17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialRazboi total pentru stoparea gripei aviare

Razboi total pentru stoparea gripei aviare

Dupa cateva ore de relaxare provocata de anunturile facute de unii oficiali UE si de autoritatile romane in cursul zilei de miercuri, potrivit carora nu ar exista gripa aviara in Romania, joi dimineata isteria gripei aviare s-a reaprins cu o forta uriasa. Dupa cum se stie, in cursul noptii de miercuri spre joi, laboratorul specializat in diagnosticarea virusurilor la animale din Bucuresti a reusit sa identifice virusul care produce gripa aviara la probele prelevate de la pasarile moarte in localitatea tulceana Ceamurlia. Aceasta informatie a pus pe picior de razboi autoritatile din judetul Tulcea.

Carantina pe hartie…

Joi dimineata s-a intrunit la Prefectura Tulcea comandamentul antiepizootic care a stabilit cateva masuri drastice pentru gestionarea situatiei din satul Ceamurlia. Daca pana joi dimineata masurile de carantina stabilite de autoritatile tulcene in satul Ceamurlia erau mai mult pe hartie, in sensul ca nu toata lumea respecta interdictia de intrare in aceasta localitate, iar unele persoane erau lasate adesea sa paraseasca aceasta localitate, desi normele sanitare si sanitar-veterinare interzic intrarea persoanelor din afara focarului respectiv, dar si iesirea din acea zona pana ce se ridica starea de carantina, lucrurile s-au schimbat brusc. Mai trebuie adaugat ca masurile de decontaminare nu au fost decat formale, iar paza zonei de focar s-a realizat cu forte insuficiente intrucat autoritatile din Tulcea, ca si cele din Bucuresti, nu au luat in serios pericolul. Toata lumea a sperat ca institutul de diagnosticare nu va declara pozitive probele prelevate de la pasarile moarte cu miile in satul Ceamurlia. In cele din urma, gratie interventiei specialistilor europeni, s-a dovedit contrariul si nu este exclus ca virusul gripei aviare de la Ceamurlia, care nu mai este o poveste persiflata adesea de functionarii romani de la nivelul cel mai inalt, sa fi fost raspandit si in alte zone ale judetului Tulcea si nu numai. Facem aceste afirmatii intrucat incepand de sambata si pana luni dimineata in satul Ceamurlia a intrat cine a vrut chiar daca satul se afla in carantina. Asta desi la cele doua intrari in sat dintre Doua Cantoane si Jurilovca au existat in permanenta bariere instalate de politistii tulceni carora le-au venit in ajutor inca 16 din judetele Galati si Braila. Pe de o parte, aceste forte politienesti au fost insuficiente pentru ca nu doar pe soseaua care strabate satul de la un capat la altul se poate patrunde in aceasta localitate, ci si pe drumurile din camp care sunt nenumarate. Pe aceste drumuri, ajutati de unii localnici, cativa ziaristi de la televiziunile nationale au reusit sa patrunda de mai multe ori in satul aflat in stare de carantina. Pe de alta parte, chiar prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, care a instituit starea de carantina conform ordinului nr. 491, a dat dispozitie fortelor de ordine sa fie incalcate masurile de acces in localitatea respectiva. El a dispus sa fie lasati anumiti ziaristi sa filmeze preluarea pasarilor moarte. Asta s-a intamplat sambata si duminica, desi veterinarii si alte persoane din comandamentul antiepizootic i-au atras atentia ca expune ziaristii la un pericol foarte grav.

“Stare de lupta epidemica”

De joi dimineata zeci de jandarmi si de politisti au inconjurat satul si nu mai lasa nici o persoana sa intre sau sa iasa. Localnicii sunt lasati totusi sa mearga in camp pentru a-si aduna recoltele, dar jandarmii si echipajele de politie au inconjurat inclusiv lanurile de porumb pentru ca acestia sa nu mai intre in contact cu persoanele din afara acestei localitati. La intrarea dinspre Tulcea in respectivul sat s-a constituit un punct de decontaminare dotat ca la carte si in acel loc toate autovehiculele care intra si ies din sat sunt decontaminate. Mai mult, s-a luat masura ca soferii care duc ajutoare alimentare in satul Ceamurlia sa nu mai coboare din autovehiculele care transporta alimentele. Zaharul, uleiul, faina, conservele sunt preluate din respectivele autovehicule doar de oamenii din sat sub controlul strict al veterinarilor.
In satul Ceamurlia au fost detasati, incepand de joi dimineata, veterinari din alte judete, ei urmand sa soseasca pe parcursul acestei zile pentru a prelua rapid pasarile care au mai ramas in viata.

Armata da o mana de ajutor

Comandamentul Antiepizootic a hotarat sa fie adusi militari de la arma chimica in Ceamurlia. Detinem informatii ca in acest sat urmeaza sa fie trimisi aproximativ 100 de militari specializati in decontaminari chimice. Cu ajutorul acestor militari si al zecilor de veterinari s-a stabilit ca pana joi seara sau cel tarziu vineri dimineata cele aproximativ 12.000 de pasari care mai erau in viata in acel sat sa fie sacrificate si incinerate.

Localnicii, iarasi pe punctul de a se revolta

Chiar daca nu au mai iesit pe ulitele satului pentru a se revolta impotriva autoritatilor, cum au facut-o duminica si luni, localnicii din Ceamurlia sunt din nou in pragul revoltei. Ei sunt suparati ca autoritatile isi schimba parerea despre ceea ce se intampla la Ceamurlia de la o ora la alta. Cea mai mare iritare a aparut miercuri dupa-amiaza, cand ministrii Agriculturii si Sanatatii au inceput sa spuna ca nu exista gripa aviara la Ceamurlia, dar veterinarii le casapeau pasarile din curti. Este adevarat ca cei care predau pasarile pentru a fi omorate primeau despagubiri pe loc, iar primaria si pompierii incepusera sa imparta zaharul la familiile din acest sat (parca pentru a le mai indulci amarul), dar satenii nu intelegeau de ce le omoara pasarile daca se spune ca nu mai este gripa aviara.
Unii localnici au reactionat joi dimineata cu furie cand au aflat de la radio si de la televizor ca s-a confirmat din nou existenta virusului aviar la ei in sat dupa ce cu o zi inainte toata lumea din Europa si din Romania rasuflase usurata ca nu este gripa aviara in aceasta localitate. Unii sateni le-au declarat ziaristilor, la iesirea din sat, cand se depla-sau la culesul porumbului, ca nu mai au incredere in autoritati si ca totul este un joc politic al caror victime au ajuns amaratii din acest sat…

Continua sa moara pasarile in interiorul focarului!

Incepand de miercuri, dupa trei zile in care in Ceamurlia nu mai murise nici o pasare, s-au inregistrat alte pasari moarte. Miercuri au murit ratele doar dintr-o singura gospodarie, iar joi dimineata au inceput sa moara atat ratele, cat si gastele, gainile si curcile in alte trei gospodarii din respectivul sat. Cum am mai relatat, moartea acestor din urma pasari este una deosebit de violenta, iar pasarile inregistreaza inainte de a muri simptome specifice gripei aviare. Este vorba de invinetirea capului, stare accentuata de agitatie urmata de paralizie a aripilor sau membrelor si aparitia unor sangerari pe corp. Trebuie spus ca aceste simptome au aparut si in primele zile cand s-au inregistrat mortalitati masive in randul pasarilor din acest sat. Aceste indicii i-au facut pe veterinarii tulceni sa spuna ca ar fi fost vorba de gripa aviara la Ceamurlia. Numai ca punctul de vedere al specialistilor a fost ignorat atat de autoritatile tulcene, cat si de sefii din Ministerul Agriculturii, care au fost la un pas de a-l destitui din functie pe directorul Directiei Veterinare Tulcea, medicul Marian Avram. Demiterea directorului Avram era pregatita dupa ce fusese demis fostul presedinte al Autoritatii Nationale Veterinare Razvan Taru care indraznise sa-si supere sefii cu propunerea sa de interzicere a vanatorii in Delta menita sa preintampine aparitia gripei aviare in aceasta zona.

Alte lebede moarte

In zona Obretin, in apropierea localitatii Crisan, au fost descoperite alte lebede moarte. Este vorba de opt lebede care au fost preluate de veterinarii din aceasta localitate pentru a fi investigate. Dupa sedinta Comandamentului Antiepizootic de joi dimineata, prefectul de Tulcea, Lefter Chirica, a declarat ca a primit informatii certe ca analizele de laborator efectuate in privinta lebedelor moarte in ultimele zile in Delta nu confirma decesul acestora din cauza virusului gripei aviare. Specialistii britanici care au vizitat Delta si au investigat cadavrul lebedei gasite de ei la Maliuc se pare ca s-au pronuntat in privinta cauzei mortii acestor pasari. Motivul mortii ar fi o intoxicare a acestora cu substante existente in apa din zona in care isi aveau habitatul. Ca urmare este confirmata ipoteza specialistilor de la Institutul Delta Dunarii care spun ca lebedele si alte pasari gasite moarte in aceasta toamna in Delta nu ar fi murit din cauza gripei aviare, ci din cauza unor intoxicari cu niste substante foarte volatile care exista in algele albastre consumate de respectivele pasari.

Se incearca izolarea pasarilor domestice din Delta de cele salbatice

Abia joi autoritatile din Tulcea au pus piciorul in prag in privinta blocarii tuturor pasarilor domestice din satele din Delta si din localitatile riverane Dunarii si lacurilor in curti pentru a nu mai veni in contact cu pasarile salbatice. Cu cateva saptamani in urma specialistii au atras atentia ca cel mai mare pericol pentru raspandirea rapida a virusului gripei aviare catre pasarile domestice vine de la pasarile salbatice care intra adesea in contact cu ratele si gastele localnicilor. Cu toate acestea primarii din Delta, dar si autoritatile din Tulcea nu au facut nimic pentru a evita acest pericol. Joi s-a hotarat ca intregul personal de la ARBDD, de la Garda de Mediu, Inspectia Piscicola si de la primariile din zona sa descinda in satele din Delta si sa impuna masuri severe de inchidere a pasarilor si animalelor domestice in curti.

Cele mai citite

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Rata inflației scade din nou, în timp ce prețurile continuă să crească

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au...

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă