22 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialRadicalii maghiari se multumesc cu trei facultati

Radicalii maghiari se multumesc cu trei facultati

CLUJ-NAPOCA. Radicalii maghiari renunta, pentru moment, la pretentia Universitatii “Bolyai” de sine statatoare. Daca acum doua saptamani manifestau in strada pentru a cere separarea Universita-tii “Bolyai” de Universitatea “Babes”, acum ei se multumesc cu infiintarea a trei facultati cu predare in limba maghiara. Ei sustin ca in urma unei campanii de strangere de semnaturi, 90 la suta dintre profesorii maghiari ai Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca sunt de acord cu infiintarea celor trei facultati. Acestea sunt Stiintele Naturii, Stiinte Umane si Stiinte Sociale si Economice, unde ar urma sa fie atrasi profesorii de limba maghiara, iar pentru materiile unde nu exista, vor fi invitati sa predea profesori din Ungaria.
Membrii Comitetului de Initiativa “Bolyai” (CIB) au afirmat ca nu doresc, totusi, ca studentii care vor invata la aceste facultati sa ramana fara educatie in limba romana, astfel ca, unul sau doua cursuri se vor tine in aceasta limba. Sustinatorii infiintarii celor trei facultati vor sa inainteze, peste doua saptamani, Senatului UBB o cerere pentru a obtine un raspuns clar in aceasta problema.
Totusi infiintarea celor trei facultati este doar un pas spre obtinerea Universitatii “Bolyai”. Astfel, reprezentantii CIB planuiesc sa continue manifestatiile daca nu se va face nimic in acest sens si au mentionat ca au sustinerea a aproximativ 60 de parlamentari europeni in aceasta problema.
Mai mult, radicalii doresc infiintarea unui consortiu universitar din care sa faca parte Universitatea “Bolyai” si Universitatea “Sa-pientia” si care sa cuprinda si catedrele din Secuime.

Cele mai citite

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă