20.8 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialRăzboiul dintre Samsung şi Apple continuă pentru supremaţia pe piaţa gadgeturilor

Războiul dintre Samsung şi Apple continuă pentru supremaţia pe piaţa gadgeturilor

Apple şi Samsung, cei mai mari producători de telefoane inteligente, continuă lupta patentelor pentru produsele din gamele Galaxy, iPad şi iPhone. Cel mai recent proces a fost câştigat de Apple, dar războiul încă nu s-a încheiat.

Prima convorbire telefonică, realizată cu un telefon mobil, a avut loc în anul 1973 între Martin Cooper  de la Motorola şi Joel S. Engel, şeful direcţiei de cercetare de la AT&T Bell Labs.  Primul model s-a numit Motorola DynaTAC şi avea antenă şi taste  alfa-numerice, fără ecran.

În 2012 folosim telefoane inteligente cu ecrane tactile şi cu conexiune la Internet.

Piaţa telefoniei mobile a evoluat repede, iar în ultimii ani, pe fondul cererii, producătorii de telefoane mobile şi gadget-uri inteligente investesc zeci de milioane de euro în cercetare şi inovaţie.

Apple şi Samsung au devansat producătorul istoric de telefonie mobilă, Motorola, dar şi pe cel mai popular, Nokia.

În prezent, lupta pentru supremaţia pe piaţa telefoanelor inteligente se dă între cei doi giganţi, Apple şi Samsung.

Apple, producătorul faimosului iPhone  şi a tabletei iPad, se pregăteşte de lansarea în toamă a ultimului model, iPhone 5, iar Samsung se laudă cu telefonul inteligent Galaxy S III.

Dar războiul între cei doi producători nu se dă doar pe piaţa telefoanelor mobile, ci şi pe cea a tabletelor.

În luna decembrie 2011, o instanţă din Australia a dat câştig de cauză Samsung într-un proces privind patentul tabletei Galaxy Tab 10.1

Războiul dintre Samsung şi Apple pare fără sfârşit, deoarece la începutul lunii iulie, un judecător din California a interzis vânzarea smartphone-ului Galaxy Nexus, produs de Samsung, în Statele Unite, până când Curtea se pronunţă asupra disputei firmei cu Apple, legată de un patent, potrivit BBC.

Apple „a arătat o probabilitate de a demonstra atât încălcări ale drepturilor conferite de o marcă înregistrată cât şi valabilitatea brevetului,”  a declarat judecătorul, citat de BBC.

În urmă cu două săptămâni, Apple a câştigat un proces intentat Samsung pentru tableta Galaxy Tab 7.7, care potrivit Curţii de Apel din Dusseldorf încalcă brevetul de design al iPad, tableta Apple.

Instanţa din Germania a interzis vânzarea Galaxy Tab 7.7  în întreaga Uniune Europeană. Pe de altă parte, tot în luna iulie, un tribunal din Marea Britanie a decis că tableta Samsung nu o imită pe cea de la Apple.

 Samsung a învins Apple la vânzări

Deşi cele două firme se luptă în instanţă , la nivelul vânzărilor, Samsung conduce detaşat.

Potrivit datelor furnizate de institutul de statistică pentru Dezvoltarea Competiţiei (IDC), pentru anul 2011, Samsung a vândut 329, 4 milioane de terminale mobile, cu o cotă de piaţă de 22.3%, în timp ce Apple a vândut 93,2 milioane terminale mobile, având o cotă de piaţă de 6.0%.

Apple şi Samsung se judecă în prezent, în peste 30 ţări, pe teme de încălcare a patentelor.

Apple a acuzat Samsung că a copiat design-ul şi modelul său, iar Samsung susţine că Apple a încălcat patentele sale legate de modul de conectare la internet al telefoanelor şi tabletelor PC, după cum relatează Reuters.

 

Cele mai citite

Schimb tensionat de replici între Novak Djokovic și soția sa, la Roland Garros

Novak Djokovic, numărul unu mondial ATP, a fost surprins în timp ce se "certa" cu soția sa Jelena, chiar în mijlocul unei partide de...

Sorin Grindeanu transmite că se vor finaliza loturile 1 şi 2 din Autostrada A7

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că lucrările la loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se vor finaliza în toamna acestui an. În...

Contracte de 4,36 de miliarde de euro au fost semnate pentru extinderea Magistralelor M4 şi M6 de metrou 

Contracte de 4,36 de miliarde de euro au fost semnate marţi pentru extinderea Magistralelor M4 şi M6 de metrou, în condiţiile în care metroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă