii, amintiri reale și inventate despre acea perioadă, un catalog al cercului de pictură care e și o galerie impresionantă de destine.

Ion Barbu nu este numai caricaturist. Înfiinţează reviste şi edituri, organizează festivaluri, descoperă tineri talentaţi, îi însufleţeşte pe alţi artişti, iniţiază afaceri (cu profit mai mult cultural decât financiar). A susţinut-o, de pe vremea când era o necunoscută, pe originala cântăreaţă Ada Milea. A predat studenţilor cursuri despre utilizarea caricaturii în presă. A înfiinţat Editura Ha Ha Ha la Petrila, oraş din care el şi fiul său, Mihai Barbu, au făcut una din reşedinţele culturii române.

Este unul din cei mai duri critici ai regimului comunist şi al comunismului deghizat, după
1989. De 20 de ani este un agent sanitar al societăţii romaneşti, amendând situaţii, atitudini şi oameni în România liberă, Academia Caţavencu, Dilema. 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă