15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRazboiul narcotraficantilor

Razboiul narcotraficantilor

De la finele anilor 1990 si disparitia marilor carteluri columbiene, traficantii mexicani de droguri ocupa primul loc pe continent. Cocaina este produsa in Anzi, dar mexicanii controleaza 40% din rutele spre piata din SUA, spun rapoartele americane, care constata si faptul ca mexicanii sunt din ce in ce mai implicati in productia si traficul de metamfetamine. Iar atunci cand stii ca beneficiile repatriate variaza intre 8 miliarde si 25 miliarde de dolari pe an, escaladarea violentei teritoriale nu mai pare uimitoare. De altfel, nici nu dateaza de curand, numai ca nu atinsese niciodata astfel de proportii. Specialistii explica aceasta spirala a narcoviolentei prin importanta pe care a capatat-o controlul teritorial dupa ce Mexicul a devenit, pentru drog, o zona de trecere dublata de o piata. Unii considera ca vointa aproape obsesiva a autoritatilor de a opri baronii drogurilor a declansat lupta sangeroasa pentru putere in sanul organizatiilor de traficanti. In prezent, principala rivalitate opune cartelul din Sinaloa (condus de Joaquin "El Chapo" Guzman) si cartelul din Golf (al carui fost sef, Osiel Cardenas, a fost extradat in SUA in ianuarie). Dar in fond este vorba de un razboi dus pe cea mai mare parte a teritoriului mexican, fiind dus de organizatiile locale care se infrunta pe teren. Luis Astorga, un specialist in narcotrafic, estimeaza ca actualul haos este legat de prabusirea sistemului partidului unic, care a dominat viata politica mexicana 71 de ani fara intrerupere. Acest sistem furniza un cadru coruptiei, dar era atat de puternic incat fixa limite violentei.
Presedintele Felipe Calderon a lansat o ofensiva militara contra narcotraficantilor la doar zece zile dupa ce a venit la putere, in speranta restabilirii ordinii. Au trecut de atunci sase luni si opiniile sunt impartite, unii apreciind ca situatia ar putea deveni chiar mai grava. Circa 25.000 de soldati sunt desfasurati in tara, dar traficantii nu sunt deloc intimidati. In iunie, seful securitatii publice din statul Veracruz a primit amenintari via un mesaj asezat alaturi de un cap taiat si doua posturi de politie au fost atacate cu grenade. Anterior, oameni inarmati au asasinat un responsabil federal al serviciilor secrete si un comando de 50 de asasini platiti, Los Zetas, a parcurs peste 300 km in desert pentru a rapi 15 persoane dintr-un mic orasel din apropierea frontierei cu SUA.

 

San Pedro, oaza insangerata

La San Pedro Garza Garcia, oras elegant din apropiere de Monterrey, sefii cartelurilor traiau linistiti. Pana in ziua cand totul a degenerat, sediul politiei fiind atacat de un comando inarmat.

In localitatea supranumita "El dorado mexican" traiau cel putin 20 dintre familiile cele mai bogate din Mexic. Era domeniul marilor familii din tara, dar de peste doua decenii aici s-au instalat si narcotraficantii. Dornici ca familiile lor sa traiasca intr-un mediu calm, ca progeniturile sa invete in cele mai bune scoli, au incheiat un pact de nonviolenta. In realitate, San Pedro era locul ideal pentru a trece neobservati. In 2005, primarul de atunci a recunoscut ca sefii mafiei alesesera regiunea ca "dormitor" pentru familiile lor. In San Pedro, din cauza "nivelului socio-economic, cineva care cheltuie mult si are obiceiuri fastuoase de consum poate trece total neobservat". Astazi, asasinatele au ajuns si aici, San Pedro traind in ritmul executiilor care se inmultesc in tot statul. Razboiul cartelurilor s-a soldat deja cu peste 8o de morti, din care 25 de politisti si un deputat local, fara a lua in calcul 50 de disparuti, din care doi ziaristi.

Potrivit politiei, cartelul din Golf s-a instalat la San Pedro si a domnit multa vreme asupra statului Nuevo Leon pana cand "cineva" a adus cartelul din Sinaloa dupa evadarea din inchisoare a lui Joaquin Loera Guzman (19 ianuarie 2001), care a avut carte alba sa se instaleze in schimbul eliminarii adversarilor sai si a Zetas (asasinii platiti ai cartelului din Golf). Este clar ca a existat un pact cu cartelurile pentru scolarizarea copiilor, dar la un moment dat cineva a lasat sa intre un alt grup si a inceput masacrul. In afara Serviciile secrete americane si mexicane declara ca cele doua mari carteluri au ajuns la un armistitiu, pentru a-si imparti mai bine "afacerea". Negocierile au avut loc in iunie pe o proprietate din  statul Tamaulipas. In acea zi, era o mare miscare de masini de lux, la bordul carora soseau marile figuri ale narcotraficului si serviciile lor de securitate. Discret, cartelurile rivale din Sinaloa si din Golf au decretat o incetare a focului in doua state din Mexic, negociind un acord de pace care le permite impartirea filierelor. Acordul nu a fost consolidat, dar se actioneaza in acest sens. Numai ca cele doua parti se urasc atat de tare incat asasinatele pot fi reluate oricand si oriunde, sustin surse americane.
Asasinatele nu sunt legate numai de impartirea teritoriala, ci si de pedepsirea tradatorilor.
Un glont in ceafa inseamna ca victima era tradator, in ureche, era spion, in gura, unul prea vorbaret, in frunte, unul care a mers prea departe. z

Sapte familii, sapte teritorii

Narcotraficul dispune de putere si are mai multe fete, reusind sa infiltreze sferele inalte ale politicii mexicane si sa se implanteze in mod subtil si adesea cu violenta in constiinta societatii. Traficul de stupefiante a depasit fortele trimise sa il opreasca si a invadat toate sectoarele. Ii gasim "amprentele" in scoli, in politie, in industrie si chiar in ultima veriga menita sa asigure securitatea – armata, careia presedintele Calderon i-a incredintat misiuni politice si politienesti care depasesc limitele atributiilor sale constitutionale. El le-a acordat militarilor o putere extinsa pentru a combate delincventa, dar, in pofida faptului ca au trecut deja sase luni, traficul de stupefiante continua in  Mexic. Calderon este nevoit sa guverneze cu o noua harta a narcotraficului, in cadrul careia statul sau natal, Michoacan, strategic pentru carteluri, a fost transformat in abator de crima organizata. Cartelul Milenio (care a inceput sa opereze in anii ’90), condus de fratii Valencia Cornelio, nu este singurul care bantuie si pedepseste in Michoacan. Atrase de pozitia geostrategica, diverse alte organizatii din statele Guerrero, Jalisco si Sinaloa se afla in competitie. In Sinaloa au aparut bande care isi disputa acum controlul tarii si pe cel al frontierelor. Ele stiu ca cine domina aceste zone dicteaza regulile. Michoacan fiind poarta de intrare a drogurilor din Columbia, cartelul din Golf (unul dintre cele doua carteluri cele mai importante) a dorit sa puna piciorul servindu-se de aripa sa armata, Los Zetas, compusa din fosti politisti si militari deveniti mercenarii cartelului. Dar Joaquin Guzman, seful celui de-al doilea mare cartel, cel din Sinaloa, a dorit si el o bucata din acest teritoru. si, ca si cum nu ii era destul, a ocupat si Guerrero si Jalisco. A mai pus piciorul si in Colima si Nuevo Leon si i-a declarat razboi sefului cartelului din Golf. Pentru ca Michoacan este locul ideal pentru a receptiona incarcaturile de droguri. Marea majoritate vin in portul Lazaro Cardenas sau prin una dintre numeroasele rute care leaga statul de restul tarii.  
sef al cartelului din Golf, Osiel Cardenas si-a facut debutul in traficul de droguri o data cu venirea la putere (1998) a guvernatorului Rovalcaba in statul Tamaulipas. Cei sase ani de guvernare au reprezentat cea mai buna protectie de care a beneficiat vreodata un boss pentru a constitui o organizatie criminala. Pas cu pas, Osiel a construit cartelul si a intrat in fruntea acestei a doua generatii a mafiei ale carei origini vin din anii ’30 si ’40. O urcare la varf prin tradari si asasinate. Structura centrala a cartelului din Golf – intarita prin sustinerea armata a Zetas, care au semanat teroarea in intreaga tara – nu s-a schimbat niciodata.
Tijuana, situat la granita americano-mexicana, traieste epoca cea mai prospera din istoria sa recenta.

» Cardasie

Un "zetas", cum sunt numiti asasinii aflati in solda cartelului mexican din Golf, a facut declaratii bulversante inainte de a fi executat.
El s-a prezentat ca Victor Manuel Perez Rocha, ucigas al cartelului din Golf, si a denuntat pe o caseta video cardasia traficantilor de droguri cu politistii si puterea politica. Cu mainile legate la spate, el era interogat de o persoana al carui  chip a ramas invizibil si a fost silit sa declare numele complicilor in regiunea Veracruz: o duzina de responsabili din politia locala si federala, oameni politici, functionari, ziaristi si lideri ai ucigasilor platiti de cartel, Los Zetas. Confesiunile lui au fost difuzate de canalul TV Azteca si de site-ul internet al cotidianului El Universal. Corpul i-a fost descoperit in portul din Veracruz, ciuruit de gloante.

» Legea mafiei

In Mexic, cartelurile drogurilor fac legea si statisticile ofera cifre nelinistitoare ce releva un cocktail exploziv. 1.429 de asasinate ultraviolente din ianuarie. Un trafic de droguri infloritor. sapte familii de narcotraficanti, care se lupta intre ele si care au infiltrat societatea mexicana. sapte teritorii, zone de influenta si zone de razboi.

» Scandal politic

Un scandal a planat asupra Mexicului dupa ce, recent, autoritatile mexicane se laudau ca au facut cea mai mare rechizitionare de bani lichizi din toate timpurile – 207 milioane de dolari (152 milioane de euro) – la domiciliul unui om de afaceri chino-mexican, acuzat de trafic de pseudoefedrina. Acuzatul, care a reusit sa dispara, a declarat, prin avocat, ca fondurile erau destinate alimentarii casieriilor PAN, partidul presedintelui Felipe Calderon. Guvernul a considerat acuzatia "ridicola", dar dubiul a persistat.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă