11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRatko Mladici este (inca) liber

Ratko Mladici este (inca) liber

Agentiile de presa au anuntat marti seara arestarea generalului Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor bosniaci, urmarit pentru crime de razboi de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie al ONU. Ulterior insa, atat guvernul de la Belgrad, cat si procurorii TPI au dezmintit informatia. Cu toate acestea, ceva se intampla si se pare ca atat autoritatile sarbe, cat si cele de la Haga stiu mai multe decat ne spun.
Mai intai, postul belgradean B92 a transmis marti seara o declaratie a sefului pentru relatii cu mass-media al guvernului sarb, Srdjan Djurici, potrivit caruia informatia privind arestarea lui Mladici ar fi nu numai falsa, dar “un act de manipulare care ar aduce prejudicii serioase eforturilor guvernului sarb de a coopera cu TPI”.
Apoi, Associated Press a difuzat o stire in care, citand un “oficial sarb de rang inalt din serviciile de securitate” (armata, servicii secrete), afirma ca Mladici a fost “localizat” si ca in prezent guvernul sarb negociaza cu el predarea sa.
In al treilea rand, ieri, la Haga, procurorul general al TPI, Carla del Ponte, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Mladici este inca liber si ca se afla, cu siguranta, in Serbia. Mai mult, Carla del Ponte a sustinut ca autoritatile sarbe “pot si trebuie sa il aresteze”.
In sfarsit, AFP l-a intrebat ieri pe fostul ministru de externe iugoslav Goran Svilanovici de ce nu a fost arestat Mladici pana in prezent. Potrivit lui Svilanovici, principala explicatie este “lipsa vointei politice” din partea Belgradului. El si-a amintit ca in toamna anului 2000, imediat dupa caderea lui Slobodan Milosevici, a existat o disputa intre presedintele sarb de atunci, Voislav Kostunita, si primul ministru, Zoran Djindjici, pe aceasta tema. Cine a castigat este clar: astazi, Karadjici si Mladici sunt liberi, Kostunita este prim-ministru iar Djindjici este mort.
“Opinia mea este ca Mladici, sub o forma sau alta, este in prezent sub controlul autoritatilor sarbe si ca sunt in curs negocieri pentru a se obtine “predarea sa voluntara”, a precizat Svilanovici.
Stiri ca fostul lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadjici, si Ratko Mladici se ascund “la vedere” in Serbia, chiar in Belgrad, sub protectia autoritatilor sarbe, circula de foarte multe vreme. Unii au afirmat chiar ca l-au vazut pe Mladici la un meci de fotbal. Karadjici si Mladici au fost acuzati in 1995 pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi comise in timpul razboiului din Bosnia-Hertegovina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă