7 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăSpecialRăfuieli între mafiile pesediste. Opoziţia chibiţează de la peluză | OPINIE

Răfuieli între mafiile pesediste. Opoziţia chibiţează de la peluză | OPINIE

Şi domnul Grindeanu, şi domnul Dragnea trebuie încurajaţi! Dar doar câtă vreme se ceartă, se bat, se toarnă reciproc şi contribuie la torpilarea celei mai toxice structuri din politica românească: PSD.

După care, se pot duce pe urmele partidului care i-a cocoţat acolo unde sunt azi.

Da, sună cinic, dar ce altceva aş putea spune? Ce a primit România de la FSN/ FDSN/ PDSR/ PSD – mai scurt, PCR-ul reconfigurat de Ion Iliescu – în 27 de ani? Mineriada.

Jaful Bancorex, care a lăsat România la limita falimentului. Regimul ultra-corupt al lui Adrian Năstase, care era să ne scoată de pe drumul spre UE. Distrugerea programatică a Educaţiei şi a sistemului de stat de sănătate, acţiune desfăşurată sub plagiatorul Ponta.

Umilirea şi desconsiderarea uniformei de militar, prin promovarea la rangul de general de patru stele a unui impostor precum ex-dr. Gabriel Oprea. Drept urmare, ce aş putea să urez acestei grupări infracţionale dez-organizate?

De şase luni, România este captiva unui infractor disperat să scape de o a doua condamnare, care l-ar duce la puşcărie. Atacul asupra guvernului Grindeanu s-a petrecut pentru că Liviu Dragnea nu mai are răbdare şi are nevoie de schimbarea legislaţiei anti-corupţie.

Asta nu-l face erou pe actualul premier.

Omul şi-a acceptat rolul de slugă în momentul în care a acceptat să plece din postul de preşdinte al Consiliului Judeţean Timiş şi a venit la Bucureşti pentru a emite celebra ordonanţă 13.

În loc să stea acasă cu familia, sute de mii de oameni au ieşit în miezul iernii, în frig, pe străzi, ca să apere statul de drept. Grindeanu putea refuza să semneze OG 13, dar nu a făcut-o. Actualul premier este, deci, un pesedist pur-sânge: slugarnic, zero din punct de vedere profesional şi gata oricând să sugrume lupta anti-corupţie. Dar, chiar şi beneficiind de aceste „calităţi”, undeva, în timp, Dragnea n-a mai fost mulţumit de lacheu, aşa că s-a decis să-l arunce la coş.

De cinci luni, tot ceea ce face PSD este să încerce să mituiască populaţia în speranţa că, atunci când va emite OG 13 Bis, poporul nu va mai ieşi în stradă. Aruncă bani din visterie pe pomeni fără număr şi, în compensare, a oprit co-finanţările la proiecte de infrastructură din fonduri UE, a blocat înzestrarea Armatei şi a abandonat toate obiectivele de politică externă.

Fie că guvernul Grindeanu rămâne, fie că pică, ţara aceasta nu îşi mai poate permite să stea înmlăştinită, fără nici un proiect naţional. Şcolile se prăbuşesc, literalmente, iar în spitalele de stat se moare cu zile. Epidemia de rujeolă pare de neoprit. De aceea vă spun: răul trebuie smuls din rădăcină, altfel această buruiană agresivă, care trăieşte pe spinarea celor care muncesc şi produc plus-valoare, va reveni.

Un prim pas care trebuie făcut: PNL şi USR trebuie să găsească un limbaj comun şi să coopereze pentru instalarea unui premier de foarte bună calitate, care să susţină un proiect de dreapta.

Opoziţia nu trebuie să rateze uriaşa oportunitate oferită de criza din PSD şi să arate că are o alternativă. Să stea pe margina drumului şi să râdă de prostiile pesediştilor poate să facă orice om care ştie să scrie coerent pe Facebook. Partidele parlamentare trebuie să vină cu idei constructive şi cu oameni. Dacă au! Din această perspectivă, criza din PSD este şi un test pentru PNL şi USR. Pân acum am văzut însă doar nişte cetăţeni amuzându-se la peluză, nu nişte jucători gata să intre în teren.

Ceilalţi paşi care trebuie făcuţi sunt accentuarea eforturilor de demitere prin referendum a primarilor pesedişti din Bucureşti – este crucial, din punct de vedere al simbolisticii – şi de scoatere a PSD în afara legii. Doamna Firea poate fi destituită dacă PNL îi dă afară din partid pe liderii locali care s-au lăsat cumpăraţi de primarii pesedişti şi îşi mobilizează infrastructura pentru a strânge semnături pentru referendum.

Un grup de jurişti buni sunt convins că pot argumenta în faţa judecătorilor că PSD este o structură neconstituţională, întrucât militează împotriva statului de drept. Mă tem însă că PNL şi USR nu au, nici la acest moment, vreo viziune sau vreo strategie legată de debandada fără precedent şi circul oferit de Dragnea. Speră ca, la alegeri, să deţină un oligopol asupra opoziţiei, iar alegătorii ant-PSD să nu aibă alte opţiuni. Eu sper să se înşele şi alegătorii să găsească şi candidaţi mai decenţi. Iar până la alegeri, rămâne ca societatea civilă să se mobilizeze şi să continue demersurile de scoatere a PSD în afara legii.  

Cele mai citite

România are 2-0 în confruntarea cu Peru din Cupa Davis

România conduce Peru cu 2-0 după prima zi, în barajul de accedere în calificările turneului final de la Cupa Davis. Marius Copil i-a fost net...

Poluarea nu se va reduce dacă se interzic centralele de apartament și se măresc taxelor auto

Unele proiecte legate de mediu ridică o serie de semne de întrebare asupra oportunității adoptării lor, iar umaniștii atrag atenția că, în practică, s-ar...
00:01:04

Pfizer/BioNTech caută date despre noua variantă COVID

BioNTech SE a anunțat vineri că se așteaptă la mai multe date despre o nouă variantă îngrijorătoare de coronavirus detectată în Africa de Sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă