21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecial„Răpirea spionului“ din Estonia, sfidarea lui Putin

„Răpirea spionului“ din Estonia, sfidarea lui Putin

 

Estonia declară că unul dintre agenţii săi de securitate a fost răpit la frontieră şi dus în Rusia în timp ce încerca să pună capăt activităţilor ilegale de contrabandă la graniţă, dar Rusia susţine că a fost arestat pe teritoriul său, FSB anunţând că este suspect de spionaj. Ofiţerul Eston Kohver a fost prezentat de ruşi ca „spion“, două zile după vizita istorică a lui Obama în statul baltic şi observatori occidentali consideră că operaţiunea de răpire, fără precedent, este răspunsul lui Putin la asigurările date de Obama şi NATO că pot asigura securitatea statelor baltice.

Un membru al serviciilor estoniene de securitate a fost răpit vineri în cursul unei operaţiuni contra trecerilor clandestine ale frontierei cu Rusia şi adus pe teritoriul rus sub ameninţarea armei. De partea sa, Rusia susţine că acest agent a fost arestat pe teritoriul său şi este considerat spion. Serviciile federale ruse de securitate, FSB au anunţat că agentul estonian se numeşte Eston Kohver şi face obiectul unei anchete. Ministrul estonian de Externe, Urmas Paet, a contactat Moscova şi a convocat ambasadorul Rusiei în Estonia, Iuri Merzliakov pentru a da explicaţii privind incidentul avut la o frontieră care în ultimii ani a cunoscut un număr de incidente implicând contrabanda de mărfuri, arme şi imigranţi.

Frontiera ruso-estoniană la Luhama nu seamănă cu un zid de netrecut. Punctul de trecere instalat în mijlocul dealurilor împădurite care marchează limita NATO şi a UE, este deschis lungilor coloane de camioane. Calmul obişnuit a luat sfârşit vineri, când, potrivit surselor estoniene, grenade fumigene au explodat la postul vamal estonian şi toate semnalele radio şi telefonice au fost bruiate în timp ce oamenii armatei ruse au apărut brusc, au capturat un oficial estonian şi l-au luat cu forţa dincolo de frontieră, sub ameninţarea armei. Numele răpitului este Eston Kohver, un agent de contraspionaj în cadrul agenţiei estoniene de securitate, Kapo, a cărui muncă în ultimii ani a fost de a supraveghea cartelurile de contrabandă care transportau diverse mărfuri prin punctul de trecere de la Luhama.

Analiştii şi observatori occidentali se întreabă până unde este pregătită Rusia lui Putin să meargă pentru a provoca aliaţii NATO aflaţi la graniţele ei.

Provocare periculoasă

Capturarea oficialului estonian este considerată extrem de provocatoare pentru că a intervenit la două zile după ce preşedintele american, Barack Obama a vizitat Estonia, o vizită menită să asigure statele baltice de angajamentul SUA pentru securitatea aliaţilor săi din NATO, în contextul rolului Rusiei în criza din Ucraina. Răpirea estonianului a urmat anunţării la Summitul NATO a creării unei „forţe vârf de lance” – o unitate NATO de 4.000 de soldaţi, ce va fi însărcinată cu apărarea ţărilor baltice, adică şi Estonia. Reacţia imediată la Tallin a fost minimalizarea incidentului în speranţa că a fost opera comandanţilor ruşi locali, care au dosare privind participarea la comerţul de contrabandă.

Gărzile de frontieră estoniene şi ruse au efectuat o inspecţie comună ce părea menită verificării dovezilor unei incursiuni a ruşilor în Estonia, inclusiv amprente în fâşia de nisip care traversează „no-man land”. Dar, duminică, a devenit mai clar că Rusia avea alte idei. Kohver a fost dus la Moscova şi „plimbat” prin faţa camerelor tv, FSB, ex-KGB, afirmând că el a fost capturat pe sol rusesc. FSB a declarat într-un comunicat că estonianul avea asupra sa „o armă Taureau cu muniţie, 5.000 euro, un echipament special de înregistrare şi documente audio ascunse ce dovedesc o misiune de culegere de informaţii”. Declaraţie deloc în favoarea lui Kohver, pe care FSB l-a identificat ca agent al Kapo din 2011, spunând că era unul din numeroşii agenţi care încearcă recrutarea de agenţi când traversează frontiera. Iar faptul că a fost transportat la Moscova şi arătat la televiziune este un semn că Rusia nu este interesată să găsească un mod rapid şi calm pentru rezolvarea incidentului.

Coincidenţă sau semnal?

Potrivit Guardian, problema viitorului lui Kohver pare să devină pârghia pentru resuscitarea Rusiei de a viza micul său vecin baltic, care la Summitul NATO de săptămâna trecută s-a pronunţat în favoarea găzduirii unei noi baze a Alianţei. Eerik-Niiles Kross, un fost şef al serviciilor secrete estoniene şi consilier pentru securitate naţională declară: „Nu ştiu dacă a fost o afacere dubioasă a FSB care a sfârşit prost dar indiferent ce a fost, trebuie pus în contextul general. Momentul este fie o coincidenţă bizară, fie un semnal”.

Nu este nimic nou în existenţa operaţiunilor de spionaj duse de Estonia şi Rusia una contra alteia. Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, afirma recent că Estonia a demascat patru cârtiţe ruse în ultimii cinci ani. În 2008, a fost descoperit că responsabilul securităţii din ministerul estonian al Apărării, Herman Simm era un agent rus. În ultimii doi ani, Kapo a descoperit alţi doi agenţi dubli în propria ogradă.

Însă incidentul Kohver reprezintă o nouă abordare „fără mănuşi” din partea FSB. „Nu cunosc alt incident al unui individ străin prins pe sol străin. Răpirea unui înalt responsabil din serviciile secrete ale unui stat NATO pe teritoriu străin este fără precedent” – a declarat Kross precizând că acum, escaladând mizele ar fi prea puţin probabil în ajutorul lui Kohver. Mihkelson, preşedintele Comisiei de afaceri Externe din Parlamentul de la Tallin, a subliniat că nu este cazul transformării acestui incident într-o criză internaţională.

„Pare că ruşii caută să ducă acest eveniment într-o poveste mai mare şi nu vreau să speculez obiectivul lor, dar amintiţi-vă că au făcut astfel de acte care afectează suveranitatea ­altor ţări”.

„De-a lungul anilor, am avut de a face cu probleme dificile cu Rusia. Astăzi, nu văd necesitatea unei ­mari acţiuni. Vom întări frontierele şi vom ţine ochii deschişi”.

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă