16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRaportul Nemţov arată câți militari ruși au fost uciși în bătăliile din...

Raportul Nemţov arată câți militari ruși au fost uciși în bătăliile din Ucraina

Peste 200 de militari ruşi au fost ucişi în două bătălii majore, în estul Ucrainei, conchide ancheta efectuată de către activişti din cadrul opoziţiei ruse, un raport care include informaţii compilate de către Boris Nemţov, asasinat în februarie lângă Kremlin, potrivit Mediafax

Rusia a respins acuzaţiile Ucrainei, Occidentului şi NATO potrivit cărora a trimis trupe şi armament pentru a-i ajuta pe rebelii proruşi în estul Ucrainei. Costul implicării militare a Rusiei în războiul din Ucraina şi al anexării Crimeei este estimat la miliarde de dolari, relatează BBC News online.

Raportul de 64 de pagini – intitulat “Putin-Război” – a fost publicat pe site-ul de ştiri Open Russia.

Citește și: 20.000 de participanţi, la Moscova, la marşul comemorării lui Boris Nemţov

Documentul prezintă detalii despre uciderea a 150 militari ruşi, în august 2014, în bătălia de la Ilovaisk, un orăşel din regiunea Doneţk.

Mai recent, se arată în raport, 70 de militari ruşi au fost ucişi în bătălia de la Debalţeve, un oraş cucerit de către rebeli proruşi în februarie, după semnarea armistiţiului de la Minsk.

Raportul reprezintă munca unor “patrioţi adevăraţi”, care s-au opus “politicilor izolaţioniste ale (preşedintelui rus) Vladimir Putin”, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, Ilia Iaşin, un aliat al lui Boris Nemţov care a finalizat documentul.

Problema implicării Rusiei în conflictul armat din Ucraina este extrem de sensibilă la Moscova. Activiştii afirmă că le-a fost foarte greu să găsească o firmă dispusă să tipărească raportul.

Susţinătorii lui Nemţov bănuiesc că liderul opoziţiei a fost asasinat din cauza informaţiilor sensibile pe care le-a adunat despre implicarea Rusiei în conflictul armat din Ucraina.

Cinci ceceni, acuzaţi de comiterea asasinatului, se află în arest şi aşteaptă să fie judecaţi, însă procurorii ruşi nu au reuşit încă să stabilească mobilul asasinatului.

Citește și: Cinci suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov, arestați

Putin a declarat că organizatorul asasinatului ar putea să nu fie găsit niciodată.

Un influent economist care a contribuit la întocmirea raportului, Serghei Aleksaşenko, estimează că cheltuielile Rusiei cu rebeliunea în Donbas se ridică la 53 de miliarde de ruble (aproximativ 930 de milioane de euro/1 miliard de dolari).

În raport se arată că rudele celor 150 de militari ucişi la Ilovaisk au primit câte două milioane de ruble fiecare (35.137 de euro), după ce au fost de acord să nu facă dezvăluiri despre cum au murit aceşti bărbaţi.

Însă rudele celor 70 de militari omorâţi la Debalţeve nu au primit absolut nicio compensaţie de la Ministerul rus al Apărării, se arată în document.

La momentul respectiv militarii trimişi să lupte în estul Ucrainei erau deja eliberaţi din rândul trupelor naţionale ruseşti, pentru a lăsa impresia că erau voluntari, se precizează în raport.

Potrivit lui Aleksaşenko, Moscova a alocat 21 de miliarde de ruble pentru întreţinerea celor 6.000 de militari “voluntari”, 25 de miliarde de ruble pentru întreţinerea miliţiilor rebele din regiunile aflate sub controlul rebelilor proruşi şi 7 miliarde de ruble pentru întreţinerea echipamentului militar rusesc.

În afară de Boris Nemţov, la raport au mai lucrat colegii lui Iaşin din cadrul Partidului RPR-Parnas Leonid Martiniuk şi Olga Şorina, fostul vicepremier rus Alfred Kokh şi jurnaliştii Aider Mujdabaiev şi Oleg Kaşin.

Cele mai citite

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă