23.6 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialRaport DUR al SUA: Corupţia guvernamentală, o problemă MAJORĂ în România

Raport DUR al SUA: Corupţia guvernamentală, o problemă MAJORĂ în România

Corupţia la nivel guvernamental a rămas o problema răspândită în România, care a afectat toate sectoarele societăţii, în anul 2014, arată raportul anual al ambasadei SUA privind drepturile omului în România, publicat, joi, pe site-ul romania.usembassy.gov

Astfel, în raport se precizează că la alegerile prezidențiale din 2 noiembrie si 16 decembrie, observatorii electorali au constatat nereguli la cele două tururi de scrutin, inclusiv existenţa unui număr insuficient de secţii de votare pentru numărul mare de români din diaspora.

Citește și: Raport SUA: Avocatul Poporului a avut putere limitată, în România

În ceea ce privește corupţia demnitarilor şi lipsa transparenţei guvernamentale, raportul notează că, deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru demnitarii vinovaţi de corupţie, guvernul nu a aplicat legea eficient.

”Deşi legislaţia prevede pedepse penale pentru demnitarii vinovaţi de corupţie, guvernul nu a aplicat legea eficient, în mare parte din cauza problemelor din sistemul judiciar, iar în unele cazuri demnitarii implicaţi în acte de corupţie nu au fost pedepsiţi. Indicatorii Băncii Mondiale cu privire la corupţie au evidenţiat faptul că această reprezintă o problema. În 2007, că parte a acordului de aderare a României la UE, Comisia Europeană a instituit Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în vederea monitorizării progreselor înregistrate de această ţară în reformarea sistemului judiciar şi în lupta împotriva corupţiei”, se arată în raportul menționat.

Raportul mai subliniază că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat anchetarea în ritm constant a cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt pe parcursul anului. Anchetele au inclus politicieni, membri ai sistemului judiciar şi funcţionari administrativi.

Citește și: Raportul SUA denunță tentativele de INTIMIDARE a jurnaliştilor din România

În ceea ce privește încălcările drepturilor omului, printre probleme s-au numărat hărţuirea şi relele tratamente aplicate deţinuţilor şi romilor de către poliţie şi jandarmi.

”Printre problemele serioase de drepturile omului s-au numărat hărţuirea şi relele tratamente aplicate deţinuţilor şi romilor de către poliţie şi jandarmi, inclusiv moartea a cel puţin unei persoane, cauzată de poliţie. Corupţia guvernamentală a rămas o problema răspândită care a afectat toate sectoarele societăţii. Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat acestora dreptul la educaţie, locuinţa, îngrijire medicală şi oportunităţi de angajare adecvate”, se arată în raport.

Alte probleme de drepturile omului semnalate au vizat condiţiile deficitare din penitenciare şi încercările continue ale unor politicieni de a compromite independenţa justiţiei.

”Guvernul nu a luat măsuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul guvern comunist. Ameninţările personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. S-au semnalat în continuare cazuri de violenţă împotriva femeilor şi de discriminare a acestora. Au existat unele acte şi declaraţii antisemite şi mass-media a continuat să publice articole antisemite. S-au răspândit în continuare puncte de vedere antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste pe internet”, se mai precizează în raportul citat.

De asemenea, raportul SUA punctează faptul că instituţiile guvernamentale nu au acordat asistenţă adecvată persoanelor cu dizabilităţi şi au neglijat persoanele instituţionalizate cu dizabilităţi.

În ceea ce privește fenomenul dicriminării, raportul notează că, În România romii și persoanele LGBT continuă să fie discrminați sistematic.

”Romii au fost discriminaţi sistematic de către societate. Discriminarea homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), dar şi a persoanelor bolnave de HIV/SIDA, în special copiii, de către societate, au continuat să fie o problema”, se arată în raportul SUA.

 

 

 

 

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 175: Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent

UPDATE, ora 09:56: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit să "lucreze împreună pentru încetarea conflictului" în Ucraina, a anunţat...

Bacalaureat de toamnă: Proba obligatorie a profilului, susținută astăzi

Candidaţii înscrişi la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vor susţine astăzi proba obligatorie a profilului.Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a...

Alin Nica s-a dat în ringhișpil la Festivalul Lubeniței de la Gottlob

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a fost prezent la Festivalul Lubeniței de la Gottlob, prilejuit  de celebrarea a 250 de ani de atestare...
Ultima oră
Pe aceeași temă