29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăSpecialReacția fostului președinte Traian Băsescu, după ce ministrul Justiției a anunțat că...

Reacția fostului președinte Traian Băsescu, după ce ministrul Justiției a anunțat că nu îi va revoca pe Kovesi și Lazăr: A fost un discurs profesionist cu o concluzie de slugă. Când nu-ţi respecţi tu, român, propria Constituţie, cum vrei să ţi-o respecte alţii?

Fostul președinte al României și liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, a reacționat, miercuri seara, pe Facebook, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că nu îi va revoca pe procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu se întreabă cum vor fi apărați românii în fața presiunilor Brexitului și a lui Donald Trump, dacă autoritățile „nu sunt în stare să apere Constituția la ele acasă”.

„Slugilor. Dacă nu sunteţi în stare să vă apăraţi la voi acasă Constituţia, cum credeţi că îi veţi apăra pe români în faţa presiunilor Brexit-tului? Dar în relaţia cu Trump? Când nu-ţi respecţi tu, român, propria Constituţie, cum vrei să ţi-o respecte alţii? Când nu-ţi aperi Constituţia, nu ai cum să-ţi aperi ţara! Luaţi aminte slugilor”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Totodată, el a declarat, la B1TV, că discursul ministrului Justiţiei fost „unul profesionist, cu o concluzie de slugă". În plus, senatorul PMP l-a calificat pe Tudorel Toader drept „marţafoi care ori de câte ori a fost nevoie s-a pliat pe interese".

„Am urmărit şi eu discursul ministrului Justiţiei. A fost un discurs profesionist cu o concluzie de slugă. A constatat nefuncţionalităţile DNA, încălcarea gravă a Constituţiei şi apoi spune că nu e oportun să luăm măsuri împotriva celor care încalcă Constituţia. De astăzi, statul român lucrează pe oportunităţi, ci nu pe Constituţie. E explicaţia unui marţafoi propusat la Curtea Constituţională de Fenechiu, care ori de câte ori a fost nevoie s-a pliat pe interese. Păcat că Tudorel Toader ştie carte, dar rămâne o slugă", a declarat fostul preşedinte

 Și președintele Iohannis a reacționat, miercuri seara, după ce ministrul Tudorel Toader a făcut publice concluziile evaluării.

„Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția, acolo scrie că activitatea se desfășoară sub „ochiul” ministrului Justiției. Mi se pare un lucru bun. Cu siguranță îi va monitoriza, asta este în fișa postului. Dacă lucrează împreună în ceea ce am numit cooperare loială între MJ și Ministerul Public, astfel că lucrurile vor merge înspre bine. La începutul anului, au fost divergențe între cele două instituții, pe tema Ordonanței 13”, a precizat președintele Ioahnnis, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, unde l-a primit în cursul zilei pe prințul Charles.

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, șeful statului a declarat: „Sunt foarte mulțumit. Am mai spus-o de multe ori și îmi place să o repet: Ministerul Public, inclusiv DNA, își fac foarte bine treaba”.Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu îi va revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a anchetării modului în care a fost elaborată Ordonanța 13, însă că le va evalua „atent” activitatea.

„Ceea ce considerăm oportun, în sprijinul exigențelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări a activității procurorilor DNA, DIICOT, PÎCCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției, pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii să respecte limitele de competență, în acțiuni de natură să pună în pericol democrația. Această monitorizare se va exercita ca un mecanism care să dea eficiență prevederilor art 132, alineatului 1, de exercitare a ministrului Justiției asupra procurorilor (…). În acest context, am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus Tudorel Toader. 

Cele mai citite

Rezultate Roland Garros: al treilea favorit, calificat în optimi

Alexander Zverev (3 ATP, favorit nr. 3) s-a calificat în optimile de finală ale turneului de Mare Şlem de la Roland Garros, după ce...

Nicușor Dan a aflat unde a ajuns angajatul care a fugit cu documente din Primăria Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, noi detalii despre angajat său care a fost surprins fugind, acum 11 zile, cu documente din...

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, despre strategia americanilor în țara noastră

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a declarat la Digi 24 că prezența americană în România trebuie să fie mai robustă, având în...
Ultima oră
Pe aceeași temă