23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialRasmussen pledează pentru un parteneriat strategic cu Rusia

Rasmussen pledează pentru un parteneriat strategic cu Rusia

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a respins ideea că Rusia ar putea deveni membră a organizaţiei în viitorul apropiat şi a pledat pentru un „parteneriat strategic” cu Moscova, relatează RIA Novosti, potrivit NewsIn.

„Am notat unele declaraţii de la Moscova, potrivit cărora Rusia nu va candida niciodată pentru aderarea la NATO, pentru că se poate ocupa singură de chestiunile de securitate”, a spus el, după discuţii cu cancelarul german Angela Merkel. „Deci, mai bine să urmărim ceea ce consider a fi un plan realist, adică un adevărat parteneriat strategic între NATO şi Rusia”, a subliniat el.

Rasmussen speră că Rusia va renunţa la obiecţiile faţă de scutul antirachetă din estul Europei. Rusia se opune acestui scut lângă graniţele sale, spunând că i-ar ameninţa securitatea, dar NATO şi SUA insistă că scutul va apăra teritoriile NATO în faţa unor eventuale atacuri cu rachete din partea Iranului sau Coreei de Nord. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a propus un pact de securitate paneuropean în loc de scut, dar occidentalii nu sunt de acord cu această idee.

Medvedev a surprins membrii NATO marţi, anunţând că va participa la summitul Alianţei, de la Lisabona din noiembrie. „Deschiderea Rusiei faţă de aceste discuţii pe tema apărării antirachetă este un semn bun”, a declarat Merkel. Rasmussen mai speră, de asemenea, în dezvoltarea cooperării cu Rusia pe chestiuni ca Afganistan şi antiterorism.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă