25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial„Răpirile sistematice“ continuă

„Răpirile sistematice“ continuă

 

Un student american dispărut misterios în 2004 a fost, de fapt, răpit de Coreea de Nord pentru a deveni profesorul de engleză al dictatorului de la Phenian, Kim jong-un, la acea vreme moștenitor al regimului comunist.

David Sneddon a dispărut fără urmă în timpul -unei călătorii școlare în provincia Yunnan din China. Poliţia chineză a clasat afacerea ca accident de călătorie și l-a declarat mort. Dar, potrivit Uniunii sud-coreene a familiilor victimelor răpite, americanul a fost reținut de regimul nord-coreean pentru a-l învăţa engleză pe Kim Jong-un, atunci moștenitor al regi-mului. Afacerea a fost făcută publică la 31 august de Yahoo News Japan, care a precizat că în prezent David Sneddon trăiește la Phenian unde predă engleza, are soţie și doi copii.

Ultima oară când a fost văzut în viaţă a fost la 14 august 2004, într-un retaurant coreean nu departe de trecătoarea Saltul Tigrului, un loc frecventat de turiști, dar și un loc cunoscut de filiera de exfiltrare a refugiaţilor nord-coreeni spre Asia de Sud-Est. Familia nu a crezut varianta oficială și nu și-a pierdut speranţa că-l vor revedea. În 2011,  rudele au fost contactate de un membru al Comitetului pentru drepturile omului în Coreea de Nord, și au aflat că răpirile de străini de către Coreea de Nord nu sunt un fenomen rar.

Răpirile străinilor constituie o practică relativ curentă a regimului de la Phenian și potrivit statisticilor autorităţilor de la Seul, circa 3.800 de cetăţeni sud-coreeni au fost răpiţi după armistiţiul din 1953 și 480 sunt încă deţinuţi de Phenian. Cazul cel mai cunoscut este cel al lui Choi Eun-hee, actriţă de cinema răpită la ordinul personal al lui Kim Jong-Il pentru a juca în filmele de propagandă ale regimului.

Un episod rocambolesc s-a petrecut pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris acum doi ani, când un student nord-coreean a fost răpit de agenţi ai Phenianului, dar tânărul a reușit să scape când era pe punctul de a fi îmbarcat pe un avion cu destinaţia China. Se estimează că trăiește la o adresă secretă, undeva în Franţa, posibil sub protecţia guvernului francez. Episodul a fost învăluit în secret de ambele părţi. Tânărul este fiul unuia din principalii colaboratori ai unchiului lui Kim Jong-un, care a fost executat brutal. 

 

 

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă